Yandex Metrica
SON DAKİKA
Türkiye orman varlığını İsrail ve Slovenya toprakları kadar artırdı: Tam 21 bin kilometrekare

Türkiye orman varlığını İsrail ve Slovenya toprakları kadar artırdı: Tam 21 bin kilometrekare

19 yılda 5,5 milyar fidan, Türkiye'nin orman varlığını 2,1 milyon hektar artırdı. Bu büyüklük Belçika'nın 3'te 2'si, İsviçre'nin yarısı, İsrail ve Slovenya topraklarının tamamı kadar bir yüzölçümünü ifade ediyor.

Genel

18.03.2024, 06:17

Türkiye'nin ağaç varlığı 19 yılda Belçika'nın 3'te 2'si, İsviçre'nin yarısı, İsrail ve Slovenya topraklarının tamamını kaplayacak ölçekte artırıldı. Büyüyen ormanlık alanın boyutu aynı zamanda Türkiye'nin Avrupa yakasında kalan kısmına neredeyse eşit. 

2002 yılında 20,8 milyon hektar seviyesindeki ormanlık alan genişliği, 2021 yılına gelindiğinde 22,9 milyon hektara ulaştı. Aradaki fark NASA raporlarına bile yansıdı. Türkiye küresel ısınma, artan yangınlar ve ağaçlar üzerindeki insan baskısına rağmen dünyada orman varlığını artırmayı başaran birkaç ülkeden biri oldu. 

2,1 milyon hektar artış gösteren orman varlığının kapladığı alan 21 bin kilometrekare yüzölçümüne eşit. Bu yüzölçümü ise dünyada 40'tan fazla ülkenin yeryüzünde kapladığı alandan daha büyük bir genişliği ifade ediyor. Türkiye'yi ormanlaşmada Avrupa birincisi ve dünya 6.'sı yapan bu büyük ağaçlandırma yarışında tam 5,5 milyar fidan dikildi. Buna her yıl yüz milyonlarca yeni fidan ekleniyor. 

İstanbullular için 15 Mart uyarısı! Tedbirini almayan resmen yanacak: Avcılar,... Haberi Görüntüle

YABAN HAYVANLARINA MEYVELİ AĞAÇ

Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere Orman Genel Müdürlüklerinin yayınladığı veriler yıllık fidan üretiminde 350 milyon ortalamaya ulaşıldığını gösteriyor. Bazı yıllar bu üretim rekor seviyede gerçekleşerek 470 milyona kadar çıktı. 

Kızılçam, fıstık çamı, kayın, köknar, meşe başta olmak üzere ormanlık alana her yıl onlarca tür ağaç dikilirken, bunların yanına alıç, ahlat, üvez, ardıç ve çınarın da aralarında bulunduğu 800'ü aşkın türde fidanlar ekleniyor. Yetkililer bazı türde ağaçları dikmekle yaban hayvanlarının gıda ihtiyacının karşılandığını dile getiriyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading