Yandex Metrica
SON DAKİKA
30 trilyon dolarlık potansiyel taşıyan anlaşma yürürlüğe giriyor! Libya ile Türkiye arasında büyük iş birliği

30 trilyon dolarlık potansiyel taşıyan anlaşma yürürlüğe giriyor! Libya ile Türkiye arasında büyük iş birliği

Türkiye'nin uluslararası tüm engelleme çabalarına rağmen Doğu Akdeniz'de birbiri ardına attığı stratejik hamleler birer birer faaliyete geçiyor. Türkiye ile Libya arasında imzalanan ve 30 trilyon dolarlık ekonomik potansiyel taşıyan dev anlaşma yürürlüğe giriyor.

Gündem

23.01.2024, 20:22

Türkiye, başta Yunanistan ve ABD olmak üzere diğer devletlerin tüm engelleme çabalarına rağmen Doğu Akdeniz'de ve küresel düzeyde oyun kurucu olmaya ve birbiri ardına dev anlaşmaları faaliyete geçirmeye devam ediyor. 

Türkiye ile Libya arasında imzalanan ve stratejik bir önem taşıyan hidrokarbon alanında iş birliği anlaşmasını içeren mutabakat zaptı TBMM'ye sunuldu. Söz konusu stratejik anlaşma önce TBMM Dışişleri Komisyonu'nda daha sonra da TBMM Genel Kurul'da onaylanarak yürürlüğe girecek.

Dünya çapındaki enerji uzmanlarının açıklamalarına göre söz konusu anlaşma 30 trilyon dolarlık potansiyel taşıyor.

Bilim ve kültür yuvası! Hilmi Türkmen'den Üsküdar'a yeni hizmet: Ecdat... Haberi Görüntüle

ANLAŞMA HANGİ ALANLARI KAPSIYOR?

Türkiye’nin Libya ile imzaladığı hidrokarbon mutabakat muhtırasının 30 trilyon dolarlık potansiyel taşıdığı belirtiliyor. Yunanistan başta olmak üzere Fransa ve Almanya gibi ülkelerin itiraz etmesine rağmen, anlaşma kapsamında Türkiye ve Libya iki ülkenin millî petrol şirketleri birçok alanda ortak çalışma yürütecek. Anlaşmaya göre, Libya’daki hidrokarbonların aranması, üretimi, taşınması, rafine edilmesi, ticarileştirilmesi, dağıtımı ve ticareti ile ilgili projelerin geliştirilmesi, petrol, doğalgaz, petrokimyasallar ve rafine edilmiş petrol ürünleri üretimi ve ticareti konusunda iki ülke iş birliği yapacak. Hidrokarbonlar alanında ikili bilimsel, teknik, teknolojik, hukuki, idari ve ticari iş birliğinin geliştirilmesi de teşvik edilecek.

Doğu Ekspresinde bir ilk yaşadı! Sporcu Süleyman Atlı trenin üzerinden... Haberi Görüntüle

İŞ BİRLİĞİ ARTIRILACAK

Mutabakat zaptının gerekçesinde “Anlaşma ile iki ülkenin kara ve deniz kaynaklarının araştırılması, geliştirilmesi ve üretimi için ortak projelerin gerçekleştirilmesi gibi adımlarla mevcut iş birliğinin artırılması amaçlanmaktadır. Ayrıca, tarafların millî petrol şirketlerinin gerçekleştirecekleri iş birliğinin önemi bir defa daha vurgulanmaktadır” denildi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading