Yandex Metrica

36 katlı Türk Evi, Manhattan'a vurulan mühür oldu! Erdoğan hizmete açacak

36 katlı Türk Evi, Manhattan'a vurulan mühür oldu! Erdoğan hizmete açacak

ABD'nin New York kentinde yapımı tamamlanan 36 katlı yeni 'Türk Evi' binası Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hizmete açılacak.

Gündem

23.01.2024, 17:59

Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısı için yarın ABD'ye hareket edecek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin New York kentine vurduğu önemli bir mühür olan yeni Türk Evi'ni pazartesi günü hizmete açacak. 

BM binasının tam karşısında bulunan 36 katlı Türk Evi gökdeleni, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Türk misyonlarının daha iyi hizmet vermesini sağlayacak. 

Anadolu'daki 36 etnik yapıyı sembolize ederek 36 katlı olarak inşasına karar verilen Türk Evi, 2017 yılında eski binanın yıkımı sonrası yapılmaya başlanmıştı. 

Binada Türkiye Cumhuriyeti'nin New York Başkonsolosluğu ile bağlı ataşelikler, BM Daimi Temsilciliği, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti diplomatlarının kullanacağı ofisler, Merkez Bankası New York bürosu, bölgedeki Türk çocuklarına eğitim veren bir okul, toplantı-konferans ve sergi salonları yer alıyor. 



1958 yılında IBM şirketinin idari merkezi olarak inşa edilen 12 katlı 45 metre yüksekliğindeki eski Türk Evi binası, 1977'de Türkiye tarafından satın alınmış ve kullanılmaya başlanmıştı. 

2006 Eylül'ünde ise dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, binanın yıkılarak yerine yenisinin yapılması konusunda dönemin TOBB Başkan Yardımcısı Zafer Çağlayan'la protokol imzalamıştı. 

600 metrekare taban alanına sahip eski Türk Evi binasına, yanındaki bina da 5,5 milyon dolara satın alınarak arsa genişletildi ve 1100 metrekareye çıkarıldı. 

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Türk Evi binasından fotoğraflar paylaştı.

Eskisinden daha büyük bir alana kavuşan Türk Evi arsasında çalışmalara ancak 2017 yılında başlanabildi. Bu tarihte yıkımı gerçekleşen binanın yerine yenisi inşa edildi. Aradan geçen 4 yılın ardından tamamlanan 36 katlı bina 171 metre yüksekliğe sahip durumda. Bu yükseklikle BM binasından 4 metre daha uzun. Binada toplam kapalı alan genişliğinin 20 bin 200 metrekare olduğu belirtiliyor. 

Bakan Güler rotayı belirledi: Hedefimizde Gara ve Kandil var Bakan Güler rotayı belirledi: Hedefimizde Gara ve Kandil var Haberi Görüntüle

DIŞ CEPHESİ ZIRHLA KAPLI

Manhattan'ın en önemli konumunda bulunmasıyla Türk Evi gökdeleninin 2 milyar dolar değerlemeyi geçtiği tahmin ediliyor. 

Dış cephesi kurşun geçirmez malzemeyle kaplanan Türk Evi, mimarî projesiyle 2019 yılında Engineering News Record (ENR) tarafından ödüle layık görülmüştü. İnşaat işleri CCN Holding-İçtaş ortaklığında yürütüldü. Projeye ABD'li Tishman firması da destek verdi. Türk Evi'nde toplam maliyetin 300 milyon doları bulduğu sanılıyor. 

Binanın Türk diplomat ve ataşeler dışında Azerbaycanlı yetkililerin kullanımına da açık olacağı kaydediliyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading