Yandex Metrica

Alman gazetesi: Hakan Fidan, Türkiye'nin yeni bir numaralı diplomatı oldu

Alman gazetesi: Hakan Fidan, Türkiye'nin yeni bir numaralı diplomatı oldu

Alman Die Welt gazetesi, 'Erdoğan'ın sırlarının gardiyanı olan adam' başlığıyla yayınladığı haberde Türkiye'nin yeni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ı konu aldı. Haberde "Yıllardır Türk dış politikasının en önemli aktörlerinden biri oldu ve artık resmiyet kazandı. Gizli servisin başındaki Hakan Fidan, Türkiye'nin yeni bir numaralı diplomatı oldu" ifadelerine yer verdi.

Gündem

23.01.2024, 21:00

Hakan Fidan'ın Erdoğan'ın ana hedeflerini destekleyen bir profil olduğunu belirten Alman Die Welt gazetesi, Erdoğan'ın bir zamanlar 'sır küpüm' dediği ismin ilgi odağı haline geldiğini yazdı.

Fidan hakkında 'Uzun yıllardan beri sözü Türk siyasetinde geçerli bir isim' diyen Alman gazetesi, Türkiye'deki çoğu kişinin Hakan Fidan'ın sesini ilk kez Dışişleri Bakanlığı'ndaki basın toplantısıyla duyduğunu kaydetti.

Saklandığı ininden yalvardı! Kuzey Irak'a yapılacak operasyon PKK'nın elebaşını korkuttu: Doğrudan bizimle alakalı! Saklandığı ininden yalvardı! Kuzey Irak'a yapılacak operasyon PKK'nın elebaşını korkuttu:... Haberi Görüntüle

''BİRÇOK ULUSLARARASI TOPLANTIYA KATILDI''

"Fidan'ın emirlerinin Türkiye ve bölge için geniş kapsamlı sonuçları oldu" diyen Die Welt, Erdoğan'ın en yakın sırdaşları arasındaki gizli servis şefinin birçok uluslararası toplantıya katıldığını hatırlattı.

Die Welt'in listesine göre, ABD Başkanları Barack Obama, Donald Trump ve (o zamanki Başkan Yardımcısı) Joe Biden, Kremlin lideri Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, eski İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve halefi Olaf Scholz gibi isimlerle gerçekleşen toplantılarda Hakan Fidan vardı.

Hakan Fidan'ın kariyerindeki basamakları sıralayan Alman gazetesi, 2010'dan bu yana Türk dış politikasının merkez oyuncusu haline gelen istihbaratçının özellikle Orta Doğu'daki etkisinden söz etti.

Gecelikli işkence: Tabancayı ağzına soktu mermi yutturdu Gecelikli işkence: Tabancayı ağzına soktu mermi yutturdu Haberi Görüntüle

YENİ DÖNEMDE NE BEKLENİYOR

Amerikan Foreign Policy dergisinde yayımlanan analiz ise, 'Erdoğan'ın üçüncü döneminden ne bekleniyor?' başlığını attı. Analize göre, Türk liderin iki önceliği var: Türkiye için küresel olarak daha iddialı bir mevcudiyet haritası çizmek ve bu haritanın ortaya çıkması için Ankara'nın Batı kurumları içindeki pozisyonunu güçlendirmek.

Foreign Policy, yeni dönemde Türk dış politikasının ABD'nin sağladığı siyasi imtiyazlara bağımlı olmamayı hedeflediğini kaydetti, Ankara'nın NATO ve Avrupa Birliği gibi Batılı kuruluşlardaki konumunu sağlamlaştırmayı deneyeceğini yazdı.

Türkiye'nin iki hedefini başarmak adına ilk olarak Vladimir Putin'in yönettiği Rusya ile hiç olmadığı kadar derinleşen ilişkilerin altını çizmeye devam edeceğini belirten dergi, Erdoğan'ın özellikle Ankara'nın Ukrayna'ya sattığı silahlarla Rusya'yı kontrol altında tuttuğunu vurgulayacağını kaydetti.

TOGG T8X fiyatı ne kadar? T8X kaç para olur? TOGG T8X ne zaman satışa çıkacak? TOGG T8X fiyatı ne kadar? T8X kaç para olur? TOGG... Haberi Görüntüle

''TÜRKİYE, DÜNYAYI BİR GIDA KRİZİNDEN KURTARDI''

Türkiye'nin Ukrayna'ya Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçları sattığını hatırlatan dergi, tahıl koridoru anlaşmasında oynadığı rolün ise dünyayı muhtemel bir gıda krizinden kurtardığını aktardı.

Balkanlardaki mevcut gerilime de değinen analiz, sözü Türkiye-Avrupa ilişkilerine getirdi. Analize göre, göçmenlerin Avrupa'ya geçişini engelleyen Türkiye bunun karşılığında AB ile ticari ilişkileri artırmak ve vizesiz seyahat gibi fırsatların peşinde koşuyor.

''BİDEN YÖNETİMİ, ANKARA İLE SICAK İLİŞKİ KURMAYA HEVESLİ''

Washington'daki fotoğrafın da hemen hemen aynı olduğunu belirten Foreign Policy, Biden yönetiminin Ankara ile sıcak bir ilişki sürdürmeye hevesli olduğunu, Türkiye'nin tamamen Putin'in etkisi altına girmesini istemeyen Washington'ın yanı sıra İsveç'in NATO üyeliği için bekleyen onay nedeniyle de uyum sağladığını yazdı.

Yonca Kazan Coşkun kimdir? Genç kadın vahşice katledildi! Yonca Kazan Coşkun kimdir? Genç kadın vahşice katledildi! Haberi Görüntüle

''ERDOĞAN NET KAZANAN''

Ankara, Washington ve Brüksel arasındaki denklemde Avrupalı ve Amerikalıların münferit hedeflerine ulaşmak için çaba gösterdiğini belirten analiz, "Ancak Erdoğan net kazanan. Batı ile ilişkilerin ve gündemin gidişatını belirliyor. O ilişkileri topyekun sıfırlamak veya yeniden tasavvur edilmesini istemiyor. Batıyı hüsrana uğratsa da Erdoğan bölgesel nüfuzunu savunmaya devam edecek" dedi.

Dergiye göre, Erdoğan'ın bölgesel nüfuzunu kullanabilmesi için ise Suriye ile ilişkiler kilit önemde. Halihazırda Ankara'nın Mısır, İsrail, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile yeni bir sayfa açtığını hatırlatan analize göre, Türkiye'nin bölge ülkeleriyle ilişkileini geliştirmesi gerekecek.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading