Yandex Metrica

9 büyükelçi hakkında sınırdışı kararı mı? Erdoğan o toplantıya işaret etti

9 büyükelçi hakkında sınırdışı kararı mı? Erdoğan o toplantıya işaret etti

Türkiye'ye yönelik psikolojik harp operasyonu kapsamında Amerikan elçiliği ve onun kuyruğuna takılmış 8 ülke hakkında sıradışı bir karar gelebilir. 'Sınırdışı' imâsında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısına işaret etti.

Gündem

23.01.2024, 20:24

Türkiye'yi 'güvenliksiz bir ülke' olarak gösterme hedefiyle ABD öncülüğünde elçilik kapatan ülkeler hakkında Ankara sıradışı bir adıma hazırlanıyor. Amerikan Büyükelçisi Jeffrey Flake'in peşinden giderek Türkiye'ye karşı psikolojik harp operasyonu yürütmeye çalışan elçiler hakkında 'persona non grata' (istenmeyen adam) kararı alınabilir. 

Buna ilişkin en önemli işareti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aydın'daki gençlik programında verdi. 

Bir gencin, "Seçim dönemine girdik. Bazı ülkelerin konsoloslukları kapatıldı, ardından terör uyarıları geldi. Bir şeylerin amaçlandığı belli. Ne yapılmaya çalışılıyor?" sorusuna Erdoğan şu cevabı verdi: 

"Bunların hepsi şu anda zamana oynuyorlar. Geçenlerde Dışişleri Bakanlığımız bunların hepsini çağırdı, bunlara gereken ültimatomu verdi. 'Eğer bu tür şeyleri devam ettirecek olursanız, bunun hesabını ağır ödersiniz' dedi. Ve öyle zannediyorum ki pazartesi günü Kabine toplantımız var. Orada da gerekli kararları alacağız" cevabını verdi.

Dışişleri Bakanlığı, 'terör saldırısı tehdidi olduğunu' öne sürerek elçilik kapatma kararı alan ABD, Hollanda, İsviçre, İsveç, İngiltere, Almanya, Belçika, Fransa ve İtalya’nın Ankara Büyükelçileri ve temsilcilerini 2 Şubat'ta bakanlığa çağırarak uyarıda bulunmuştu. 

Haklarında 'persona non grata' kararı verilmesi gündemde olan büyükelçiler şöyle:

  • Jeffrey Flake - ABD 
  • Jill Morris - İngiltere
  • Jürgen Schulz - Almanya
  • Herve Magro - Fransa
  • Giorgio Marrapodi - İtalya
  • Staffan Herrström - İsveç
  • Jean-Daniel Ruch - İsviçre
  • Joep Wijnands - Hollanda
  • Paul Huynen - Belçika
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsmail Haniye'yi kabul edecek Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsmail Haniye'yi kabul edecek Haberi Görüntüle

OSMAN KAVALA KRİZİNDE AZ KALSIN KOVULUYORLARDI

Ankara, Türkiye'de görevli elçilerle 2021 Ekim ayında da bir kriz yaşamıştı. ABD Başkanı Joe Biden'ın yönlendirmesiyle bir araya gelen 10 büyükelçi, Osman Kavala'nın salıverilmesini talep ederek ortak bildiri yayınlamıştı. ABD, Finlandiya, Norveç, Fransa, Danimarka, Hollanda, İsveç, Almanya, Yeni Zelanda ve Kanada büyükelçilerinin o dönemde Türkiye'den kovulmasına ramak kalmıştı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading