banner2

Adil Karaismailoğlu açıkladı: TBMM Bayındırlık Komisyonu, yeni döneme iki konuyla start verecek!

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Adil Karaismailoğlu, TBMM'nin yeni yasama yılında Komisyon gündeminde yer alacak düzenlemelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Karaismailoğlu, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı olarak önemli düzenlemelerin hazırlanmasında görev alacağının altını çizerek yeni dönemde komisyonun deprem ve turizm mesaisiyle başlayacağını belirtti.

Gündem 27.09.2023, 11:30 27.09.2023, 13:32
Abone ol
Adil Karaismailoğlu açıkladı: TBMM Bayındırlık Komisyonu, yeni döneme iki konuyla start verecek!

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Karaismailoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı döneminde Türkiye'nin kalkınmasına yönelik önemli çalışmalara imza attıklarını vurgulayarak komisyon başkanlığı görevinde de  Türkiye'nin büyümesi yönündeki  atılımların gelecek dönemde de devam edeceğini söyledi. 

"TECRÜBELERİMİZLE BAŞARILI İŞLER YAPACAĞIZ"

Türkiye'nin son 20 yıldır yaptığı bu yatırımlarla çok büyük bir altyapı açığını tamamladığını vurgulayan Karaismailoğlu, "İnşallah Türkiye dünyanın lider ülkesi olacaksa bu güçlü altyapıyla olacak." dedi.Adil Karaismailoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı döneminde edindiği bilgi, beceri ve tecrübeden sonra TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı olarak önemli düzenlemelerin hazırlanmasında görev alacağını ifade ederek, "Bu sektörlerde ne kadar başarılı, faydalı işler yapılırsa vatandaşımızın hayatına konfor ve güven geliyor. Belediye ve Bakanlık tecrübelerimiz sırasında sıkıntı yaşadığımız, düzenleme gerektirecek bazı hususlar vardı. Biz de o tecrübelerimizle burada çok başarılı işler yapacağız inşallah." dedi. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASIYLA BİRLİKTE İŞLER HIZLANACAK 

Komisyon olarak yeni yasama yılında önemli çalışmaları ele alacaklarına dikkat çeken Karaismailoğlu, yeni dönemde yapılacak çalışmalarla ilgili şu açıklamalarda bulundu; 

Deprem ve Kentsel Dönüşüm Yasası çalışılıyor, önemli bir noktaya geldi. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızın başkanlığında, Çevre ve Şehircilik Bakanımız da vardı, bir toplantı yaptık. Deprem, 6 Şubat depremlerinden sonra gündemimizin birinci maddesi oldu. Burada bu işi hızlandırmamız gerekiyor. Kentsel dönüşümün ve depreme dirençli yapıların mutlaka yapılması gerekiyor. Riskli yapıları bir an önce dönüştürmemiz gerekiyor. Onun için düzenleyici tedbirleri alıp hızlandırmak için yasa hazırlıyoruz. O kanunla birlikte bu işler çok daha hızlanacak.

MEVZUATA UYGUN YAPILAR DEPREMDE ZARAR GÖRMEDİ 

Mevzuata uygun yapıların depremden sapasağlam çıktı. Bu nedenle söz konusu yapıların örnek alınması gerekiyor. Bunların çoğu kamu binası, TOKİ binası. Yasal altyapıyı oluşturup bunlar gibi sağlam bina dışında yapı yapılmaması gerektiğini milletimizin öğrenmesini sağlayacağız.

"600 BİN KONUT HEMEN KENTSEL DÖNÜŞÜME ALINMASI GEREKİYOR"

Komisyon Başkanı Karaismailoğlu, depremlerde özellikle geçmiş yapı stoklarının acilen dönüştürülmesi gerektiğinin ortaya çıktığını ancak bazen vatandaştan, bazen yerel yönetimlerden, bazen de farklı nedenlerle sıkıntılar yaşandığını ve zaman kaybı oluştuğunu anlattı. Bu sürecin hızlandırılması için yasal düzenleme ihtiyacı bulunduğunu belirten  Karaismailoğlu, "Riskli ilan edilen yapının bir an önce boşaltılması, kat malikleri ve kiracılar arasında yaşanan sıkıntıların ortadan kaldırılması, tebligatların hızlandırılması ile bu dönüşümün bir an önce yapılması için gereken düzenlemeler var. O konuda çalışıyoruz. Sayın Bakanımızın söylediği gibi sadece İstanbul'da ilk etapta 600 bin konutun bir an önce dönüşmesi, bu yapıların bir an önce terk edilmesi gerekiyor. İstanbul Türkiye'nin kalbi, dinamiği. İnşallah bu kanunla birlikte oradaki yapıların da bir an önce dönüşmesi için gayret göstereceğiz." dedi.

 

"CHP'Lİ BELEDİYELERİN KENTSEL DÖNÜŞÜM GİBİ GÜNDEMİ YOK"

Yasal düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Karaismailoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Deprem bir şey beklemez. Bir an önce bu dönüşümün yapılması gerekiyor. Şu anda dönüşüm çalışmaları devam ediyor, bu süreci hızlandıracak ve arazideki sıkıntıları çözecek bir düzenleme üzerinde çalışıyoruz. Bir an önce onu yasama gündemine getirip düzeltmemiz gerekiyor. Vatandaşımıza büyük sorumluluk düşüyor, bir işin sıkıntısını kavrayıp bu dönüşüme yardımcı olmaları gerekiyor. Yerel yönetimlerin bu işi sürüklemesi ve yönetmesi gerekiyor. Maalesef CHP'li belediyelerin, özellikle İstanbul'da bunu yaşıyoruz, hiçbir zaman kentsel dönüşüm diye bir gündemi olmadı. AK Parti'li belediyeler ne zaman kentsel dönüşüme girseler bazı manipülasyonlarla yapılan işler engellendi, süreç maalesef gecikti. Bunların benzerleri deprem bölgesinde de yaşandı ama bu tartışmaları yapanlar maalesef şu an hayatta değil. Vatandaşlarımızın güvenli yapılarda yaşayabilmesi için bu çalışmayı tamamlamak istiyoruz.

"VATANDAŞI TEŞVİK EDECEK DÜZENLEMELER OLACAK"

Adil Karaismailoğlu, deprem açısından riskli bütün illerde kentsel dönüşümü teşvik edecek düzenlemelerin hayata geçirileceğinin altını çizerek, "Vatandaşı teşvik edecek, gerek hibe gerek uzun vadeli kredilerle ilgili düzenlemeler de olacak. Yasal olarak depreme dirençli yapılar için gereken düzenleme önce Komisyonumuza gelecek, tartışılacak, daha sonra Meclis gündeminde son halini aldıktan sonra inşallah kanunlaşacak." dedi. 

"TURİZM DE YASA DIŞI UYGULAMALARIN ÖNÜ KAPATILMALI"

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Karaismailoğlu, Komisyonun üç ayrı bakanlığın sahasındaki konularda yasal düzenlemeler üzerinde çalışacağını söyleyerek, bu çalışmaları tüm milletvekilleriyle ortak bir konsensüs oluşturarak yapma temennisinde bulundu. Turizm sektörünün önünün açılması gerektiğini de vurgulayan Karaismailoğlu, "Turizm sektöründeki yatırımları teşvik etmek, korumak, öte yandan Airbnb ve apart daire kiralama gibi kayıtsız hizmetlere yönelik düzenleme yapmak lazım. Tamamen kanunlara uygun, vergisini veren, her türlü altyapısı, sorumluluğu olan turizm tesisleri varken bir tarafta karanlık ve farklı amaçlarla kullanılan yapıları düzene sokmak gerekiyor. Bunun için çalışma yapıyoruz. İnşallah o da yeni yasama yılına yetişecek. Vergi mükellefi olunması konusunu çalışıyoruz ama biraz daha tartışılması gerekiyor. Kaliteli turizm tesislerimiz, otellerimiz, vergisini ve sorumluluklarını yerine getiren tesislerimiz varken yasa dışı farklı uygulamalar üzerinden yapılan turizm ticaretinin önünü kapatmak lazım." açıklamasında bulundu. 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!