Yandex Metrica

Yapay zeka Elon Musk'ı bile korkuttu: Artık buna bir son verin! Dünyayı bekleyen büyük tehlike

Yapay zeka Elon Musk'ı bile korkuttu: Artık buna bir son verin! Dünyayı bekleyen büyük tehlike

Elon Musk ve bir grup yapay zeka uzmanıyla teknoloji sektörü yöneticisi, topluma ve insanlığa yönelik olası riskler barındırdığı gerekçesiyle, yapay zeka şirketi OpenAI'ın geliştirdiği ChatGPT'nin yeni sürümü GPT-4'ten daha güçlü yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesine yazdıkları mektupla altı aylığına ara verilmesi çağrısı yaptı.

Genel

11.03.2024, 15:08

GPT'nin dördüncü sürümü bu ayın başında çıkmıştı. Program, sohbet etme, şarkı besteleme ve uzun belgeleri özetleme gibi geniş kapsamlı birçok alandaki uygulamalarıyla biliniyor.

Aralarında Elon Musk'ın da bulunduğu binden fazla kişinin imzasıyla bir mektup yayınlandı. Mektunu yayınlayan Future of Life Enstitüsü söz konusu mektupla ileri yapay zeka geliştirme projelerinin, bu tasarımlar için güvenlik protokolları oluşturulana ve bunlar bağımsız uzmanlar tarafından uygulanıp denetlenene kadar ara verilmesi çağrısı yaptı.

Mektupta yer alan "Güçlü yapay zeka sistemleri, etkilerinin olumlu, risklerininse başa çıkılabilir olduğundan emin olduktan sonra geliştirilmelidir" ifadesi dikkatleri çekiyor.

Yapay zeka programını piyasaya süren OpenAI ise konuya ilişkin açıklama talebine cevap vermedi.

Hastaneyi birbirine kattı: Gözaltına alınan eşek kaçmaya çalıştı! Hastaneyi birbirine kattı: Gözaltına alınan eşek kaçmaya çalıştı! Haberi Görüntüle

RİSKLER HATIRLATILIYOR

Mektupta insanlarla rekabet edebilecek yapay zeka sistemlerinin toplum ve medeniyete yönelik olası risklerinden bazılarının ekonomik ve siyasi aksaklıklar olabileceği hatırlatılıyor. Mektupta ayrıca yapay zeka sistemlerini tasarlayanlara, bu alandaki mevzuatları hazırlayanlarla işbirliği yapmaları çağrısı da yer alıyor.

Mektuba imza atanlar arasında yapay zeka firması Stability'nin CEO'su Emad Mostaque ile birlikte Google'ın çatı firması Alphabet'in sahibi olduğu DeepMind'dan araştırmacılar, dünyanın ileri gelen yapay zeka uzmanlarından Yoshua Bengio ve sektörün öncülerinden Stuart Russell da var.

Future of Life Enstitüsü; Elon Musk'ın kurucusu olduğu Musk Vakfı, merkezi Londra'da bulunan ve girişimcilerden oluşan hayır kurumu Founders Pledge ve Silikon Vadisi'nin en büyük hayır kurumu Silicon Valley Community Foundation tarafından destekleniyor.

Avrupa Birliği Polis Teşkilatı Europol, hafta başında, ChatGPT gibi ileri yapay zeka uygulamalarının oltalama, dezenformasyon ve başka siber suçlar işlemek amacıyla kullanılabileceği uyarısında bulunarak, bu programlara ilişkin etik ve hukuki kaygıları gündeme taşıyan kurumlar arasına katılmıştı.

Bu arada İngiltere hükümeti yapay zeka için "uyarlanabilir" mevzuat çerçevesi oluşturulması için getirilen önerileri duyurdu.

Bugün yayınlanan önerilere göre İngiliz hükümeti, sadece yapay zekaya odaklanan yeni bir kurum oluşturmak yerine, yapay zekanın yönetimiyle ilgili sorumlulukları insan hakları, sağlık, güvenlik ve rekabet alanlarındaki kurumları arasında paylaştırıyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading