50 kişiyle birlikte terör ve yolsuzluktan tutuklandı! Ekrem İmamoğlu'nun cezaevi süreci nasıl işleyecek?

Yolsuzluk ve terör suçlamasıyla gözaltına alınan Ekrem İmamoğlu, kendisine yöneltilen iki suçlamadan ilki olan yolsuzluk iddialarından dolayı tutuklanarak cezaevine gönderildi. Peki İmamoğlu'nun cezaevi süreci nasıl işleyecek, kimlerle kalabilir, kimlerle görüşebilir?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediyeye yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında sevk edildiği nöbetçi sulh ceza hâkimliğince tutuklandı. Terör soruşturmasında ise İmamoğlu’nun tutuksuz yargılanmasına karar verildi. Hâkimliğin kararında “silahlı terör örgütüne yardım etme suçundan” tutuklanması talep edilen İmamoğlu hakkında, MASAK raporları, tanık beyanları, HTS raporları, kolluk tutanakları ve tüm dosya kapsamı uyarınca kuvvetli suç şüphesi olduğu belirtildi.
Yolsuzluk soruşturmasında Ekrem İmamoğlu’nun yanı sıra Murat Ongun, Mehmet Murat Çalık, Buğra Gökçe gibi 50 isim tutuklandı. 44 şüpheli ise serbest kaldı. İmamoğlu’nun serbest kaldığı terör soruşturmasında da Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ve Reform Enstitüsü Direktörü Mehmet Ali Çalışkan cezaevine gönderilen isimler oldu.
İMAMOĞLU'NUN CEZAEVİ SÜRECİ NASIL GEÇECEK?
Savcılık ve mahkeme süreci tamamlanan Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasına karar verildi. Tutuklama kararı sonrası İmamoğlu, Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na gönderildi. Ankara Adliyesi’nde infazdan sorumlu başsavcıvekilliği görevinde bulunan Emekli Yargıtay Üyesi Ali Turhan, cezaevi sürecini şöyle anlattı:
“Ekrem İmamoğlu gibi kamu görevlisi ve siyasi kimliği olan bir kişinin, fiziki koşulları daha uygun ve güvenliğin en üst düzeyde sağlanabileceği bir cezaevinde kalması sağlanır. Tutuklama kararı sonrası cezaevinde koğuş ayarlanması ve evrak işlemleri için hazırlıklar başlatılır.
Şüpheliler bu süre içinde geçici koğuşlara alınır. Eğer koğuşlar daha önce hazırlanmış ve evrak işleri de tamamlanmışsa doğrudan kendi koğuşlarına yerleştirilmeleri de mümkün. İşlemler tamamlanamamış ise ilk geceyi geçici koğuşta geçirebilirler” diye konuştu.
EKREM İMAMOĞLU KİMİNLE KALABİLİR?
Turhan, İmamoğlu’nun kaç kişilik koğuşta kalacağının cezaevi koşulları, tutuklunun özel durumu ve talebine göre şekilleneceğini söyledi. Tek kişilik koğuş tercih edilmediğinde koğuşu paylaşabilecek yakınlıkta, aynı soruşturmadaki şüphelilerden seçim yapıldığını ifade eden Turhan, “İmamoğlu kendisi ile kalmasını tercih edebileceği isimleri cezaevi yönetimine iletebilir. Buna göre ayarlama yapılabilir” dedi.
İNTERNETE İZİN YOK
Koğuşta belli başlı elektronik aletlere izin verildiğini ifade eden Turhan, “Televizyon ve buzdolabına izin var örneğin ama internet yasak. Bazı tutuklu ya da hükümlülerin sosyal medya hesaplarından paylaşım yaptığını görüyoruz ama onlar avukatları aracılığıyla yapıyor” diye konuştu. Tutukluların hükümlülere göre ziyaretçi sınırı olmadığını belirten Turhan, “Ailesiyle ve avukatlarıyla hiçbir izne gerek olmadan istenildiği zaman görüşebilir. Ancak ailesinden olmayanlar Adalet Bakanlığı ya da başsavcılıktan izin alarak ziyaret edebilirler. Yani İmamoğlu istediği kadar ziyaretçi ile görüşebilir, sayı veya gün sınırı yok” dedi.
İDDİANAME HAZIRLANANA KADAR İTİRAZ EDEBİLİR
Ekrem İmamoğlu ve diğer şüpheliler için iki hafta içinde tutukluluğa itiraz etme hakkı olduğunu da belirten Turhan, iddianame yazılıncaya kadar da istenildiği kadar tutuksuz yargılama talebiyle başvuru yapılabileceğini ifade etti.
Diğer
