6'lı masa dağılıyor mu? İşte yeni senaryolar
DEVA Partisi 6'lı masadan çekildi. Şimdi gözler olası senaryolarda. CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun aday olmak için masaya yumruğunu vurduğu ittifakta Abdullah Gül krizi yaşandığı ifade ediliyor. Saadet Partisi'nden gelen 'İttifak içinde ittifak' yorumu da üçüncü ittifak yorumlarını arttırıyor.

Altı muhalefet partisi genel başkanının, iki gün önce üçüncü kez bir araya geldiği toplantı sonrası ittifakta kavga büyüdü. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylık konusunda rest çeken açıklamalarını, DEVA Partisi Lideri Ali Babacan'ın ayrılık kararı izledi. Şimdi gündemde muhalefet cephesindeki yeni senaryonun ne olacağı var.
İTTİFAKTA 'GÜL' KRİZİ Mİ?
Altı lider iki gün önceki görüşme sonrası yaptıkları ortak açıklamada "Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda liderler olarak birçok kez vurguladığımız gibi uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik değerleri içselleştirmiş, milletimizin tamamını kucaklayan, siyasi ahlak ilkelerini benimseyen, liyakat sahibi bir aday belirleyeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.
Ancak o görüşme sonrası taraflardan gelen tepkiler masada yaşanan anlaşmazlığı ortaya koydu. İddialardan ilki, hemen her seçimde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı adaylığı gündeme getirilen Abdullah Gül'le ilgili.
ÜÇ PARTİDE 'GÜL' UZLAŞISI
Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi'nin Abdullah Gül'ün adaylığına yeşil ışık yaktığı biliniyor. Özellikle Saadet Partisi, Abdullah Gül için uzun süredir kulis yapıyor. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın geÇtiğimiz günlerde yaptığı ''2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Saadet Partisi Gül'ü aday göstermek için teklifte bulundu, CHP kabul etti'' iddiası da bunu destekleyen bir tanıklık olarak kayda geçmişti.
İttifakın bu üç partisinin Gül'ü aday yapmak istediği ancak bu talebin ittifakta kabul görmediği ifade ediliyor.
KILIÇDAROĞLU'NUN ADAYLIK RESTİ
Altılı masada bir krizin yaşandığına dair en somut gösterge, Millet İttifakı'nın adayı olmak isteyen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun, 26 Nisan’da CHP grubunda yaptığı açıklamalar oldu. Kılıçdaroğlu partililere hitaben yaptığı konuşmada “Yol arkadaşlarımıza sesleniyorum; size de bir çift lafım var. Ya bana katılın ya da şimdi, şu anda yolumdan çekilin.” ifadelerini kullandı. Bu açıklama Kılıçdaroğlu'nun en net “adaylık ilanı” olarak yorumlandı.
Kılıçdaroğlu'nun bu ani ve agresif çıkışının nedeni, özellikle İYİ Parti cephesinde hakim olan ''Kılıçdaroğlu yerine ABB Başkanı Mansur Yavaş ismi daha uygun'' görüşü.
KILIÇDAROĞLU'NUN İSYANINI DEVA TIRMANDIRDI
İttifakın adaylık için pek sıcak bakmadığı belirtilen Kemal Kılıçdaroğlu'nun masaya yumruğunu vurmasından saatler sonra bu kez DEVA Partisi'nden kesin bir adım geldi. Ali Babacan, 2023 yılındaki seçimlere kendi adı ve kendi logolarıyla gireceklerini duyurdu.
DEVA Partisi'nin masayı dağıtabilecek niteliktekli bu kararı, Kılıçdaroğlu'nun adaylık konusundaki agresif ısrarı ve kendi tekliflerinin dikkate alınmamasına karşı bir rest olarak yorumlandı.
ÜÇÜNCÜ İTTİFAK MI KURULACAK?
DEVA Partisi 'kendi logomuzla katılacağız' dese de, bundan sonraki süreçte bir üçüncü koalisyon kurulabileceği de ifade ediliyor. Bu ihtimali güçlendiren konu, altılı masada bir süredir yaşanan sıkıntılar.
DEMOKRAT PARTİ RAHATSIZLIK YARATTI
Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal'ın 10 Nisan'da sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı "Türk Milleti’nin Cumhurbaşkanı Adayı ile ilgili beklentisinin 3 ölçüsü var: 1) 20 yıllık Akp döneminde sorumluluğa ortak olmamış olmak, 2) Seçilebilirlik, 3) Seçim sonrası 20 yılda Akp tarafından ‘devr-i sabık’ muamelesine maruz kalan TC Devleti’ni kurucu bir ruhla yeniden tesis etme yetisi!" açıklaması Gelecek ve DEVA partilerinin tepkisine neden olmuştu.
Türk Milleti’nin CbAdayı ile ilgili beklentisinin 3 ölçüsü var;
— Gültekin Uysal (@DpGultekinUysal) April 10, 2022
1) 20 yıllık Akp döneminde sorumluluğa ortak olmamış olmak,
2) Seçilebilirlik,
3) Seçim sonrası 20 yılda Akp tarafından ‘devr-i sabık’ muamelesine maruz kalan TC Devleti’ni kurucu bir ruhla yeniden tesis etme yetisi!
'İTTİFAK İÇİNDE İTTİFAK' VE YÜZDE 7 ENDİŞESİ
Bu tweetinin ardından Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu "İttifak içinde ittifak" ifadesiyle "Üçüncü İttifak" ihtimalini gündeme getirmişti. DEVA'nın ittifaktan ayrıldığını resmen duyurmasının ardından ''üçüncü ittifak'' senaryosu da güçlenmiş oldu.
Saadet, Gelecek ve DEVA partileri bir yandan "Yüzde 7’yi aşar mıyız?" sorusuna yanıt arıyor. Bir yandan da muhalefetin vekil sayısının düşmesinin o cephede yaratağı sonuçların endişesi yaşanıyor. Üçüncü ittifakın kurulması durumunda muhalefetin en az 30 vekil daha az çıkartacağı ifade ediliyor.