Yandex Metrica
SON DAKİKA
Adli sicil şartını kaldırtan bakın kimmiş? İki yıllık boşluk, kadroları doldurmaya yetti

Adli sicil şartını kaldırtan bakın kimmiş? İki yıllık boşluk, kadroları doldurmaya yetti

İBB'yi örgüt üyelerine açan Ekrem İmamoğlu, 'terör teftişi'ne tepki gösteriyor ama bir şeyi gizliyor: Belediyeye alımlarda 2019 yılına dek uygulanan 'güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması' CHP'nin başvurusuyla AYM tarafından iptal edilmişti.

Gündem

24.03.2024, 10:02

CHP, İstanbul Büyükşehir Belediyesi hakkında 'terör teftişi' başlatmasına tepki gösteriyor. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, istihdam edilen örgüt üyelerinin 'sicillerinin temiz olduğunu' iddia ederek hükümete "Adli sicil kaydını siz verdiniz" diyor. İmamoğlu bunları söylerken terör örgütü ilişkili 557 kişiyi 'yasal boşluklardan faydalanarak' işe almış olduğunu gizliyor. 

2024 MUĞLA-SEYDİKEMER SEÇİM SONUÇLARI | 31 Mart 2024 Muğla-Seydikemer'de hangi... Haberi Görüntüle

O YÖNETMELİK YÜRÜRLÜKTEYDİ

Belediyeye girişlerde 2019 yılına dek uygulanan 'güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması' şartı, CHP'li milletvekillerinin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilmişti. 2000 yılı şubat ayında Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği, CHP'nin yerel seçimlerden önce AYM nezdindeki girişimleriyle birlikte yürürlükten kaldırıldı. Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç başta olmak üzere CHP'li 114 milletvekili, konuyu AYM'ye götürerek yönetmeliğin iptalini istedi.

Survivor'da eleme gecesi nefesleri kesti! Elenen isim kim oldu: O... Haberi Görüntüle

AYM SKANDAL BİR KARAR VERDİ

CHP'nin başvurusunu alan AYM ise skandal bir karar verdi. Güvenlik soruşturmasını 'kişisel verilerin gizliliğini ihlal' kapsamında değerlendiren Yüksek Mahkeme, belediyeye girişlerde bu yönetmeliğin uygulanamayacağı hükmüne vardı. Karar 2019 Temmuz ayında alındı. Yerel seçimler sonrası yayınlanan kararın ardından İmamoğlu yönetimindeki CHP'li belediye, terör iltisaklı kişileri istihdam etmek için sınırsız bir özgürlüğe kavuşmuş oldu. 

Türkiye'nin şakası yok: PKK'yı Irak'ta bitirecek büyük operasyon başlıyor! Türkiye... Haberi Görüntüle

HÜKÜMET TEKRAR HAREKETE GEÇİYOR

Belediyelerde PKK, DHKP-C, MLKP, MKP ve FETÖ varlığının giderek artmasıyla kamuoyundan yükselen tepkilerin ardından hükümet, AYM'nin iptal ettiği kanunu yeniden gündeme getirdi. TBMM'ye yasa taslağı olarak sunulan 'Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu', CHP'li vekillerin yoğun itirazlarına rağmen AK Parti ve MHP'nin çabasıyla kabul edilerek yasalaştı. Kanun 17 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı. 

Sahra tozu geliyor, maskeleri hazırlayın! Uzman isim tarih verdi Haberi Görüntüle

CHP YİNE İPTAL İSTEDİ ANCAK AYM BU KEZ FARKLI DAVRANDI

CHP bu kanunu da Anayasa Mahkemesi'ne taşımayı ihmal etmedi. Ancak ilginçtir ki, 2019 yılında verdiği karara aksi yönde hareket eden AYM, kanunun iptali talebiyle yapılan başvuruyu bu kez reddetti. Ret kararı 3 Aralık 2021 tarihinde açıklandı. Ancak iş işten geçmişti. AYM'nin 2019'daki hatalı hükmüyle birlikte yaklaşık 2 yıl boyunca işe alımlarda oluşan 'güvenlik açığı'nı CHP sonuna kadar kullandı. 33 bin personel alımı yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bunlardan 14 binini İçişleri Bakanlığı'na bildirdi. Bu 14 bin kişiden 557 kişinin terör örgütleriyle bağlantılı olduğu ortaya çıktı. FETÖ irtibatlı kişi sayısı henüz netleşmezken, kalan 19 bin kişilik liste İBB tarafından henüz İçişleri'ne iletilmedi. İstanbul haricindeki diğer belediyelerde durumun ne olduğu şimdilik bilinmiyor. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading