Uydu takibinde izlenen "Caretta Tuba" iki yılda 7 ülkeyi dolaştı
Dalyan'daki Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi'nin (DEKAMER) 2 yıldır uydu takip cihazı takıp denize bıraktığı deniz kaplumbağası Caretta Tuba, 7 ülkeyi dolaşarak 12 bin kilometrenin üzerinde yol kat etti.

Muğla, Dalyan'daki Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) tarafından uydu takip cihazı takılıp suya bırakılmasından sonra izlenen "Caretta Tuba" isimli deniz kaplumbağasının, toplamda 7 ülkeye uğrayarak, 12 bin kilometryi aşkın bir gezinti yaptığı öğrenildi.
AA'ya konuşan DEKAMER Bilimsel Koordinatörü Doğan Sözbilen, yaşamlarının çoğu denizde geçen deniz kaplumbağaları için en fazla tehlike teşkil eden unsurun denizlerden geldiğini belirtti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğünün tarafından yürütülen ortak çalışmayla tedavileri yapıldıktan sonra, "Leyla", "Özlem" ve "Suda" isimleri verilen 3 deniz kaplumbağası ile beraber "Adanalı" ismi verilen yeşil deniz kaplumbağasının iki gün önce Muğla'dan önce suya bırakıldığını söyleyen Sözbilen, Bakanlığın desteğiyle bugüne kadar toplam 18 kaplumbağayı izlemeye aldıklarını dile getirdi ve bu yıl suya bırakılacak olan deniz kaplumbağalarıyla toplamda 63 caretta carettayı çiple uydudan takip etmiş olacaklarını kaydetti.
Üzerlerinde bulunan çip sayesinde uydudan izlenen söz konusu canlıların denizde nereden beslendikleri, o alanlara nasıl ulaştıkları ve göçleri esnasındaki davranışlarına yönelik elde edilen veriler sayesinde çeşitli sorulara cevap aranıyor.
"İZLEYEBİLDİĞİMİZ EN UZUN CARETTA CARETTA TUBA OLDU"
Caretta Tuba, seyahatisırasında haritadan 5 milyondan daha fazla sayıda görüntülendi. Sözbilen'e göre, yapılan çalışmalar ve deniz kaplumbağalarına ilgi açısından Caretta Tuba, güzel bir elçi oldu.
Caretta Tuba'nın, takibe alındığından bu tarafa 12 bin kilometrenin üzerinde yol kat ettiğini, Adriyatik Denizi'nde yukarı ve aşağı yön çizdiğini, Yunanistan, İtalya, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Karadağ ve Malta açık denizlerine uğradığını, şimdi de Hırvatistan açıklarında olduğunu kaydeden Sözbilen, şöyle konuştu: "Tuba iyi bir veri verdi bize. Biz kaplumbağaları yaklaşık bir sene izlemeyi hedefliyoruz. Bu bazen 1 veya 3 ay da olabiliyor. 25 aydır veri alıyoruz ve halen sinyal göndermeye devam ediyor. Daha sinyal gönderecek mi bilmiyoruz. Eğer Tuba, 7-8 ay daha veri gönderirse çok iyi olacak. Kaplumbağalar, 2 veya 3 senede bir tekrar yuvalama kumsallarına geri geliyor. Tuba, 3'üncü senesinde pil ömrü izin verir de gelecek olursa ve izleyebilirsek bizim için güzel bir veri olacak. Şu ana kadar izlediğimiz kaplumbağalar kıyısal alanlarda kaldı ama Tuba, açık denizde kalmayı tercih ediyor. Malta açıklarında, Adriyatik Denizi'nde açıkta yaşıyor. Dönüşünü de izlersek keyifli bir çalışma olacak. İzleyebildiğimiz en uzun caretta caretta Tuba oldu, güzel veriler alıyoruz."