Sivil ve demokratik bir anayasa çalışmaları yeniden başlıyor. AK Parti, ekim ayında akademisyenler ve hukukçuların katıldığı bir çalıştay düzenlemeyi planlıyor. Siyasi ve Hukuk İşler Başkanlığı tarafından düzenlenecek çalıştayda nasıl bir anayasa olması ve anayasa çalışmalarının şekline ilişkin konular ele alınacak. Bu çalıştaydan çıkacak sonuçlar raporlaştırılıp Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak.
Bakan Tunç'tan 'Narin Güran' açıklaması: 'Bu kuvvetli bir şüphe'ERDOĞAN NELER SÖYLEMİŞTİ?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay Konferans Salonu'nda düzenlenen İdari Yargı Günü ve Danıştay'ın 156. Kuruluş Yıl Dönümü Töreni'nde yaptığı konuşmada Türkiye'ye siviller tarafından hazırlanmış yeni bir anayasa kazandırmanın vaktinin geldiğini ifade etmişti. Erdoğan, "Yeni ve sivil anayasa teklifimizin içerisinde işte bu anlayış vardır. Cumhuriyet'imizin 100'üncü yılının darbe ürünü bir anayasayla karşılanmış ve geçirilmiş olmasını Türkiye demokrasisine yakıştıramıyoruz. Bu eksikliğin yine milli irade eliyle giderilmesi, demokrasimizin gücüne güç katacak Türk siyasetinde yeni bir kilometre taşı olacaktır. Siyaset kurumunun ekonomik ve sosyal sorunları öne sürerek sivil anayasa ihtiyacını gündemden düşürmek istemesini doğru bulmuyoruz." demişti. Sözlerine devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni anayasanın sivil siyasetin alanını genişleterek ekonomiden sosyal hayata ülke meselelerinin çözümünü daha da hızlandıracağını ifade ederek "Siyasetteki yumuşamayla birlikte farklı siyasi partiler arasındaki istişari görüşmelerin yoğunlaşması bu bakımdan önemli bir fırsat teşkil ediyor. Türk siyasetinin bu fırsatı ülkemiz, milletimiz ve demokrasimiz adına kalıcı bir kazanca dönüştürmesini ümit ediyoruz. Biz milletimizin beklentileri çerçevesinde üzerimize düşen yapıcı rolü oynamaya devam edeceğiz." demişti.
28 Mayıs'ta ise bu kez 162'nci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Sayıştay Başkanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen programda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin olarak Cumhuriyet'in 100'üncü yaşının geçen sene coşkuyla kutlandığını, ardından büyük umutlar ve hedeflerle ikinci asrına yelken açıldığını belirterek "Bu vizyon, güçlü ve hesap verebilir bir siyasal sistem, güvenilir bir hukuk mimarisi, istikrarlı ve sağlam bir ekonomik yapı anlamına geliyor. Türkiye Yüzyılı'nın kilometre taşlarından birisi, anayasal demokrasimizin yeni ve sivil bir anayasayla güçlendirilmesi ve kurumsallaştırılmasıdır. İktidarda olduğumuz dönemde yaptığımız çeşitli anayasa değişiklikleriyle anayasanın demokratikleşmesine yönelik çok kritik adımlar attık." ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan ayrıca yeni bir anayasaya kavuşmak için kuşatıcı, uzlaşmacı ve yapıcı tavırlar içinde olmaya devam edeceklerini vurgulamıştı.
Yorum Yaz