Yandex Metrica
SON DAKİKA
Akbank'ta neler oldu? Veri tabanı arızası mı yoksa siber saldırı mı?

Akbank'ta neler oldu? Veri tabanı arızası mı yoksa siber saldırı mı?

Akbank'ta iki gün boyunca devam eden arızanın ve bu arıza neticesinde oluşan müşteri mağduriyetlerinin yankıları devam ediyor. Banka, 'veri tabanı sorunundan kaynaklanan arıza' açıklaması yapsa da bu açıklamadan kimse tatmin olmadı. Peki, Akbank'ta neler oldu?

Gündem

23.01.2024, 17:38

Türkiye'nin en büyük bankalarından biri olan Akbank'ta iki gün boyunca devam eden ve 18 milyondan fazla vatandaşın mağduriyetine yol açan işlem bloke sorununun yankıları devam ediyor. Bankanın veritabanının çökmesi nedeniyle yaşandığı iddia edilen bir arıza nedeniyle ATM'ler ve pos cihazları iki gün süresince çalışmadı. Kullanıcılar internet ve mobil bankacılığında hiçbir işlem gerçekleştiremedi.

Bu konu hakkında banka kanadından tatmin edici bir açıklama yapılmazken, kullanıcılar mağduriyetlerini sosyal medya kanallarından dillendirdi. Yaşanan olay dünya bankacılık tarihine geçti.

27 Mart Cumhurbaşkanı Erdoğan Batman mitingi saat kaçta, ne zaman... Haberi Görüntüle

SİSTEMLERDE GÜNCELLEME YAPILMIŞTI

Veri tabanında yaşanan sorunun, Akbank'ın sistemlerinde gerçekleştirdiği güncelleme kaynaklı olduğu düşünülüyor.

Benzer sorunlar daha önce çeşitli bankalarda da yaşanmış ancak hiçbir erişim kesintisi bu kadar uzun sürmemişti.

Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Bilgin Metin, Akbank'taki veri tabanı sorununun önceden öngörülemeyen zararlara yol açtığını, bilgi sistemleri altyapısı sağlayıcı firmanın hizmet seviyesi anlaşmalarına uyamadığı ve bankayı zor durumda bıraktığı için büyük bir ceza alabileceğini ifade ederek, "Bankacılık regülasyonların olduğu sıkı denetlenen bir sektör. Bu denetimlerin ne derece sıkı tutulduğu da sorgulanacak şimdi. Tabiki olan mağdur olan vatandaşlara oluyor" şeklinde konuştu.

Bu olay, Türkiye'de bankaların teknolojik altyapısının ciddi manada sorgulanmasına yol açtı. Avrupa Birliği, bankacılık sistemlerinin de içerisinde olduğu önemli altyapılar için ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi standardı ve ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi Standardı'nın birlikte kullanılmasını öngören NIS Directive (Directive on Security of Network and Information Systems) kullanıyor. Bu şekilde, geniş çaptaki sistem arızalarının önüne geçiliyor. Türkiye'de ise bu alan hakkında bir standart bulunmuyor.

İkinci ara tatil ne zaman başlayacak, kaç gün olacak? Nisan... Haberi Görüntüle

SİBER SALDIRI İDDİASI

Dünyanın en büyük hacker oluşumlarından biri olan Anonymous'un, Twitter'da bir Türk kullanıcının "Doğruyu söyleyin. Sizin işiniz mi bu?" şeklindeki sorusuna "Akbank'a biz saldırmadık. Fakat birçok defa hacklendiklerini biliyor. Bu sefer gizleyemeceklerini düşünüyoruz." şeklinde bir yanıt vermesi Akbank sistemlerine siber saldırı gerçekleştirildiği iddiasını güçlendirdi.

Akbank'tan siber saldırı yorumlarına karşı yapılan resmi açıklamada ise "06.07.2021 tarihinde başlayan ve bankamız ana bilgisayarındaki teknik sorundan kaynaklanan kesintiler sürmektedir. Müşterilerimize hizmet verdiğimiz tüm kanallarımız bu sorundan etkilenmektedir. İlgili birimlerimiz ve teknoloji iş ortaklarımız çözüm için çalışmalarına devam etmektedir. Durumun siber saldırıdan kaynaklandığına dair internet ve sosyal medyada yapılan paylaşımlar gerçeği yansıtmamaktadır. Bankamız ve müşterilerimizin bilgi ve kayıtlarına ilişkin herhangi bir güvenlik problemi bulunmamaktadır, sorunun giderilmesini takiben işlemlerimiz devam edecektir. Bu süre zarfında hizmetlerimizde yaşanan aksaklıklar için özür diliyoruz" denildi.

Kullanıcılar bu açıklamadan tatmin olmadı ve bankanın aleyhine Twitter üzerinden binlerce yorum yapıldı.

Malatya iftar çadırı nerede 2024? Battalgazi, Yeşilyurt, Arguvan Ramazan iftar... Haberi Görüntüle

DÜN AKŞAM İTİBARİYLE SORUN DÜZELTİLDİ

Akbank'ın dün akşam saat 21.00 de yaptığı açıklamada ise "ATM'lerimiz yeniden hizmet vermeye başladı. Kartlı işlemlerinizi, tüm ATM'lerimizden ve üye işyerlerinden gerçekleştirebilirsiniz" ifadesinde bulunuldu. Öte yandan işlemlerden alınan ücretlerin de iade edileceği belirtildi.

Eylem Tok ile katil oğlu Timur Cihantimur'un kaza anından yeni... Haberi Görüntüle

VATANDAŞLARIN ARIZADAN KAYNAKLANAN ZARARINI KİM KARŞILAYACAK?

Akbank'taki arıza neticesinde milyonlarca vatandaş mağdur oldu. Maaşlarını çekemeyen kişiler o gün ödemesi gereken borçlarını ödeyemedi, alışveriş yapamadı, EFT ve havale işlemlerini gerçekleştiremedi. 

Akbank, bu mağduriyetlere karşı sadece 'özür' dilemek ile yetindi. Ekstre ödemesi 06.07.2021 tarihinde olan kredi kartlarının son ödeme tarihinin bir gün ötelendiğini duyuran banka Krediler için de o gün faiz işletilmeyeceği belirtildi. Olan yine banka müşterilere oldu.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading