Yandex Metrica
SON DAKİKA
Uzmanlardan Ege ve Akdeniz için uyarı geldi: Yaz aylarında bunalacaksınız

Uzmanlardan Ege ve Akdeniz için uyarı geldi: Yaz aylarında bunalacaksınız

İklim krizi tüm dünyayı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Türkiye'nin bu bağlamda ortalama sıcaklığının 5-6 derece artması bekleniyor. Uzmanlara göre; Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaz ayları çok daha bunaltıcı geçecek

Genel

23.01.2024, 18:49

Dünyada son 7 yıl (2015-2021) en sıcak yıllar olarak kayıtlara geçti. Ilıman iklim kuşağında yer alan Türkiye de iklim değişikliğinden nasibini alıyor.

Instagram'a ne kadar ceza kesildi? Rekabet Kurumu Facebook'a (Meta) neden... Haberi Görüntüle

YAZ MEVSİMİ ARTIK ÇOK DAHA SICAK GEÇECEK

Uzmanlar, Ege ve Akdeniz'de yaz mevsimlerinin artık daha sıcak geçebileceğini belirtti. 

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Diyarbakır'da terör örgütü PKK'ya operasyon: 26 şüpheli yakalandı Haberi Görüntüle

5- 6 DERECE ARTABİLİR

Yaz aylarında sıcaklık artışına bağlı aşırı hava olaylarının meydana geldiğini anlatan Tolunay, şöyle devam etti:

"Aşırı hava olayları selleri, aşırı sağanak yağışları, dolu, fırtına, kuraklık ve orman yangınını beraberinde getiriyor. Tüm dünyada bunların arttığını görüyoruz. Türkiye de bunlardan nasibini alıyor. Türkiye'de en büyük orman yangınlarıyla karşılaştık, Ağustos ayında sıcaklık rekorları kırıldı. Cizre'de 49 derece olan sıcaklık, Antalya ve Muğla'da 45'in üzerine çıkmıştı. İklim değişikliği nedeniyle gelecekte Türkiye'nin ortalama sıcaklığı 5-6 derece artabilir. Hatta Güneydoğu Anadolu'da 7 derece daha yüksek olabilir."

Tolunay, Ege ve Akdeniz'de sıcak hava dalgaları nedeniyle havanın bunaltıcı hale gelebileceğini ifade etti.

18 Mart (bugün) İstanbul'da otobüsler ücretsiz mi, indirimli mi? İETT... Haberi Görüntüle

'KARADENİZ BÖLGESİ'NDE ŞİDDETLİ SAĞANAKLAR ARTACAK'

Tolunay, özellikle Karadeniz'de şiddetli sağanakların artacağını belirtti.

İklim değişikliği nedeniyle Türkiye'de bölgesel farklılıklar görüldüğünü dile getiren Tolunay şunları kaydetti:

"Karadeniz'de sıcaklık artışı ile denizler de ısınıyor ve daha fazla su buharlaştığı için şiddetli sağanak yağışlarda artış bekleniyor. Yağış miktarının artması biz insanların hatası. Dere yataklarına yanlış yapılaşma yapılması, dere üstüne yanlış köprü, menfezlerin iklim değişikliklerine dikkat edilmeden yapılması gibi nedenlerle gelecekte Karadeniz'de şiddetli sağanaklar artacak."

Son tarih belli oldu! Ehliyeti olanlar dikkat: Yaptırmazsanız 15 TL... Haberi Görüntüle

'BETONLAŞMA ARTTIĞINDAN  SU TOPRAĞA SIZMIYOR'

Sadece Karadeniz'de değil kentlerde de şiddetli yağışlarda artış beklendiğini söyleyen Tolunay, "Toprak zemin kalmadı. Her tarafı betonlaştırdığımız için toprağa sızamayan su akışa geçiyor ve çukur yerleri dolduruyor" dedi.

Bugün iki sefer iptal edilmişti! THY ile yolculuk yapacaklara duyuru:... Haberi Görüntüle

'ORMAN YANGINLARI KURAKLIK NEDENİYLE MEYDANA GELDİ'

Özellikle İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu gibi bölgelerde ciddi kuraklığın beklendiğine dikkati çeken Tolunay şu değerlendirmelerde bulundu:

"2020 yılı çok ciddi kuraktı. Trakya kuraktı ve İstanbul'da çok ciddi bir su sorunu vardı, barajların seviyeleri çok düşmüştü. O kuraklık 2021 yılına da sarktı, Muğla'dan Rize'ye kadar bir hat çekin onun altı tamamen kuraktı. Temmuz ayında yağış aldı ve seller oldu. Zaten büyük orman yangınları da bu kuraklık nedeniyle meydana geldi. Ege ve Akdeniz bölgelerinde Türkiye’yi bekleyen bir şey de yaz aylarında sıcaklıkların çok fazla artması."​​

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading