ABD Irak ve Suriye'den çekilecek mi? Hakan Fidan'dan kritik mesaj: İhtimal Beyaz Saray'ın masasında
ABD'nin Irak ve Suriye'den çekilmeyi masaya yatırabileceğini öne süren Dışişleri Bakanı Fidan, DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyonun da Afrika'ya taşınabileceğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye-Afrika Ortaklığı zirvesi için gittiği Cibuti'den dönüşte, Türkiye'nin terörü kaynağında yok etme politikası, Irak'la Suriye'deki durum ve terör örgütüne destek veren ABD ile ilişkiler başta olmak üzere, Türkiye'nin dış politikasındaki güncel konulara dair değerlendirmeler yaptı.
ABD IRAK VE SURİYE'DEN ÇEKİLECEK Mİ?
Terörü kaynağında yok etme politikası, Irak ve Suriye'de hem bölgesel muhataplar hem de ABD'nin ne yapacağıyla doğrudan ilişkili. Bakan Fidan, 'neler olabilir' sorusu üzerine "ABD seçimden sonra Irak ve Suriye'den çekilmeyi masaya yatırabilir. İran'ın etki alanında askeri varlık bulundurmayı istemiyorlar. ABD birlikleri orada bulundukları sürece, saldırıya açık vaziyetteler." dedi.
Amerikalılar, Irak'ta 2025'te Merkezi Irak Yönetimi bölgesinden, 2026'da ise Kürt bölgesinden çıkmayı tartışıyorlar diyen Fidan, "DEAŞ'la Mücadele Uluslararası Koalisyonun (DMUK) varlığının da tartışıldığı bir dönemdeyiz. BM Genel Kurulu akabinde Washington'daki DMUK Zirvesi'nde DMUK'un geleceği, görev dağılımı ve evrileceği rol ele alındı. Görev alanı Afrika'ya kaydırılmak isteniyor." şeklinde konuştu.
Bakan Fidan'la konuşurken, (bugün yapılan) ABD seçimlerine iki gün kalmıştı. Türkiye'nin adaylara yaklaşımı soruldu. Fidan ise "Türkiye açısından sonucun dış politikamızda ciddi değişikliğe yol açacağını düşünmüyorum. Kim seçilirse seçilsin biz çalışmalarımızı aynı şekilde devam ettireceğiz." ifadelerini kullandı.
SURİYE KENDİ İÇİNDE NORMALLEŞMELİ
Terörle mücadele konusudan değerlendirmelerde bulunan Fidan, "Suriye'de istikrar, sadece ülkemizin milli güvenliği açısından değil, bu ülkenin toprak bütünlüğü açısından da önemlidir. Bizler yıllarca Suriye'den ülkemize doğrudan gelen tehdidi bertaraf etmek için Suriye topraklarındaki örgüt unsurlarına yönelik operasyon düzenledik. Suriye Rejimi ile normalleşmede de terörle mücadele de öncelikli konularımızdandır. Suriye'de sosyal barışın bozulması, terör örgütünün zemin kazanmasını kolaylaştırdı. Bundan tüm Suriyeliler rahatsız. Suriye'de rejim ile muhalefet arasında uzlaşının sağlanması, toplumsal barış ve istikrarı getirecek, ülkenin yeniden ayağa kalkmasını ve toparlanmasını sağlayacaktır." şeklinde konuştu.
Bakan Fidan, AB ile yeniden başlayan görüşme sürecini değerlendirirken, önce tam üyelikle ilgili sürecin AB tarafında tıkandığına işaret etti, sonra değerlendirmesini yaptı:
"AB konusunda üyelikle ilgili mesafe alınması zor. Bu onların kendi iç ilişkileri ile ilgili, bizimle değil. Türkiye ekonomisiyle, siyasetiyle, demokrasisiyle güçlenmesini sürdürdükçe vize ve ticaret gibi konularda sıkıntı olacağını sanmıyorum. AB içerisinde bölgesel işbirliğinde daha fazla konuşalım yaklaşımı hakim."
"Avrupa, Ukrayna için çok büyük maliyetler ödüyor. ABD seçimlerinden çıkacak sonuca göre, maliyetleri daha da artabilir. İkinci bir zorlukları daha var; Avrupa devletleri tek başlarına silahlı güçlerini artırma yarışına girerse, bu da başka bir sorun."
"Türkiye AB üyesi olsaydı, Brexit olmazdı, İngiltere ayrılmazdı. Avrupa Birliği, güvenlik açısından da bir çekim merkezi olabilirdi."
F-16 İÇİN ŞARTLAR GÜNCELLENİYOR
Fidan'ın ABD ile yürütülen F-16 görüşmeleri ve Almanya'nın engeli kaldırdığı anlaşılan Avrupa yapımı Eurofighter savaş uçağı alım müzakerelerine ilişkin son duruma dair söyledikleri de şöyle:
"F16 konusunda siyasi sorun aşıldı, gerekli izinler alındı, Kongre süreci gerçekleştirildi. Şimdi ise teknik çalışmalar sürüyor. Netice itibarıyla Türkiye'nin son alım talebinin üzerinden 4 yıl geçti, şartların güncellenmesi lazım. Teknik özellikler, fiyat, teslimat zamanı gibi... Milli Savunma Bakanlığımız şimdi bunların üzerinde çalışıyor. Herhangi bir engel yok. Eurofighter savaş uçakları konusunda da ilerleme sağlandı. Teknik görüşmelerin başlamış olmasını böyle yorumlamak lazım."
Fidan, önümüzdeki hafta Yunanistan'a ilk ziyaretini yapacak. Ziyaret öncesi mesajı kısa ama netti:
"Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyonda; Yunanistan'la var olan konularımızda kazan kazan ilkesine göre çözüm arayalım ilkemiz var. Var olan sorunları nitelikli olarak tartışıyor, nihai olarak çözebilecek ve her iki tarafın da çıkarlarına uygun olacak şekilde sonuçlandırmayı hedefliyoruz. Ege'yi barış denizine dönüştürelim diyoruz."
Irak'la Türkiye arasındaki Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattı, Irak'taki merkezi yönetim ile bölgesel yönetim arasındaki anlaşmazlık nedeniyle bir süredir kapalı. Bakan Fidan, boru hattının yeniden açılma ihtimaline işaret etti: "Kerkük-Yumurtalık boru hattının yeniden açılacağını umuyorum. Irak Başbakanı Sayın Sudani'nin İstanbul ziyaretinde, bu konuda Erbil yönetimi ile uzlaşma olduğu izlenimi edindim. Eğer anlaşırlarsa petrol hattı yeniden işlemeye başlar."