Yandex Metrica

128 maddeli anayasa geliyor

128 maddeli anayasa geliyor

AK Parti'nin anayasa taslağı hazır, süreç işliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan taslağa dair dikkat çeken bir açıklama yaptı, 128 maddeden oluşacağını söyledi. Peki yeni anayasayla neler değişecek, süreç nasıl işleyecek?

Gündem

26.02.2024, 16:12

Yeni anayasa sürecinde takvim hızlandı, partiler taslaklarda son hazırlıklarını yapıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti'nin anayasa sürecine ilişkin gelişmelerin satır başlarını anlattı. 

YENİ ANAYASA 128 MADDE OLACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Değerlendirmemizi 128 madde üzerinde yapacağı, maddeler üzerinde konuşacağız.' dedi, 'Tamam' dediğimiz anda da Devlet Beye takdim edeceğiz. Çalışmayı, Devlet Beyin bana göndermiş olduğu kendi çalışmaları ile de ayrıca mezcedeceğiz. Ve birlikte yapacağımız bu çalışma, aynı zamanda Cumhur İttifakı'nın ortak çalışması olacak.' ifadelerini kullandı. 128 madde açıklaması, yeni anayasanın nasıl olacağına dair ilk net bilgi olarak değerlendirilebilir. 

MEVCUT ANAYASA 172 MADDE

1982 Anayasası 172 maddeden oluşuyor. Mevcut anayasada 19 kez değişiklik yapıldı. Anayasanın değiştirilmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte biri tarafından yazıyla teklif edilebilir. Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki teklifler Genel Kurulda iki defa görüşülür. Değiştirme teklifinin kabulü, Meclisin üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyuyla mümkün oluyor.

YENİ ANAYASADA HANGİ MADDELER OLACAK?

AK Parti'de uzmanlardan oluşan heyet, anayasa çalışmalarını tamamlandı. Çalışma ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bilgilendirildi. Şimdi taslak partinin yetkili kurullarında. Yeni anayasanın içeriğine dair ise henüz AK Parti kanadından net bir açıklama yok.

Ancak kulis bilgileri basına sızmış durumda. Buna göre 1982 anayasanın ilk 4 maddesi korunacak. Yeni anayasa ile Meclis’in güçlendirilmesi hedeflenecek. Mevcut anayasada yer alan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Devlet Denetleme Kurulu (DDK) ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) gibi kurumların çıkarılmasının da gündeme gelebileceği ifade ediliyor. Bunun yerine söz konusu kurumlarla ilgili kanuni düzenleme yapılması bekleniyor. Ancak elbette taslakta ne olacağı parti kanalından gelecek bir açıklamayla netleşecek.

AK PARTİ ÇALIŞMAYI KAPSAMLI BİR KURUL İLE YÜRÜTÜYOR

Ak parti'nin anayasa heyeti oldukça geniş. Cumhurbaşkanı Erdoğan Bu çalışmaları yapanların içinde anayasa hukukçularının, sosyologların, psikologların, tarihçilerin bulunduğunu belirtti, "Ortaklaşa bir çalışmayı yürütelim istiyoruz ki 'efradını cami ağyarını mani' bir çalışma ortaya çıksın. Onun için de bir adeta Anayasa Bilim Kurulu oluşturmanın gayreti içinde olduk. Anayasa Bilim Kurulu ile beraber bu çalışmamızı yürütelim istiyorum. Bu konuyla ilgili en geniş anlamda bir uzlaşı sağlayalım." diye konuştu.

MHP'NİN YENİ ANAYASA TEKLİFİ 

Cumhurbaşkanı'nın önerisine ilk andan itibaren olumlu yaklaşan MHP lideri Devlet Bahçeli anayasa çağrısına hızlı cevap vermiş ve bir anayasa taslağı hazırlayarak Nisan ayında kamuoyuna açıklamıştı.  MHP'nin anayasa önerisi 100 maddeden oluşuyor. Öneride değiştirilemez maddeler ve 2017 referandumunda kabul edilen Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin temel yapısı korunuyor.  Ancak sisteme ilişkin birtakım değişimler öneriliyor. 

İki başkan yardımcısının seçimle gelmesi, Başkanlık kabinesinin anayasal bir statüye dahil edilmesi, Merkez Bankası’nın statüsünün anayasada düzenlenmesi  ve seçilmişlerin yargıya ve ilgili kurumlara seçme yetkisi tartışma zemini olabilecek değişim önerileri olarak görülüyor. MHP'nin önerisinde ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı'na yeni statü öngörülüyor ve "Türkiye Diyanet Kurumu" olarak yeniden yapılanması isteniyor. 

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Sürecin bundan sonra nasıl işleyeceğine dair bilgiyi de Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi; 'Tamam' dediğimiz anda da Devlet Beye bunu şahsım ve heyetim olarak takdim edeceğiz. Biz, bu arada bu çalışmayı da Devlet Beyin bana göndermiş olduğu kendi çalışmaları ile de ayrıca mezcedeceğiz. Ve birlikte yapacağımız bu çalışma, aynı zamanda Cumhur İttifakı'nın ortak çalışması olacak." dedi. 

Yani Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MYK üyelerine sunulan taslak, önce MHP ile müzakere edilecek. Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı başkanlığındaki AK Parti heyeti ve MHP'den bir heyetin ortak toplantısında son şekli verilecek metin, ardından genel başkanların onayına sunularak milletle paylaşılacak. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading