Yandex Metrica

Sitede Ara

100 günde hükümet kuramamışlardı! Muhalefet eski günleri getirmeye çalışıyor

100 günde hükümet kuramamışlardı! Muhalefet eski günleri getirmeye çalışıyor

Türkiye 2002 yılından beri koalisyon hükümeti görmüyor. Daha seçim öncesinde bir koalisyon oluşturan ve bütün krizleri ardı ardına yaşayan Altılı Masa, Türkiye'yi eski günlere döndürmeye hazırlanıyor. Yaşanan gelişmelerin ardından Türkiye'nin 100 gün boyunca hükümetsiz kaldığı zamanlar yeniden akıllara geldi.

Gündem

23.01.2024, 20:34

Türkiye siyasi tarihi 2002 yılına kadar birçok koalisyon ve beraberinde getirdiği anlaşmazlıklarla yaşanan yönetim boşluğunu tecrübe etti. 

AK Parti'nin 2002 yılında iktidara gelmesi, tek parti olarak yönetimi elinde bulundurması bir anlamda koalisyonlar tarihini de kesintiye uğratarak istikrarlı bir yönetim modeli ortaya koydu. Son olarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin 2017 yılında kabul edilmesi sonrası koalisyonlar dönemi resmi olarak sona erdi. 

23 Nisan'da özel anaokulu ve kreşler kapalı mı? Yarın Çocuk Bayramı'nda özel okullar açık mı? 23 Nisan'da özel anaokulu ve kreşler kapalı mı? Yarın Çocuk... Haberi Görüntüle

HÜKÜMET KURULMUYOR KURULUNCA DA DAĞILIYORDU 

Diğer yandan koalisyon dönemlerinin en sıkıcı konularından biri uzun süre kurulamayan hükümetlerdi. 1973 seçimlerinde kurulamayan hükümetlerin en bariz örneğine rastlanır. Türkiye'de bu seçimlerden sonra 100 gün boyunca hükümet bir türlü kurulamadı ve daha sonra kurulan hükümet ise sadece 10 ay görev yapabildi.

ABD basınının gözü Erdoğan’ın Irak ziyaretinde: PKK'yı ortadan kaldırmak istiyorlar ABD basınının gözü Erdoğan’ın Irak ziyaretinde: PKK'yı ortadan kaldırmak istiyorlar Haberi Görüntüle

100 GÜN HÜKÜMETSİZ KALAN BİR TÜRKİYE 

14 Ekim 1973 seçimlerinde Bülent Ecevit'in CHP'si yüzde 33.3 oy olarak 1. parti olarak ipi göğüsledi. Süleyman Demirel'in Adalet Partisi ise 29.8 oy oranıyla 2. parti oldu. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, Bülent Ecevit'e görev verdi ancak Ecevit bir türlü yeni hükümeti kuramadı ve 7 Kasım'da görevi devretti.

Bu sefer hükümet kurma görevi Demirel'e verildi. Demirel de hükümeti kuramayınca Cumhurbaşkanı Korutürk radyoda en çok oy alan 2 parti olan "AP-CHP" koalisyonu kurulmasını söyleyerek aksi takdirde ordunun müdahale edebileceği imasında bulundu. Hükümet kurma krizi 100 gün boyunca devam etti.

Antalya'da teleferik neden düştü? Teleferik kazası neden, nasıl meydana geldi? Antalya'da teleferik neden düştü? Teleferik kazası neden, nasıl meydana geldi? Haberi Görüntüle

KOALİSYONUN ÖMRÜ SADECE 10 AY SÜRDÜ 

Koalisyon görüşmelerinde bu kez CHP ve Necmettin Erbakan liderliğindeki Milli Selamet Partisi arasında görüşmeler başladı.

Yapılan pazarlıklar sonucunda hükümet 16 Ocak 1974 günü yani 14 Ekim 1973 günü yapılan seçimden 3 ay sonra hükümet kurulabildi. Koalisyon 2 parti arasındaki ideolojik anlaşmazlıklar yüzünden 10 ay kadar sürdü.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading