Yandex Metrica
SON DAKİKA
Türkiye'de ilk: Yapay zeka destekli dijital tarım uygulaması

Türkiye'de ilk: Yapay zeka destekli dijital tarım uygulaması

Dicle Üniversitesi ve Batman Üniversitesinde görev yapan akademisyenlerden oluşan bir grup, "Yapay Zeka Kontrollü Otonom Sera Yönetim Sistemi" projesi hazırladı.

Genel

23.01.2024, 17:33

Diyarbakır ve Batman'da bir grup akademisyenin hazırladığı proje kapsamında çiftçilerin tarım alanlarındaki ürünlerini anlık takip edebilmesi için yazılım geliştirildi.

Dicle Üniversitesi (DÜ) ve Batman Üniversitesinde görev yapan akademisyenlerden oluşan bir grup, "Yapay Zeka Kontrollü Otonom Sera Yönetim Sistemi" projesi hazırladı.

Yazılım, proje doğrultusunda Dicle TEKNOKENT'te faaliyet yürüten bir firma tarafından Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'ndan (KOSGEB) sağlanan 200 bin lira destekle yazılım hazırlandı.

Bu amaçla geliştirilen bir ciihaz ile kamera sistemi, tarlada sulama yapılan alana yerleştirilecek. Cep telefonlarına yüklenen program sayesinde çiftçiler ürünle ilgili durumu anlık olarak takip edebilecek.

Böylelikle sera ve tarım alanlarındaki ekili ürünlerin sıcaklık, nem, ışık ve su seviyesi gibi konularda ihtiyacını belirleme özelliğine sahip yapay zeka uygulaması üreticilerin bir müdahale gerektiğinde bunu zamanında yapmasına imkan sağlayabilecek. Öyle ki, uygulama ile çiftçiler tarlalarına gitmeden cep telefonlarından sadece bir tuşa basarak sulama yapabilecek, kamera sistemi ile arazisini takip edebilecek.

İNTERNETİN OLDUĞU HER YERDEN ARAZİMİZE ULAŞABİLİRİZ

Batman Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi ve aynı zamanda proje sorumlusu olan Yasin Sönmez, AA muhabirine, hazırladıkları proje ile yapay zeka destekli dijital tarım uygulamasını gerçekleştirdiklerini kaydederek, hayata geçirilen yazılım ile araziyle ilgili tüm gelişme ve özelliklerin bir cep telefonu uygulamasıyla görülebildiğini belirtti.

Sönmez, bu yıl etkileri hissedilen kuraklıkta suyun verimli kullanılmasının öneminin daha da arttığını dile getirerek, çiftçilerin buna yönelik teknolojiye daha ucuz imkanlarla erişebilmesi için proje hazırlayıp, KOSGEB desteğiyle hayata geçirdiklerini belirtti. 

YERLİ BİR YAZILIM YAPTIK

"Yerli bir yazılımla bunu yaptık. Doğu ve Güneydoğu illerinde bunu uygulamaya başladık." diyen Sönmez, şöyle devam etti:

"Bir telefon uygulaması ile arazimizdeki suyu açıp kontrol edebiliriz. Hem güvenlik hem de toprağın yapısını görmek için kamerayla arazimizi 24 saat izleyebiliriz. İnternetin erişebildiği her yerden arazimize ulaşabiliriz. Bu da hem zaman ve maliyet tasarrufu sağlıyor hem de yerli ve mili bir imkanla, düşük bir maliyetle yerinde bir uygulama yapmamızı sağlıyor.

Bu ürün herkes için ulaşılabilir seviyede. Arazinin genişliği ve yapısına göre 3 bin ila 30 bin liradan satılıyor. Projeyi ihraç edilebilir bir seviyeye de getirdik. Yurt dışındaki alıcılarla görüşüyoruz. Bu sistemi ihraç ederek ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Projede ilk defa yapay zeka destekli sistem kullanıldı"


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading