Yandex Metrica

ABD ve AB’den Türkiye'ye Osman Kavala tepkisi: Kaçırılmış bir fırsat

ABD ve AB’den Türkiye'ye Osman Kavala tepkisi: Kaçırılmış bir fırsat

Osman Kavala’nın, gezi eylemlerini 'organize' ve 'finanse etmek’ suçlarıyla dört yıldan fazladır süren tutukluluk halinin sürmesine ilişkin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin aldığı karar tepkilere yol açtı.

Gündem

23.01.2024, 18:22

Osman Kavala’nın, gezi eylemlerini 'organize' ve 'finanse etmek’ suçlarıyla dört yıldan fazladır süren tutukluluk halinin sürmesine ilişkin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin aldığı karar tepkilere yol açtı.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eş-Başkanı Sergey Lagodinsky tutukluluğun devamı hakkında, “Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri, özellikle de yeni Alman hükümeti açısından yeni bir başlangıç için kaçırılmış bir fırsattır” dedi.

Almanya hükümeti insan hakları ve insani yardım sorumlusu Barbel Kofler, Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklamasında “İstanbul'daki mahkemenin bugünkü kararı ile maalesef Türkiye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılması için neredeyse iki yıldır yanıtsız bırakılan talebini yerine getirmedi. Bunu esefle karşılıyorum” ifadelerine yer verildi.

Euronews'te yer alan habere göre Türkiye'nin kurucu üyesi olduğu Avrupa Konseyi'nin gelecek günlerde konu hakkında nasıl bir işlem yürütüleceğine dair karar alacağını belirten Kofler, bu davanın sadece Osman Kavala veya Türkiye ile değil, Avrupa'da bir bütün olarak insan haklarının korunmasıyla ilgili olduğunun söyledi. Aynı zamanda, AİHM kararlarının Avrupa Konseyi'nin kurulduğundan bu yana inşa etmekte olduğu insan haklarının korunması sisteminin yapı taşı olduğunu da sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'ya gelen Tanzanya Cumhurbaşkanı Hassan ile görüşecek Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'ya gelen Tanzanya Cumhurbaşkanı Hassan ile görüşecek Haberi Görüntüle

“TÜRKİYE-AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİNDE YENİ BİR BAŞLANGIÇ İÇİN KAÇIRILMIŞ BİR FIRSAT”

Avrupa Parlamentosu Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eş-Başkanı Sergey Lagodinsky, de sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı basın açıklamasında “Osman Kavala hapiste kalmaya devam edecek. Bu Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri, özellikle de yeni Alman hükümeti açısından yeni bir başlangıç için kaçırılmış bir fırsattır” ifadesini kullandı.

Terör kökünden ortadan kaldırılacak! Erdoğan'ın Irak ziyareti sırasında kritik isim Ankara'yı ziyaret edecek! Terör kökünden ortadan kaldırılacak! Erdoğan'ın Irak ziyareti sırasında kritik isim... Haberi Görüntüle

"BAŞKA BİR YOL GÖRMÜYORUM”

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor ise “Mesut Özdemir'in başkanı olduğu İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, AİHM kararlarına uymayarak, Osman Kavala'yı demir parmaklıkların arkasında tutmaya karar verdi. Türkiye'deki yetkililer gönülsüzce Avrupa Konseyi ihlal sürecini kabul etmek zorunda mı bırakılıyorlar? Başka bir yol görünmüyor.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı:

“Özgürlüklere saygı gösterme ve bu davayı en kısa sürede sonuçlandırma konusunda Türkiye'ye çağrı yapmaya devam ediyoruz. Türkiye'yi ayrıca, AİHM kararlarına uymaya çağırıyoruz. Osman Kavala'nın bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz. Kavala'ya yönelik kuşkulu suçlamalar, devam eden tutukluluğu hukukun üstünlüğü ve demokrasinin altını oyuyor.

Türkiye'deki sivil toplum, medya, siyaset ve iş dünyası liderlerine yönelik devam eden suçlamalar ve uzun tutukluluk sürelerinden ciddi endişe duyuyoruz. İfade özgürlüğü, barışçıl toplanma ve örgütlenme hakkı her sağlıklı demokrasinin temel direğidir.”

Son dakika: Malatya'da ürküten deprem! AFAD detayları paylaştı Son dakika: Malatya'da ürküten deprem! AFAD detayları paylaştı Haberi Görüntüle

“TÜRKİYE'YE KARŞI İHLAL SÜRECİ BAŞLATILSIN”

Karar üzerine Avrupa Konseyi üyeleri devlet başkanlarına hitaben bir açık mektup yayınladığını duyuran Uluslararası Af Örgütü mahkemenin insan hakları savunucusu Osman Kavala'nın AIHM'in 2019’daki bağlayıcı kararına rağmen serbest bırakılmamasının çok nadir kullanılan ihlal sürecinin Türkiye karşı başlatılması gerektiğini belirtti.

Örgütün Avrupa Direktörü Nils Muiznieks “Türkiye'nin Avrupa Mahkemesinin bağlayıcı kararını uygulamayı reddetmesi Osman Kavala'nın özgürlük hakkının vicdansızca ihlalidir ve Avrupa insan hakları sisteminin bütünlüğüne ciddi bir tehdit temsil etmektedir” dedi.

Avrupa Parlamentosu Üyesi Hollandalı vekil ve eski Türkiye Raportörü Kati Piri de sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Avrupa Konseyi bakanlarının Türkiye'ye karşı AIHM kararına itaatsizlikten dolayı ihlal sürecinin paylaşılması çağrısı yaptı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading