Yandex Metrica

Sitede Ara

Yanan bölgelerde ağaçlandırma başlıyor

Yanan bölgelerde ağaçlandırma başlıyor

Antalya ve Muğla'daki orman yangınlarının yaşandığı bölgelerde ağaçlandırma çalışmaları başlıyor. Sonbaharda yeni tohumlar ve fideler toprakla buluşacak. Orman Genel Müdürü 3 aşamada gerçekleştirilecek çalışmaları anlattı.

Genel

23.01.2024, 17:56

Antalya ve Muğla'daki orman yangınlarında yanan bölgelerde ağaçlandırma çalışmaları başlıyor. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey "Yanan alanların kesinlikle başka maksatla imara açılması, kullanılması asla ve kesinlikle mümkün değildir. Bu alanların hepsini ağaçlandıracağız.'' dedi. Yeni orman gönüllüleri için de çalışmalar hızlandırılacak. 

İLK ADIM YANAN AĞAÇLARIN SAHADAN ÇIKARILMASI

28 Temmuz'da çıkan ve günler sonra kontrol altına alınan Antalya ve Muğla yangınlarında zarar gören alanlarda çalışmalar sürüyor. Son durum hakkında bilgi veren Orman Genel Müdürü Karacabey, Anayasa'da yanan orman alanlarında nelerin yapılıp yapılmayacağının açıkça belirtildiğini ifade etti.  

Antalya ve Muğla'da yanan ağaçların çıkarılması için çalışmalara başladıklarını kaydetti. Çalışmanın ilk adımı yanan ağaçların sahadan çıkarılması. Adana, Mersin, Antalya, Muğla ve Aydın'da  yanan ağaçların sahadan çıkarılması işlemine başlandı. 
Ağaçların boşaltıldığı sahalar tohumların ekimine veya fidan dikimine uygun hale getirilmeye çalışılıyor. Orman Genel Müdürü Karacabey ''Bu yıl sonbaharda yağmurlar düşüp toprak fidan dikimine uygun hale geldiği andan itibaren de bu sahalarda fidan dikilecek yerlerde fidan dikimine, tohum atılacak alanlarda da bu çalışmalara başlayacağız" ifadesini kullandı. 

AĞAÇLANDIRMA ÜÇ YÖNTEM İLE YAPILACAK 

Karacabey iklim yapısı dikkate alınarak bir ağaçlandırma çalışması yapılacağını ifade ediyor: "Doğayı taklit ederek çalışma yaparız. Orada doğal ağaç türlerinin muhafazası önemlidir, bunun yanında özellikle bu yangınların iklim değişiklikleri ile birlikte ileride tekrar yaşanabileceğini göz önünde bulundurarak oranın toprak ve iklim yapısına uygun olacak şekilde yapraklı ağaç ve ormanın içinde de zaman zaman bantlar oluşturarak, olabilecek yangınların diğer kısımlara sıçramasını önleyecek tesisler yapacağız.''

Bu kapsamda yanan alanların bazı kısımları doğal hali ile korunacak. Tabiatın kendini yenilemesi beklenecek. Bazı yerlerde o bölgeye yeterince tohumunu dökecek ağaç yoksa tohum takviyesi veya fidan dikimi yapılacak. Üçüncü olarak da tohumları yanmayan, tohumlarını gizleyen Kızılçam ağacı gibi ağaçların, düşen tohumları ile oradaki orman varlığını devam ettirmesi sağlanacak. 

O İDDİALARA YALANLAMA

Orman Genel Müdürü Karacabey, sosyal medyada yayılan yanan alanların ağaçlandırılmadığı ve başka amaçla kullanıldığına ilişkin iddiaları da net bir şekilde yalanladı: "Hep örnek gösterilen Muğla'da bir yer vardır. Orası yandıktan sonra turizme tahsis edilmiş bir yer değildir. Önce turizme tahsis edilmiş, kişi çalışmalarına başlamadan önce yanmış. Orası yandığı için turizme tahsis edilmedi. Dolayısıyla vatandaşlarımıza ben özellikle şunu bir kere daha ifade etmek istiyorum; hiçbir orman alanı yandığı için bir başka maksatla kullanılamaz. Tam tersi kanunla ormanlık alanlarda yapılabilecek tesisler belirlenmiştir. Bu alanlarda yangın olduysa o izinler verilemez hale geliyor. Dolayısıyla hiç kimsenin endişesi olmasın. Bütün vatandaşlarımız gönüllerini ferah tutsunlar. Bu yanan alanlar kesinlikle başka maksatla imara açılması, kullanılması asla ve kesinlikle mümkün değildir. 

Ağaçlandırma çalışmaları sonbaharda başlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Milli Ağaçlandırma Günü' olarak ilan ettiği 11 Kasım'da  Antalya'da yanan sahaların birinde törenle fidan dikimi yapılacak. 


ORMAN GÖNÜLLÜLÜĞÜ SİSTEMİ 

Karacabey, orman yangınlarında söndürme çalışmalarına katılmak isteyenler için 2019 yılında 'orman gönüllülüğü sistemi'ni geliştirdiklerini de söyledi. Bu konuda hassasiyet taşıyanların kendilerine en yakın orman işletme müdürlüğüne başvurarak orman yangınları ile ilgili eğitim almaları gerekli. Eğitimini ve uygun kıyafetini orman müdürlüklerinden alan vatandaşlar, olası bir yangın durumunda elefonlarına gönderdilecek mesaj ile bilgilendirilecek. Hedef 14 bin olan orman gönüllüsü sayısını mayıs ayı sonuna kadar 100 bine ulaştırmak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading