Yandex Metrica
SON DAKİKA
Altılı Masa'nın Kemal Derviş'i görev emri bekliyor: Ona hem Kılıçdaroğlu hem de Paşinyan hayran!

Altılı Masa'nın Kemal Derviş'i görev emri bekliyor: Ona hem Kılıçdaroğlu hem de Paşinyan hayran!

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nu Boston'da heyecanlandıran Daron Acemoğlu bir kez daha Türkiye gündeminde. Daha önce Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın göreve çağırdığı Acemoğlu'na aynı teklifi bu kez Kılıçdaroğlu yaptı. Acemoğlu, Turgut Özal kabinesinde devlet bakanı iken bir armatörden rüşvet istediği sırada suçüstü yakalanan İsmail Özdağlar'ın da damadı...

Gündem

27.03.2024, 01:26

Amerikan-İngiliz emperyalizminin aslında sömürülen ülkeleri nasıl da 'geliştirdiğini' hararetle savunan ekonomist Daron Acemoğlu, Türkiye gündeminden bir türlü düşmüyor. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın ekonomiyi toparlaması için 2012 yılında Erivan'a davet ettiği Acemoğlu, bu tekliften 10 yıl sonra Boston'da önemli bir misafiri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ağırladı. 

15 Temmuz darbe girişiminin ardından verdiği bir röportajda "Batıdan uzaklaşmak tehlikelidir" şeklindeki uyarısıyla hatırlanan Acemoğlu, dolar merkezli Amerikan liberal ekonomik düzenin savunucularından biri olarak biliniyor. 

Daron Acemoğlu ve Kemal Kılıçdaroğlu

2017 yılında Koç Üniversitesi Bilim Madalyası ödülünü Rahmi Koç'un elinden alırken, holdingin patronu Ömer Koç tarafından "Bundan sonraki çalışmalarında da büyük başarılarla adından söz ettireceğine yürekten inanıyorum" sözleriyle övülen Prof. Acemoğlu, ABD'yi ziyaret eden Kılıçdaroğlu'nu hayli heyecanlandırdı. 

Sosyal medya hesabında Kılıçdaroğlu, Acemoğlu ile görüşmesini şu ifadelerle duyurdu:

"ABD'deki vizyon programımız kapsamında, dünyaca ünlü ekonomist Daron Acemoğlu ile bir araya geldik. Türkiye'nin geleceğini, ekonomiyi iyileştirecek çözüm yollarını enine boyuna konuştuk. Cumhuriyet'in İkinci Yüzyılı vizyonumuz için, dünyadaki en parlak zihinlerden ilham alıyoruz."

Orgeneral Bayraktaroğlu'nun sınır ziyaretinde dikkat çeken görüntü: ASELSAN SURALP sınırın... Haberi Görüntüle

17/25 DARBE GİRİŞİMİ AKİM KALINCA...

Daron Acemoğlu, Abdullah Gül'den ödülünü böyle almıştı.

ABD'nin önde gelen üniversitelerinden M.I.T.'nin akademik kadrosundaki Acemoğlu, Nikol Paşinyan'ın teklifinden yaklaşık 1,5 yıl sonra FETÖ'nün 17/25 Aralık darbe girişimi sırasında dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den Kültür-Sanat Büyük Ödülü alıyordu. Acemoğlu'nun darbenin başarılı olması halinde ekonomi ya da hazine bakanı yapılacağı öne sürüldü. 

Ancak ABD destekli FETÖ ne 17/25 Aralık'ta ne de 15 Temmuz'da hükümeti deviremedi. Böylelikle Acemoğlu, Amerika'da akademisyenlik görevine devam etti.

"Türkiye’nin IMF ya da dışarıdan gelen bir sistemin getirdiği güvene ihtiyacı var"  şeklindeki görüşün hararetli savunucusu Acemoğlu'nun adı, Ankara'nın ekonomide yeni arayışlara yelken açtığı 2018 yılında bir kez daha gündeme geldi. 

Pala Fuat öldü mü, vefat mı etti? Fuat Özgür kimdir?... Haberi Görüntüle

REKLAMLAR BİRKAÇ YIL SONRA YİNE BAŞLADI

Fatih Altaylı ve Nagehan Alçı

Ekrem İmamoğlu ile Karadeniz turuna çıkarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'nın cumhurbaşkanı adaylığı ihtimalini sona erdiren gazeteci Nagehan Alçı, Haziran 2018'de şunu yazdı:

"Dünyanın en iyi iktisatçılarından biri olan Acemoğlu, Türk ekonomisinin yapısal sorunlarını kökünden çözecek vizyonuyla tarihi bir görev yapabilir. Her zaman ezberleri bozan ve herkesi şaşırtan bir lider olmuş Erdoğan, Acemoğlu’na Türk ekonomisinin başına tam yetkiyle geçme teklifini yapabilir." 

Nagehan Alçı'nın Acemoğlu lansmanını gündemde tutmak isteyen Fatih Altaylı ise şu cümleleri köşesine taşıdı: "Kendisiyle hiçbir temas kurulmamış. Teklif iletilse dahi Acemoğlu’nun bunu kabul etmesi, akademik yoğunluğundan ötürü şu an için pek olası görünmüyor. Tabii yine de belli olmaz. Bir vatansever olduğunu bildiğimiz Acemoğlu, bakarsınız gelir. Ama söyleyeyim, ihtimal çok çok düşük..." 

Türk ekonomisine dışarıdan müdahale bekleyen kesimlerin umudu haline gelmiş Acemoğlu, 2018 sürecinde de ekonominin başına geçemedi. 

2024 Sultangazi iftar çadırı nerede? Sultangazi'de iftar çadırı kurulacak mı,... Haberi Görüntüle

RÜŞVETÇİ BAKANIN DAMADI İŞİNİ BİLİYOR

Acemoğlu, Turgut Özal döneminde adı rüşvet iddialarıyla anılan ve görevine son verilen devlet bakanı İsmail Özdağlar'ın kızı Asuman Özdağlar ile evli. Elektrik Elektronik ve Bilgisayar Bilimleri Bölüm Başkanı Asuman Özdağlar, ekonomist kocasıyla aynı üniversitede görev yapıyor.

12 Eylül darbesinin ardından kurulan ilk sivil hükümette Turgut Özal kabinesinde görev almayı başaran İsmail Özdağlar, 1983 yılında henüz 33 yaşındayken devlet bakanı olmuş ve yıldızı bir anda parlamıştı. Ancak armatör Uğur Mengenecioğlu'ndan 25 milyon doların üzerinde rüşvet istediği iddiaları ortaya dökülünce siyaset gündemi bir anda karıştı.

İddiaya göre, Özdağlar'ın rüşvet talebinin ispatlanması için dönemin Maliye Bakanı Adnan Kahveci, armatör Mengenecioğlu'na "Konuşmayı teybe kaydet" dedi. Ünlü armatör bu talebe uyarak devlet bakanı Özdağlar ile arasında geçen konuşmayı kayda aldı. Kulislere yansıyan bilgilere göre Özdağlar, armatörden paraları çikolata kutusu şeklinde hazırlayıp kendisine getirmesini istemişti. 

Başbakan Turgut Özal, teybe alınan bu kaydı kasetten dinleyince gerçek bir şok yaşadı. Çünkü çok güvendiği İsmail Özdağlar hakkındaki iddialar gerçekti. Sonrasında rüşvetçi bakanı sorguya çeken Özal, onun yaptıklarını bir bir itiraf etmesini sağladı. Rüşvet olayı ve itiraflar Özdağlar'ın siyaset hayatının bitmesine yol açtı.

Özdağlar'ın ipinin çekilmesinde rol oynayan ve suçlarının kayda alınmasını sağlayan Adnan Kahveci, 1993 yılında suikast kokan bir trafik kazası sonucu hayatını kaybetti. 

Asuman Özdağlar ve babası İsmail Özdağlar

Türkiye'de hükümetin Dünya Bankası ve IMF kaynaklarını kullanmasını ve alınacak politik kararların da batı ile uyumlu olmasını savunan Acemoğlu'nun adı, DEVA Partisi'nin kuruluşu sırasında Ali Babacan'la birlikte anılmıştı. 

"Türkiye'ye demokrasi geldi ama liberalizm gelmedi" sözüyle meşhur Acemoğlu, yılda 4 kez Türkiye'ye geldiğini söylüyor. Kılıçdaroğlu'nun ABD'de Acemoğlu ile Türk ekonomisinin geleceğini konuşması, CHP'nin Altılı Masa'daki finansal rotasına ilişkin bir fikir veriyor.

Turgut Altınok'tan Yavaş'a tepki: Oy almak için katillere Apo bey... Haberi Görüntüle

İKİNCİ KEMAL DERVİŞ İÇİN FIRSATLAR ÜLKESİ

Daron Acemoğlu ve Kemal Derviş

2012'de Nikol Paşinyan'ın "Ermeni milletinden dünyaca ünlü ekonomist Daron Acemoğlu ile görüştüm. O Ermenistan ekonomisine ve kalkınmasına yardım etmeye hazır olduğunu söyledi" şeklindeki 'müjdesinin' bir benzerine yakında Kılıçdaroğlu'nun imza atacağı ileri sürülüyor. Geçmişte birkaç kez Türkiye ekonomisinin başına geçmek için zemin yoklayan Acemoğlu, bu kez şansını 'İkinci Kemal Derviş' sıfatıyla Altılı Masa'da deneyebilir. 

1967 yılında İstanbul'da doğan Ermeni kökenli Daron Acemoğlu, ilköğretimini Kadıköy'deki Aramyan Uncuyan Ermeni İlkokulu'nda tamamladı. Daha sonra girdiği Galatasaray Lisesi'nden 1986 yılında mezun oldu. İngiltere'de York Üniversitesi'nde Matematiksel Ekonomi ve Ekonometri Bölümü'nü (1989) tamamladıktan sonra akademik kariyerini ABD’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) sürdürdü. 

CIA'ya yakın Enver Altaylı'nın sıkı dostu Taha Akyol ve Karar gazetesi tarafından ismi sürekli gündemde tutulmaya çalışılan Daron Acemoğlu, anlaşılan o ki bir süre daha kamuyonun konuştuğu karakterlerden biri olacak. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading