Yandex Metrica

28 Şubat mağdurları tarihi mahkeme kararını değerlendirdi

28 Şubat mağdurları tarihi mahkeme kararını değerlendirdi

28 Şubat davasında alınan müebbet hapis cezası kararları Yargıtay tarafından onanmasının ardından 14 sanık hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Kararın ardından 28 Şubat mağdurlarından dikkat çeken bir çağrı geldi.

Gündem

23.01.2024, 17:51

8 Şubat davasında alınan müebbet hapis cezası kararları Yargıtay tarafından onanmasının ardından 14 sanık hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Yakalama kararının değerlendiren Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, “Bu yaştan sonra onların nerede olduklarının bir önemi yok. Ama tıpkı 12 Eylül darbecileri gibi, bir darbenin cezasız kalmadığının görülmesi bakımından bu cezalar ve bu infazın önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Post Modern darbe olarak tarihe geçen 28 Şubat darbesi davasında alınan müebbet hapis ceza kararları Yargıtay tarafından onandı. Kararlarının onanmasıyla 14 sanık hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Yakalanan dönemin generalleri, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, Yargıtay tarafından onanan cezalarla ilgili konuştu.

Türkiye tarihi açısından maalesef darbe ‘zengini’ bir ülke olduğunu anlatan Albayrak, “Bunlardan birisi var ki, yani 28 Şubat dediğimiz ‘post modern darbe’, biz onu, bizatihi iliklerimize kadar hissettiğimiz için bizim için farklı bir anlamı var. Dolayısıyla biz 28 Şubat’ı daha objektif ve daha ayrıntılı değerlendirebiliyoruz. Geçmiş dönemlerdeki darbelerin tamamında ki, sadece Türkiye Cumhuriyeti dönemi değil. 2.Abdülhamid Han zamanında yapılan darbelerde de, darbelerden önce toplum darbeye hazır hale getirilmiş. Burada da tamamen zamanın medyası kullanılmış. Tüm darbelere baktığımızda medyanın böyle bir rolü var. Yaptıkları yarı doğru, yarı yanlış haberlere toplumu tabiri caizse darbeye hazır hale getirmişler. 28 Şubat için de bu böyle ama bunun bir ayrıntısı daha var. Diğer darbelerde ortam hazırlanmış silahla, tankla, tüfekle darbe yapılmış ama 28 Şubat’a ortamı hazırlayan da, o darbenin bizatihi silahı da medyanın kendisi olmuş. Birebir yaşadık” dedi.

TÜRKİYE'NİN İLK BAŞÖRTÜLÜ BELEDİYE BAŞKANI FETHİYE ATLI

28 Şubat mağduru olan ve başörtülü olması nedeniyle o dönem farklı mazeretlere memurluktan atılan Fethiye Atlı, Elazığ'ın Keban ilçesinde 2 dönemdir belediye başkanlığı yapıyor. Atlı, “Ben hakkımı helal etmiyorum. Hem bu dünyada hem de ahirette etmiyorum. Benim hakkımı Rabbim onların burnundan fitil fitil getirsin” dedi.

Fethiye Atlı, 28 Şubat döneminde başörtüsünü açmadığı için farklı mazeretlerle memurluktan atıldı. Elazığ'ın Keban ilçesinde 2014 yılında AK Parti'den aday gösterilerek girdiği yerel seçimlerde büyük bir farkla Türkiye'nin ilk başörtülü belediye başkanı seçilen Fethiye Atlı, iki dönemdir görevini yürütüyor. Atlı, o dönem yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarına boğuldu.

Sayna Soleimanpour kimdir? Uraz Kaygılaroğlu'nun sevgilisi nereli? Sayna Soleimanpour kimdir? Uraz Kaygılaroğlu'nun sevgilisi nereli? Haberi Görüntüle

11 SENE MESLEKTEN UZAKLAŞTIRILDI

28 Şubat postmodern askeri darbenin mağdurlarından olan ve 11 sene kamu görevinden uzak kalan Prof. Dr. Ömer Karahan, darbeci generallere verilen cezanın kesinleşmesinin ardından duygusal anlar yaşadı. "Oğluma ders anlatacağım dönemde beni ihraç ettiler" diyen Karahan, yaşadığı zorlu günleri hatırlayınca gözyaşlarına hakim olamadı.

28 Şubat postmodern askeri darbesinde Konya Selçuk Üniversitesinde Dekan Yardımcısı olan Prof. Dr. Ömer Karahan, muhafazakar olduğu gerekçesiyle görevinden uzaklaştırıldı. 11 yıl kamu görevinden uzak kalan ve çok zor günler geçiren Prof. Dr. Ömer Karahan, darbeci generallere verilen cezanın kesinleşmesi ve paşaların yaşadıkları farklı yerlerde gözaltına alınmaya başlamalarının ardından duygusal anlar yaşadı.

28 Şubat darbesi ve sonrasında yaşadığı zor süreç hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ömer Karahan, gelinen son noktayı “Müslümana kaybetmek yok” şeklinde özetledi. Karahan “Selçuk Üniversitesinde çalıştığımız dönemde 11 senelik bir kesinti oldu. 28 Şubat sürecinde geçirdiğimiz bir soruşturmayla kamu görevinden çıkarılma cezası aldık. Böyle olunca 11 sene üniversite dışında çalışmak zorunda kaldım. Biz inançlı insanlarız. Ben şahsen ‘Müslümana kaybetmek yok’ diye düşünüyorum” dedi.

Irak'a tarihi ziyaret! Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk kez Erbil'de Irak'a tarihi ziyaret! Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk kez Erbil'de Haberi Görüntüle

'TÜRKİYE'Yİ İNANILMAZ GERİDE BIRAKACAK BİR ZULÜM YAŞATTILAR'

28 Şubat davasında çıkan kararları değerlendiren 28 Şubat Öğrenci Derneği Genel Başkanı Emine İlyas, “Türkiye’yi inanılmaz geride bırakacak bir zulüm yaşattılar. Ben gerçekten şu anda verilen ceza ile falan telafi edileceğini asla görmüyorum. Yapılan hiçbir şey, o dönemde yaşadıklarımızın bir saniyesini bile karşılayamaz” dedi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 28 Şubat davasında "darbeye teşebbüs" suçundan 14 sanığa verilen müebbet hapis cezalarını onadı. Kararın ardından davaya bakan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Emekli Orgeneral Çevik Bir ve Genelkurmay Harekat Başkanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu isimlerin cezalarını kesinleştirdi. Hükmün kesinleşmesinin ardından davada yargılanan 14 sanık hakkında infaz süreci başlatıldı. Emekli Orgeneraller Çevik Bir ve Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu sanıklar gözaltına alınarak cezaevine gönderildi. 14 sanığın cezaevine gönderilmesinin ardından 28 Şubat Öğrenci Derneği Başkanı Emine İlyas değerlendirmelerde bulundu.

28 Şubat döneminde haksızlıklara uğrayanların kayıpları olduğunu söyleyen Emine İlyas, “Burada ben temsili olarak bulunuyorum. Türkiye genelinde sadece biz değil birçok alanda sıkıntılar yaşandı. Benim temsil ettiğim kısım ise o dönemde üniversitede öğrenci olanlardı. Aslında hem en masum hem de en çok mağdur edilen kesim. Tabii mağduriyeti yarıştırmak anlamında değil ama bir 19 yaşında üniversite öğrencisi için en büyük kayıp mücadeleler ve emeklerle geldiği yerden haksız bir şekilde eğitim hakkının engellenmesiydi” ifadelerini kullandı.

Hastaneye randevu almayıp gidenlere para cezası mı var? Randevusuz hastaneye gidenler kaç para ceza ödeyecek? Hastaneye randevu almayıp gidenlere para cezası mı var? Randevusuz hastaneye... Haberi Görüntüle

'25 YILDIR UMUDUMU HİÇ YİTİRMEDİM'

28 Şubat post modern darbe ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nden disiplinsizlik gerekçesi ile ihraç edilen ve 2011 yılında çıkan 6191 sayılı kanun ile memuriyete geri dönen Hakan Şimşek, 28 Şubat davasında ‘darbeye teşebbüs’ suçundan 14 sanığa verilen müebbet hapis cezalarının onanması ile ilgili duygularını paylaştı. Şimşek, kararın mağdurlar için bir umut ışığı niteliğinde olduğunu belirtirken, “25 yıldır bu umudumu hiç yitirmedim. 2011 yılında kısmen haklarımızın geri verilmesi ve araştırmacı olarak memuriyete dönmememize izin verilmesi bu umudun birinci aşamasıydı. Şimdi bu haberi görünce, bizi atanların rütbelerinin ellerinden alındığını tıpkı bizden aldıkları gibi rütbelerinin alındığını görünce, bunlar tek tek gözümde canlandı, umut ışığı doğdu” dedi.

28 Şubat sürecinin üzerinden geçen 25 yılın ardından 14 emekli askere kesilen müebbet hapis cezalarının onanması, mağdurları umutlandırdı. Antalya’da yaşayan ve 1998 yılında 28 Şubat sürecinde Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yaparken irtica ile mücadele adı altında ordudan ihraç edilmiş ve 2011 yılında çıkan 6191 sayılı kanun ile araştırmacı olarak memuriyete geri dönmüş 28 Şubat mağduru eski astsubay Hakan Şimşek ise bu mağdurlardan sadece biri.

Karar ile birlikte mağduriyetlerinin giderilmesi adına umutlandıklarını belirlen Şimşek, 28 Şubat’ı sadece 14 askerin yönetmediğini bu konu ile ilgili yargılanması gereken birçok kişinin olduğunu söyledi.

Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu mağdurlardan biri olduğunu ve bu noktada kendilerini en iyi Erdoğan’ın anlayacağının altını çizdi.

KAYNAK:İHA

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading