Yandex Metrica

Afet bölgesindeki hasarlı yapılarda kira durumu ne olacak? Oturulmayan ya da boşatılamayan evin kirası ödenir mi?

Afet bölgesindeki hasarlı yapılarda kira durumu ne olacak? Oturulmayan ya da boşatılamayan evin kirası ödenir mi?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem sonrası evler ağır hasar almıştı. Depremin ardından ev sahipleri ve kiracılar karşı karşıya gelmiş durumda. Vatandaşlar oturulamayan ağır hasarlı evlerin kira durumunu merak ediliyor. Peki, Afet bölgesindeki hasarlı yapılarda kira durumu ne olacak? Oturulmayan ya da boşatılamayan evin kirası ödenir mi?

Gündem

20.03.2024, 00:55

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 şiddetindeki deprem binalarda ağır hasara neden olmuştu. Ağır hasar alan binalarda kiracı olarak oturan vatandaşlar ev sahipleri ile karşı karşıya gelmiş durumda Sosyal medyadaki paylaşımda bir ev sahibi, hasarlı evde oturan kiracısından ücret talep etti. Ev sahibi, kiracısının itirazına rağmen içeride eşyanın bulunduğunu gerekçe göstererek, kirasını istedi. Avukat Yankı Büyüksezer, deprem bölgesinde ev sahipleriyle kiracılar arasında yaşanması muhtemel sorunlara dair soruları cevapladı. Büyüksezer, az hasarlı evde kiracının sözleşme bitene kadar, evin kirasını ödemek zorunda olduğunu söyledi.

Bina az hasarlı yani oturulacak durumda ise kiracı, kirasını ödemek zorunda mı?

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, Avukat Yankı Büyüksezer, “Depremde hasar gören ancak yıkılmayan binalarda kiracı olanlar eşyaları içeride kaldığı sürece kira ödemek zorundalar mı? Bu durumda sözleşme iptali olur mu” sorusuna şöyle yanıt verdi:

Ev ne şekilde hasar gördü? Malum bunun tespitini bakanlık yapıp sitesinde duyuruyor. Diyelim ev az hasarlı olarak belirlenmiş. İtirazı herkes yapabilir, kiracı itiraz etti veya etmedi. Yani sonuç değişmedi. O zaman az hasarlı bina ile ilgili artık kiracının 'ben depremden korkuyorum, bu eve güvenmiyorum' deme hakkı kanunen olmuyor. Az hasarlı evde kiracı sözleşme bitimine kadar o evin kira parasını ödemek zorunda. Kanunlarımız ne yazık ki 'psikolojik etkileri' kollayan bir pozisyonda değil ki bunun da beklenmesi zor olurdu. Tabi ortada kullanıma hazır bir evin varlığından bahsediyoruz, orta veya ağır hasarlı evler için bunu söyleyemeyiz.”

Fesih durumu

Büyüksezer, “Aynı kanunun 331. maddesi taraflara olağanüstü fesih imkanı tanır. Yani sözleşme taraflardan biri için çekilmez hale gelmişse ve artık sürdürülemez noktadaysa o halde sözleşmenin feshi imkanı vardır. Ancak bu yine mahkeme eliyle yani dava yoluyla olacaktır ki burada da fesih için öngörülen süreler vardır. Yani depremzede kiracı 'derhal ben çıkıyorum, bu bölgede daha oturamam' dese bile bir süre geçmesi lazım. Sonrasında da dava yolu ile sözleşmeyi sonlandırması lazım. Aynısı mal sahibi için de geçerli” dedi. Büyüksezer, “Diyelim mal sahibi kiracıydı evi yıkıldı, kendisinin ise kirada evi var. Kiracıya 'hemen çık ben oraya taşınacağım' diyemez yine fesih sürelerine uymalı ve karşılıklı anlaşma olmazsa yine mahkeme kanalı ile sözleşmeyi feshetmek zorunda. Kanunlarımızda hemen derhal gibi ifadeler mevcut değil. Yine diyorum bu konuştuğumuz durumlar ne yazık ki kanunda belirlenen ve her duruma uyarlanmış kurallar. Deprem gibi hele bu çapta bir deprem için dahi özel kurallar yok” ifadelerini kullandı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading