Yandex Metrica

Uludağ alarm veriyor! Su kaynakları tükenmek üzere

Uludağ alarm veriyor! Su kaynakları tükenmek üzere

Kış mevsiminin gözde turizm yerlerinden biri olan Uludağ'da ekolojik denge bozuluyor.

Genel

23.01.2024, 18:16

Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü’nden Doç. Dr. Gökhan Özsoy’un yaptığı araştırmada, 35 yılda Uludağ Millî Parkında ekolojik dengenin bozulduğu tespit edildi. 

Uydu verileri ve coğrafî bilgi sisteminin algoritmaları kullanılarak yapılan araştırmada 1985 yılı ile 2019 yılı arasında Uludağ’ın çayırları, su kaynakları ve kayalık alanlarındaki değişimler gözlemlendi.

Çıplak kayalıkların yüzde 7,8’den yüzde 13’e çıktığı, alpin çayırlarının yüzde 18’den yüzde 16’ya gerilediği ve su kaynaklarındaki 7,46 hektardan, 2,9 hektara daraldığı araştırma raporlarında bildirildi.

Uludağ’da gelişi güzel düzenlenen yürüyüş rotaları, kamp ve piknik alanlarının olduğu bölgelerde zararın çok fazla olduğu, insanların olmadığı bölgelerde ise ormanlık alanların arttığı gözlemlendi. 

B sınıfı sürücü ehliyeti olanlar için duyuru: Sadece 3 gün süre verildi! B sınıfı sürücü ehliyeti olanlar için duyuru: Sadece 3 gün... Haberi Görüntüle

İNSAN GİRMEYEN ORMANLARDA ARTIŞ

İşin sevindirici tarafının insan aktivitesinin olmadığı kısımlarda da yüksek eğimli alanlardaki orman faunasında bir artış söz konusu olduğunu belirten Özsoy, doğanın kendi haline bırakıldığında Uludağ'ın daha yeşil olacağını ifade etti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading