Yandex Metrica
SON DAKİKA

6'lı masa mutabakat metninde niyetlerini belli etti! Vaatleri: Türkiye'ye çağ atlatan devasa projelerin baltalamak!

Altılı masa heyeti seçimlere yönelik 'Ortak Politikalar Mutabakat Metni'nde yayımladıkları vaatlerle niyetlerini açıkça ortaya koydular. Altılı masa Türkiye'ye çağ atlatan devasa projeleri nasıl baltalayacaklarını tek tek anlattılar.

Gündem

23.01.2024, 22:18

Henüz oortak adaylarını bile belirleyemeyen 6'lı masa heyeti önceki gün seçimlere dönük mutabakat metnini kamuoyuna bildirdi.  244 sayfa, 9 ana başlık, 75 alt başlık ve 2 bin 300'den fazla vaadin yer aldığı metinde, AK Parti'nin Türkiye'ye kazandırdığı ıslahatlara yönelik hedef gösterici maddeler de yer aldı. Tartışmalı birçok noktanın yer aldığı metinde, Türkiye'ye çağ atlatan devasa projelerin nasıl  baltalanacağı açıkça vurgulandı.

İşte o maddelerde yer alan başlıklardan bazıları;
İstanbul Havalimanı'nın gölgede bırakılması, yapımı devam eden Şehir Hastanesi inşaatlarının durdurulması, döviz manipülasyonlarını frenleyen Kur Korumalı Mevduat sisteminin sonlandırılacağı, Akkuyu Nükleer Santrali'nin gözden geçirilmesi, Kanal İstanbul projesinin iptal edilmesi gibi "yıkım" maddeleri yer aldı.

2024 MANİSA-AKHİSAR SEÇİM SONUÇLARI | 31 Mart 2024 Manisa-Akhisar'da hangi... Haberi Görüntüle

KANAL İSTANBUL PROJESİ İPTAL EDİLECEK 

25 ve 26'ncı sayfaları kapsayan 'Ulaştırma ve Lojistik' alt başlığının 3'üncü maddesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'çılgın proje' dediği Kanal İstanbul'un akıbeti için "Kanal İstanbul projesini göreve başladıkları iptal edileceğini bugüne kadar yapılan iş ve işlemleri hukuki, ekonomik, ekolojik ve teknik olarak incelemeye alacakalrını belirttiler. 
Aynı madde de Atatürk Havalimanı'da ele alındı. İstanbul Havalimanı'na gölge düşürücü beyanatlarda bulunuldu. "Avrupa'nın lideri" olmakla Türkiye'nin övünç kaynağı haline gelen İstanbul Havalimanı'na işaret edercesine Atatürk Havalimanı'nın tekrar kullanılabileceği ifade edildi. 

Havalimanıyla ilgili maddede, "Atatürk Havalimanını yeniden uçuşa uygun hale getirecek, Esenboğa Havalimanı’nın Anadolu şehirlerinin yurtdışına alternatif çıkış kapısı haline getirilmesini sağlayacağız" denildi. 

Devasa projeleri balatlayacak bu maddeleri Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Feridun Bilgi okudu.

Peki altılı masanın gölge düşürmeye çalıştığı İstanbul Havalimanı'nın ekonomideki yeri ile Kanal İstanbul projesinin sağlayacağı olası katma değer ne boyutta?

MSB'den İsrail açıklaması: 'İsrail ile Filistin'e zarar verecek hiçbir faaliyetimiz... Haberi Görüntüle

İHRACATA 5 MİLYAR DOLARLIK KATKI SAĞLADI 

Altılı masanın Atatürk Havalimanı'nı açmakla nota verdiği İstanbul Havalimanı, faaliyet gösterdiği 2018 yılından bu yana Türkiye'ye ekonomik  anlamda olumlu girdi sağlayan istasyonlardan biri oldu. 

Yıl içerisinde ortalama 128 bin kişinin istihdam edildiği mekan, son bir yılda ihracatımıza 5 milyar dolarlık katkıda sağladı. Faaliyete geçtiği 2018'den bu yana ise 27,8 milyar dolar ekonomiye katkı sağladı. 

Toplam yakıt ve zaman tasarrufu açısından 271,1 milyon dolarlık israfı önleyen İstanbul Havalimanı, Ocak 2023'ü günlük 1229 uçuş ortalamasıyla tamamladı. Bu ortalamayla beraber İstanbul Havalimanı, Avrupa'da zirvede jyer aldı. 

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı bilgiler doğrultusunda, 2022'de 64 milyon 486 bin 178 kişinin güzergahında İstanbul Havalimanı vardı.

Covid-19 etkilerinin kademeli olarak kırıldığı, seyahat engellerinin kaldırıldığı yılda yolcu sayılarında yüzde 73'lük artış meydana geldi. 2021'de bu rakam 37 milyon 181 bin 907'ydi.

İGA'nın (İstanbul Grand Airport) resmi internet sitesinde yer alan yazılı açıklamada, İstanbul Havalimanı'nın 2025'te 225 bin kişiyi istihdam açıklandı. Üstelik Türkiye'nin ulusal ekonomisindeki payı ise yüzde 4,9'a çıkacak.

Ancak altılı masanın şehir hastanelerinin, kur korumalı mevduat hesabının, yaz saati uygulamasının ve nükleer santrallerin hedef alındığı görülüyor.

ŞEHİR HASTENELERİNE DE ATIFTA BULUNULDU 

Covid-19 döneminde ne denli önemli olduğu anlaşılan Şehir Hastaneleri de mutabakat metninde yerini aldı. 

Cumhuriyetin sağlık alanındaki en büyük kazanımları arasında gösterilen Şehir Hastaneleri'ne de atıfta bulunularak bu uğurda kapatılmış devlet hastanelerinin yeniden açılacağı ve devam eden inşaatların durdurulacağı belirtildi.

Son teknolojiye sahip tıbbi cihazlar ve hayat destek üniteleri, uluslararası standartlarda donanıma sahip ameliyathaneler, yüksek teknolojiye sahip laboratuvarlara sahip, "her hastaya 1 oda" anlayışıyla hastaların konforunu ön plana çıkaran şehir hastanelerinin ilki, 2017'de vatandaşlara hizmet vermeye başladı.

2003 yılında ortalama 49 olan hastane yaşı, başta şehir hastaneleri olmak üzere inşa edilen sağlık birimleri ve yeni yatırımlarla 13'e indi.

Birden fazla tıp dalının yer aldığı şehir hastanelerinde, tedavi olmak için gelen hastalar farklı bir hastaneye ihtiyaç duymaksızın  tüm tedavilerini burada yapabiliyor. 

İBB'nin kırık karnesi: İşte Ekrem İmamoğlu'nun hatırlayamadığı vaatleri Haberi Görüntüle

 KUR KORUMALI MEVDUATA DA EL ATILACAK 

Mutabakat metninin "Ekonomi, Finans ve İstihdam" başlığında kur korumalı mevduat hesaplarının süreleri dolduktan sonra uygulamadan kaldırılacağı açıkladndı. 

İlgili alt başlığın 15'inci maddesinde kur korumalı mevduat girişimi için "İktidara gelir gelmez yeni Kur Korumalı Mevduat hesabı açılmasını durduracak, mevcut hesapları vade sonlarında kapatacağız" ifadelerine yer verildi. 

Bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde organize edilip onun sunumuyla vatandaşa anlatılan 'Kur Korumalı Mevduat Sistemi' ilk olarak 21 Aralık 2021'de hayatımıza girmişti.

31 Aralık 2023'e kadar açılan tüm hesapların kullanabileceği bu uygulama sayesinde, dolar ve enflasyon dizginlenirken ekonomide istikrar yakalandıç

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, 13 Ocak haftası itibariyle KKM büyüklüğü 1,37 trilyon TL olarak hesaplandı.

'Faizi yükseltmeden enflasyonun önünü alamazsınız' diyen muhalif ekonomistler dahi bu sistemin getirdiği olumlu sonuçlardan etkilenmiş, Merkez Bankası eliyle faiz oranı aydan aya düşürülmüştü.

Hollandalı ünlü ekonomist Joeri Schasfoort, "Erdoğan, Türkiye ekonomisini nasıl kurtardı?" başlıklı videosunda "Kur Korumalı Mevduat Hamlesi"ni övmüş, TL'nin tekrar talep edilen bir para birimi haline geldiğini vurgulamıştı. 

Schasfoort, Erdoğan'ın ekonomideki bu stratejik hamlesinden övgüyle bahsederek "Eğer burada başarılı olabilirse, uzun vadede eski rakiplerine olan enerji bağımlılığından dahi kurtulabilirler" dedi.

KALICI YAZ SAATİ UYGULAMASINA SON VERİLECEK 

Mutabakat metninin 128'inci sayfasındaki "Enerji" alt başlığında, kalıcı yaz saati uygulamasının kaldırılacağı belirtidliç

2016 yılında yürürlüğe giren 'Yaz saati uygulaması' sayesinde Türk ekonomisi, 6 yılda 6 milyar liralık tasarruf sağladı.

Türkiye'deki elektrik tüketimi göz önünde bulundurularak hayata geçirilen proje sayesinde, toplam 6,82 milyar kilovatsaat elektrik israfı önlendi.

Özellikle Ukrayna-Rusya savaşından ötürü enerji krizinin yaşandığı bu dönemde yaz saati uygulamasının önemi bir kez daha ortaya çıkmıştı.

Milli Savunma Bakanı Güler'den terörle mücadele mesajı: 'Irak'la ortak bir... Haberi Görüntüle

NÜKLEER SANTRAL PROJESİNE KET

6'lı masanın mutabakat metninden "Enerji ve Madencilik" alt başlığında Akkuyu Nükleer Santral projesine de el atıldı. 

"Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nin mevcut durumunu ve sözleşme detaylarını, anlaşma dışında verilmiş olan hakları veya üstlenilen yükümlülükleri gözden geçireceğiz" denilirken, sürecin tıkanacağına dair işaret verildi.

Mersin-Gülnar mevkiinde faaliyete geçmesi beklenen Akkuyu Nükleer Santrali, her yıl Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 10'una doğrudan katkı sağlayacak. 

4 bin 800 megavatlık kurulu gücüyle hizmet etmesi beklenen bu merkez sayesinde doğaya salınan karbondioksit miktarında önemli ölçütte azalacak. Özellikle kömürün oluşturduğu tahribatın önü alınacak.

Akkuyu Nükleer Santrali, her yıl 36.000 GWH üretim yaparak İstanbul'un 3 yıllık ihtiyacını bir yılda karşılamış olacak.

Üstelik üretilen enerjinin depolama imkanı ve elde edilen verimliliğin Türkiye'ye enerji alanında seviye atlatacağı düşünülüyor.

Uzmanlar, enerji merkezi olma yolunda art arda atılımlarda bulunan Türkiye'nin "Nükleer Santral" hamlesini "100 yıllık projenin işaret fişeği" olarak yorumluyor.

Beklenen İstanbul depremi kapıda! Naci Görür 'Çok üzüleceğiz' diyerek o... Haberi Görüntüle

EN BÜYÜK PROJELERDEN KANAL İSTANBUL

Kanal İstanbul projesi sayesinde 'üçüncü bölge' olarak tanımlanan İstanbul'un batısındaki alanda ticari faaliyetlerin artırılacak ve Boğaz'daki gemi trafiğinin azaltılacak. 

2020'de ihalesi gerçekleştirilen 'çılgın projenin' 2027 yılında tamamlanarak hizmete açılacak.

505 bin kişiye istihdam sağlayacak olan  Kanal İstanbul vasıtasıyla her yıl 28 milyar dolarlık üretim yapılacak. Bunun GSYH'e yıllık katkısının 12 milyar dolar düzeyinde olması öngörülüyor. 

Türkiye'nin ekonomik hedeflerinin başındaki en önemli projelerinden olan  Kanal İstanbul projesi, Boğaz'daki gemi trafiğine derman olacak. Diğer bir deyişle Boğaz'daki canlılık, gemilerin denizdeki baskı oranı ve çevresel zenginliği yükselmiş olacak. 

Turizm, ara iş, gemi trafiği ve diğer birçok kalem hesaba katıldığında Kanal İstanbul'un faaliyete geçtiği ilk beş yılda ekonomiye 100 milyar dolarlık katkı sağlayacak. 

TOKİ deprem konut kura çekimi sonuçları: AFAD 30 BİN hak... Haberi Görüntüle

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading