28 Şubat ihanet mutabakatında İngiliz parmağı! Geçtiğimiz yılki raporu özetleyip imzaladılar
Belediye başkanları Kandil'e para gönderse bile yerlerine 'kayyum' atanamayacağını belirten 6 partinin liderleri, Türkiye'yi 'yerel yönetim' kılıfı altında eyaletlere bölecek 28 Şubat anlaşmasıyla ulusal bütünlüğe açıkça meydan okuyor. Üstelik özet halde gördüğümüz 48 sayfalık metin, İngiliz istihbaratının desteğiyle geçtiğimiz yıl nisan ayında hazırlanmış 287 sayfalık raporun kopyası gibi.

28 Şubat'ta 6 partinin imza attığı mutabakat metni, belediyelerin terör örgütüne parasal yardımlarını garanti altına almasının yanısıra Türkiye'yi 'eyaletlere' ayıracak bir sistemin taşlarını döşüyor.
"Yerel yönetimlerin yetki ve sorumlulukları artırılacak" diyerek belediyeleri hükümetle neredeyse eşdeğer hale getirmeye soyunan metin, suça bulaşmış başkanların yerine kayyum ataması uygulamasına da kesin bir şekilde son verilmesini öngörüyor.
Kemal Kılıçdaroğlu, Ahmet Davutoğlu, Temel Karamollaoğlu, Meral Akşener, Ali Babacan ve Gültekin Uysal'ın imzaladığı 48 sayfalık Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem anlaşması, aslında İngiliz destekli Demokratik Gelişim Enstitüsü tarafından 2021 Nisan'ında hazırlanan 287 sayfalık raporun kopyası niteliğinde.
İNGİLİZ İSTİHBARATI DESTEKLİYOR
Democratic Progress Institute (DPI) adıyla İngiltere'de faaliyet gösteren ve Anayasa Yapımı ve Çatışma Çözümü başlıklarıyla seri toplantılar düzenleyen oluşumun Türkiye ayağında Kerim Yıldız bulunuyor. Veryansın TV'den Erdem Atay'ın son yazısında dikkat çektiği bilgilere göre Yıldız, Kürt İnsan Hakları Projesi adlı oluşumun eski başkanı.
Bu oluşum İngiliz Lordlar Kamarası üyesi Lord Avebury'nin desteğiyle kurulmuştu. 'PKK dostu' olarak bilinen Avebury, Abdullah Öcalan'la geçmişte sayısız kez bir araya gelmiş olmasıyla biliniyor. 6'lı mutabakat metnine ilham veren 287 sayfalık Anayasa Yapımı ve Çatışma Çözümü raporunun mimarı DPI, yaygın kanaate göre İngiliz istihbaratının bir kolu durumunda.
DPI'nın Türkiye'deki 'uzmanlar kurulu' üyeleri arasında şu isimler bulunuyor: Ali Bayramoğlu, Oral Çalışlar, Cengiz Çandar, Vahap Coşkun, Fazıl Hüsnü Erdem, Ayşegül Doğan, Kezban Hatemi, Kadir İnanır, Ahmet İnsel, Bejan Matur, Avni Özgürel, Ufuk Uras, Sevtap Yokuş.
İNGİLİZLERİN ÇOK ÖZEL MİSAFİRİ
Türkiye'nin 'yerel yönetim' tezgahıyla eyalet sistemine alıştırılması sürecinde rol alan bu ekibe destek vermiş bir gazeteci daha var: Nagehan Alçı...
Erdem Atay, yazısında Türkiye'de terör meselesini çözmek için İngilizlerin hep IRA örneğini dile getirdiğini hatırlatarak, Nagehan Alçı'nın bu amaca binaen İrlanda'nın başkenti Dublin'e 'çok özel bir davet için' çağrıldığını hatırlatıyor. Üstelik Alçı'nın 6'lı masa toplantısını en ön sırada izleyenlerden biri olduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullanıyor:
"Raporu yazan ve birkaç gün süren toplantılar yapan DPI’nın önceki Türkiye çalışmalarında ve bu son çalışmasında da sürekli bir Kuzey Irlanda ile İngiltere arasında yapılan ‘Hayırlı Cuma Anlaşması’ konusu konuşuluyor.
IRA nasıl çözüldüyse, PKK da öyle çözülür düşüncesiyle sürekli bir Kuzey İrlanda vurgusu yapılıyor.
Ve bu son toplantıda da benzer konu gündeme gelmiş.
Peki başka ne olmuş?
Türkiye’den bir gazeteci, İrlanda’nın başkenti Dublin’e ‘çok özel bir davet için’ çağırılmış.
Kuzey İrlanda ile İngiltere arasındaki İRA sorununun çözümünü yapan biriyle söyleşi yapması için…
Bak sen şu işe ki, tam da bu söyleşide Türkiye’nin PKK sorununun da benzer şekilde çözülebileceği vurgulanmış!
Söyleşi yapılan, özel davetle gazeteciyi çağıran kişi Hayırlı Cuma Anlaşması’nın mimarlarından Bertie Ahern… Eski İrlanda Başbakanı olan Ahern, aynı zamanda yine çok gariptir ki, DPI’nın Uzmanlar Kurulu Üyelerinin en önemli isimlerinden…
Hangi gazeteci gitti dersiniz Dublin’e, Ahern’le görüşmeye?
Ülkemizin medarı iftiharı Nagehan Alçı!
‘Çok özel bir randevu için’ çağırıldığını söyleyen Alçı, söyleşisini yaptıktan sonra Türkiye’ye geliyor ve 28 Şubat’taki 6’lı masa toplantısının en önünde yerini alıyor.
Mutabakat metnini, “Ben açıklanan metni son derece özgürlükçü ve demokrat buldum. Beğendim” sözleriyle yorumluyor.
Ama ardından uyarıyor: “Çok geç kalmayın!”
***
Son yazımda mutabakat metninin AKP’nin kuruluş metniyle hemen hemen aynı olduğunu yazmıştım.
Şu bilgiyi atlamışım…
Onu da Nagehan Alçı’dan öğrendim…
Bundan tam 21 yıl önce, 14 Ağustos 2001’de Tayyip Erdoğan’ın yeni kurulan AKP’nin tanıtım toplantısı nerede olmuş biliyor musunuz?
Bilkent Oteli’nde…
Hatta 6’lı masanın toplandığı salonda…
***
Şimdi 6 partinin nerede birleştiğini gördünüz mü?"