Yandex Metrica

Son dakika: Emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Son dakika: Emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Milyonlarca emeklinin merakla beklediği ve internetten 'emekli zamlı maaşları ne kadar olacak?' şeklinde araştırmalar yaptığı konuya ilişkin Türkiye Emekliler Derneği'nden (TÜED) yeni bir açıklama geldi.

Genel

23.01.2024, 18:11

Türkiye'deki milyonlarca emeklinin takip ettiği emekli maaşı zam oranlarına ilişkin araştırmalar devam ederken, Türkiye Emekliler Derneği Kazım Ergün, konuya yönelik açıklamalar yaptı.

TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, "En düşük emekli aylığı asgari ücret kadar olmalı" dedi ve asgari geçim indiriminin de (AGİ) kendilerine verilmesi gerektiğini söyledi. Diğer taraftan Türkiye İstatistik Kurumu tarafından paylaşılan verilere göre, enflasyon 1,25 artış artarken, yıllık bazda yüzde 19,58 oldu. 

Ergün, en düşük emekli aylığının asgari ücret kadar olması gerektiğini ve emeklilere asgari geçim indiriminin de (AGİ) verilmesini istedi. Ergün'e göre, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından paylaşılan verilere bakıldığında enflasyon, yüzde 1,25 artış gösterirken yıllık bazda yüzde 19,58 oldu ve eğer emeklilere ikinci dönem baz alınarak zam uygulanırsa daha şimdiden yüzde 5.21 zamma kesin olacağı gözüyle bakılıyor. 

Öngörülen rakamlara göre konuşan Ergün, emeklilerin ocak ayında zammı TÜFE’ye göre yüzde 4,23 olurken, enflasyon tahminine göre yüzde 8.46’ya ulaşacağını ifade etti.

Hastaneyi birbirine kattı: Gözaltına alınan eşek kaçmaya çalıştı! Hastaneyi birbirine kattı: Gözaltına alınan eşek kaçmaya çalıştı! Haberi Görüntüle

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 2022'DE NE KADAR OLACAK?

Merkez Bankası'nın enflasyon tahminine göre ikinci 6 aylık TÜFE ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranının yüzde 5.21'i bulabileceğini ifade eden Ergün, bu durumda en yüksek maaşın yaklaşık 405 lira artışla 8 bin 237 liraya ulaşacağını belirti. Ergün, açıklamasını "öngörülen rakamlara bakıldığında, emeklilerinin ocak ayında zammı TÜFE’ye göre yüzde 4,23 olurken, enflasyon tahminine göre yüzde 8.46’ya ulaşacak." ifadeleriyle sürdürdü.

Ergün, sözlerine şöyle devam etti: "Bu orana göre, 1.500 TL alan emeklinin en düşük maaşı 1.626 TL, 2.000 TL alan emeklinin maaşı ise 2.169 TL olacak. Geçen dönem yüzde 7.36 oranında zam yapılmıştı. Böylece yıllık bazda emekli maaşlarına yüzde 15,82 zam yapılacak. Fakat yıl sonuna doğru hükümetin emekli maaşları ile ilgili ciddi düzenleme yapması bekleniyor." 

Meteorolojiden 17 il için sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek! Meteorolojiden 17 il için sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek! Haberi Görüntüle

EMEKLİYE ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (AGİ) VERİLECEK Mİ?

Emeklilerin beklentilerine yönelik açıklamalar da yapan Ergün, "En düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesine yükseltilmeli. Emekli maaşı asgari ücret seviyesine çıkarılırsa insanlar biraz nefes alır. Bizler yüzde 4 ek ödeme alıyoruz. Bir emeklinin 3 bin lira maaşı varsa yüzde 4 ek ödemeyle 120 lira alıyor. Çalışanlar asgari geçim indirimi (AGİ) adı altında 300 liranın üzerinde yardım alıyor. Emekli ve çalışan ayrılmamalı. Devlet böyle bir asgari geçim indirimi veriyorsa emekliye de vermeli. Ek ödeme tutarı yüzde 4'ten yüzde 10'a çıkarılmalı. Ayrıca 2000 yılı sonrası emeklilerin intibak yasası çıkarılmalı" dedi.

Kaynak: HABER7

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading