Yurt hayatını, kendine zindan etme! İşte öğrenci yurtlarına alışmak için dikkat edilmesi gereken püf noktaları!
Aile evinden çıkıp yurt hayatına alışmak biraz zaman alabilir. Aynı oda içinde birkaç kişiyle yaşamak bazen zor gelse de, bu süreci psikolojiyi yıpratmadan atlatmak en doğrusu. Geriye bakıldığında yurt hayatıyla ilgili kötü hatıralar biriktirmemek için ise birkaç önerimiz var.
Ailesinden uzak bir şehirdeki üniversiteyi kazanan bir öğrencinin kafasında oluşan en büyük soru işareti konaklama konusunda oluyor. İlk birkaç yılda çevreyi tanımak ve arkadaş edinmek için yurtlar tercih ediliyor.
Uzun yıllar anne baba evinde, geniş bir ortamda ve bireysel odaya sahip olarak yaşamış biri için, ufacık odada tanımadığı insanlarla kalmak ise ilk etapta zor olabiliyor. Üniversite eğitim hayatı boyunca yurt dışında seçeneği olmayanlar aslında bu süreci en az psikolojik hasarla atlatabilir. Bu noktada en önemli şey yapıcı ilişkiler kurmak ve iletişimi koparmamak.
ACELEYE GEREK YOK
Yurdun fiziksel yapısına alışmak için acele etmemek gerekiyor. Çamaşırhanenin yeri, odada yoksa ortak kullanılan duşların konumu ve restoran gibi noktalar zamanla zihne oturacaktır.
ODAYA KAPANMA, DIŞARI ÇIK
Yurt ortamı bazen insanı bunaltır ve depresyona sokabilir. Bunun önüne geçmek için ara sıra dışarı çıkıp yürüyüş yapmak faydalı olabilir.
KULLANIM ALANINI DÜZENLE
Odanı toplamak, kullanılan alanı düzenlemek için plan yapmak da yurda adapte olmayı kolaylaştırır. Yılın başından oda düzeninin oturamaması, öğrencinin yurttan soğumasına yol açabilir.
YAŞAMA ALANINI CANLANDIR
Kalınan alana beğenilen bir görünüm vermek, o ortama canlılık katar. Böylece yurt daha da benimsenmeye başlar.
ODA ARKADAŞINI VE KOMŞULARINI TANI
Aynı odada uyuyup uyanılan kişilerin kim olduğunu bilmek çok önemli. Oda arkadaşının cep telefonunu, mail adresini, ailesinin nerede yaşadığını öğrenmek gerekiyor. Tabi sadece oda arkadaşlarıyla sınırlı kalmamak ve yurtta da çevre edinmek gerekir. İlk günlerden yandaki odaya gidip tanışmaktan korkmamak lazım.
FARKLI KARAKTERLERE HAZIR OL
Yurtta kalan herkesin karakteri farklı. Bu yüzden aynı oda paylaşılan kişinin dağınık ya da umursamaz olma ihtimaline karşı psikolojiyi hazırlamak gerekiyor.