Titanik'te yeni keşif: Mühendisler son nefeslerine kadar...

1912 yılında buzdağına çarparak batan Titanik hakkında yapılan yeni dijital taramalar, tarihin en büyük deniz facialarından birine dair bilinmeyen bir gerçeği daha ortaya çıkardı. Derin deniz araştırmaları sonucu ulaşılan görüntüler, gemideki mühendislerin son ana kadar kazanlara kömür atarak yüzlerce insanın hayatını kurtardığını ortaya koydu.
White Star Line’a ait efsanevi transatlantik gemi Titanik’in 3.800 metre derinlikteki enkazında yapılan yüksek çözünürlüklü dijital taramalar, batış anına dair çarpıcı detaylar sundu. Kazan dairesinin detaylı şekilde görüntülendiği çalışmalarda, gemi çarpıştıktan sonra bile sistemlerin çalıştığı belirlendi.
IŞIKLARI AÇIK TUTAN KAHRAMANLAR
BBC’ye konuşan Titanic uzmanı Parks Stephenson, mühendislerin son ana kadar kazanlara kömür attığını, bu sayede gemideki ışıkların açık kaldığını ve kaosun geciktirildiğini ifade etti. Stephenson, “Onlar kaosu olabildiğince geciktirdi. Bu da, kıç bölümde hala açık duran bir buhar vanasıyla sembolize edilmişti” sözleriyle bu fedakârlığın altını çizdi.
BUZDAĞININ KABİNLERE KADAR GİRDİĞİ ORTAYA ÇIKTI
Tarama görüntülerinde, çarpışma esnasında buzdağı parçalarının bazı yolcu kabinlerinin içine kadar girdiği belirlendi. Geminin gövdesinde A4 kağıdı büyüklüğünde çok sayıda delik tespit edilirken, bu küçük hasarların birleşerek faciayı hızlandırdığı tespit edildi. Bu bulgular, Titanik’in neden bu kadar hızlı battığına dair yeni ipuçları sundu.
BİR TRAJEDİNİN SAYILARLA ÖZETİ
Titanik, 10 Nisan 1912’de İngiltere Southampton’dan New York’a doğru 2.224 kişiyle yola çıkmıştı. 15 Nisan gecesi yaşanan çarpışmada 1.500’den fazla kişi hayatını kaybederken, yalnızca 710 kişi RMS Carpathia gemisiyle kurtarılabilmişti. O günün trajedisi, yıllar sonra hâlâ yeni sırlarla konuşulmaya devam ediyor.
Diğer