AK Partili Gökçek'ten Mansur Yavaş hakkında büyük yolsuzluk iddiası: '45 milyon karton bardak nerede?'

AK Parti Milletvekili Osman Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'la ilgili 159 milyonluk şaibeli ihale iddiasında bulundu. Gökçek, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında ABB'de daha önce tabut ve kefen ihalelerinde "vurgun yapıldığını" şimdi de kağıt bardak ve çöp poşeti alımında benzer bir durumun söz konusu olduğunu söyledi.
Dün Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'la çok önemli bir yolsuzluk iddiasını gündeme getirme getirme sözü veren AK Parti Ankara Milletvekili Melih Gökçek, bu sözünü tuttu. Gökçek, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Mezarlık İşleri Daire Başkanlığı'nın 159 milyon liralık bir ihale yaptığını belirterek "İhale kapsamında 15 bin koli bardak satın alınıyor. Her bir kolinin içerisinde 3 bin tane bardak var. Toplamda 45 milyon adet bardak alınıyor. 45 milyon bardak, 25 tır malzeme ediyor. 25 tır malzeme 45 gün içerisinde ABB'ye teslim edildi." dedi.
Alınan bu malzemelerin hangi depolarda olduğunu soran Osman Gökçek, Ankara'da tüm mezarlıklara günde 5 bin kişinin geldiğini, günde 3 bin bardağın tüketildiği varsayıldığında bardakların 41 sene yeteceğini söyledi.
İlginç bir de örnek veren Gökçek, 45 milyon bardağın yan yana konulması durumunda Ankara ile Londra arasındaki mesafeyi geçecek bir uzunluğu bulacağını belirtti.
AK Partili vekil, ABB Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı'nın 2022 ve 2024 yılında yapılan ihalelerde de ayrıca bardak aldığını belirterek "45 milyon tane bardağı 45 günde alıp hangi depoya koydunuz? 10 milyon tane de çorba bardağı almışlar. Çorba bardakları da bu 45 milyonun içinde değil. 12 milyon tane daha bardak almışlar." ifadelerini kullandı.
Konuyla ilgili kapsamlı araştırma yaptıklarını söyleyen Gökçek, bardakların ihale kapsamında kullanılması gereken yerlere gönderilmediğini tespit ettiklerini aktardı. Gökçek, "O zaman sayın Mansur Yavaş'a şu soruyu sormak istiyorum. Mezarlıklar Daire Başkanlığı, şaibeli olarak aldığı 45 milyon tane bardak taziye evlerinde kullanılmadıysa, çorba dağıtımında kullanılmadıysa, diğer birimlerde kullanılmadıysa, 45 milyon adet bardak nerede?" şeklinde konuştu.
159 milyon liralık ihalenin içinde başka kalemlerin de olduğunu, aynı ihale kapsamında 200 ton çöp poşeti alındığını, bunun da 2 milyon adet çöp torbası ettiğini belirten AK Parti Ankara Mlletvekili, çöp poşetlerinin sadece mezarlıklarda kullanılmak üzere alındığına işaret etti ve şu ifadeleri kullandı: "Bu çöp torbaları 10 tır tutuyor, onların da 45 gün içerisinde teslim edilmesi gerekir. Bardaklar da 25 tır tutuyor. Şimdi tırlar indirilirken Sayın Özgür Özel veya Sayın İmamoğlu orada değilse ve kameralar bantla kapatılmadıysa mutlaka görüntüleri vardır ve bunların hesabını verirler diye düşünüyorum."
"PARALAR KİMLERİN CEBİNE GİRDİ?"
İhaleleri alan firmanın ihaleden sadece 1 yıl önce kurulduğunu ve bu firmanın devletten başka hiçbir ihale almadığını belirten Gökçek, ihaleye iki ay kala firma sahiplerinin değiştiğini, ihaleden sonra da firmanın bir başkasına devredildiğini aktardı. Çöp torbaları üzerinden de vurgun yapıldığını iddia eden Osman Gökçek, söz konusu firmanın kırtasiyeden temizlik malzemelerine, bardaktan, teknoloji ve otomotiv ürünlerine kadar birçok ürün sattığını dile getirdi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bardaklar gerçekten teslim edildi mi? Bardaklar, CHP'nin il ve ilçe örgütlerinde veya seçim sürecinde kullanıldı mı? Veya bu bardaklar teslim edilmeyerek paralar kimlerin cebine girdi. Bu ihalenin güncel yeri 204 milyon lira. 159 milyon liraya 45 milyon tane bardak alıyorlar. 2 milyon tane çöp poşeti alıyorlar. Sonra da vatandaşın gözünün önüne çıkarak dürüstlük naraları atmaya kalkıyorlar."
"45 MİLYON BARDAK NEREDE?"
AK Partili vekil, suç duyurusunda bulunacağını ve elinde ne kadar belge varsa yargıya teslim edeceğini söyleyerek basın toplantısını tamamladı.
Bu arada Gökçek, basın toplantısının yapıldığı salona ABB Başkanı Mansur Yavaş'ın maskesinin yer aldığı cansız manken ile üzerinde kağıt bardaklarla yazılmış "45 milyon bardak nerede?" sorusunun sorulduğu pankartı da getirdi.
Yavaş'ın cansız maketinin üzerine yapıştırılmış kağıt bardaklar ve elindeki çöp poşeti dikkat çekti.
AA