AB'den mülteciler için Türkiye'ye ek fon: Rakam belli oldu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Usrula Von Der Leyen'le Ankara'da görüştü. Görüşmenin ardından konmuşan Usrula Von Der Leyen, Suriyeli mültecilerin gönüllü geri dönüşleri de dâhil olmak üzere göç ve sınır yönetimine katkıda bulunacağının altını çizerken ''Sahada gelişmeler devam ettikçe bu 1 milyarı Suriye'deki ihtiyaçlar ortaya çıktıkça onlara da tahsis edebiliriz." dedi.
Yoğun diplomasi trafiğine devam eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Usrula Von Der Leyen'le Ankara'da görüştü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ursula von der Leyen, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
İkili arasındaki görüşmenin ana gündemi Suriye'de yaşanılanlardı. İki isim de Suriye'deki gelişmelerle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Terörle mücadeleye vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Suriye'nin geleceğinde PKK ya da DAEŞ'e yer yoktur" dedi.
Von Der Leyen ise Türkiye'nin bölgedeki rolüne dikkat çekerek, "Meşru güvenlik kaygıları karşılanmalı" ifadelerini kullandı.
VON DER LEYEN: EN ÜST DÜZEY BÜROKRATIMIZ GÖNDERİLECEK
Ortak basın toplantısında konuşan Ursula von der Leyen, şunları kaydetti;
"Suriye halkının barışçıl bir geçiş dönemine ihtiyacı var. Kritik dönemde Suriye'ye vereceğiniz destekten bahsettiniz. Bizimde en üst düzey bürokratımız bölgeye dönecek. Şu anda adımları artırmalıyız. Erken biçimde temel hizmetlerin ve altyapı hizmetlerinin sağlanması için çalışmalıyız. İnsani yardımı 160 milyon euroya çıkardık. İnsani yardım köprüsü de kuruldu ve ilk teslimat bu hafta gerçekleşecek."
''TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ ROLÜ VAR''
Türkiye'nin istikrar için önemini vurgulayan von der Leyen, "Esad rejiminin yıkılması Suriyelilere geri dönme ve hayatlarını yeniden inşa etme ümidi veriyor. Ancak tabii ki çok dikkatli hareket etmek gerekiyor. Bütün geri dönüşlerin gönüllü, güvenli ve onurlu bir şekilde gerçekleşmesi gerekiyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile birlikte çalışarak gerekli koşulların sağlandığından emin oluyoruz. Türkiye'nin istikrara kavuşmada çok önemli rolü var. Terörizme karşı birlikte çok dikkatli olmalıyız. Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini de anlamak gerekiyor. Bugün aynı zamanda Türkiye ve AB arasındaki ilişkileri değerlendirme fırsatımız oldu. Bizim ilişkimiz karmaşık olduğu kadar zengin bir ilişki. Aynı zamanda ileri doğru devam eden bir ilişki. Ekonomik ilişkimiz her zamankinden güçlü. 206 milyar euroluk ticaret hacimini artırmak istiyoruz. Niyetimiz ileriye taşımak ve güçlendirmek.'' dedi.
AB'DEN TÜRKİYE'YE EK FON
Suriyeli mültecilerin gönüllü geri dönüşleri de dâhil olmak üzere göç ve sınır yönetimine katkıda bulunacağının altını çizen Von der Leyen, şu ifadeleri kullandı;
"Türkiye'nin sürekli ve daima milyonlarca kişiye ev sahipliği yaptığını biliyorum. Biz de bu çabanızda sizin yanınızada durduk. 2011 yılından bu yana AB, neredeyse 10 milyar euroyu mültecilerin ve ev sahibi toplumun desteklenmesi için sağladı. İlave 1 milyar euro 2024 için tahsis edilmiş durumda. Mültecilerin sağlık sistemini ve eğitim çalışmalarını destekleyecek. Aynı zamanda göç ve sınır güvenliği ile gönüllü geri dönüşlere odaklanacak. Sahada gelişmeler devam ettikçe bu 1 milyarı Suriye'deki ihtiyaçlar ortaya çıktıkça onlara da tahsis edebiliriz."
"TÜRKİYE KİLİT BİR ORTAĞIMIZ"
Türkiye'nin bölge için kilit bir ülke konumunda olduğuna dikkat çeken Von der Leyen sözlerini şöyle noktaladı:
"Türkiye gerçekten göç yönetimi konusunda kilit bir ortağımız. Sınır yönetimi, göçmen kaçakçılığıyla mücadele için çalışmalarımızı sürdürmemiz gerek."