Yandex Metrica
SON DAKİKA
Söke'den yılan balığı ihracatı... 1939 yılı Anadolu Gazetesi: Menderes nehrinden çıkarılan balıklar, ticarette vilâyetimize mühim bir mevki temin eder. (Gaste Arşivi)

Söke'den yılan balığı ihracatı... 1939 yılı Anadolu Gazetesi: Menderes nehrinden çıkarılan balıklar, ticarette vilâyetimize mühim bir mevki temin eder. (Gaste Arşivi)

20 Temmuz 1939 yılında çıkan gazetelere baktığımızda dikkat çeken haberlere rastlıyoruz. Anadolu Gazetesi'nde iç sayfalarda, Söke dalyanlarındaki balık bolluğundan ve Almanya'ya balık ihracatından bahsediliyor. Hazırlanan özel haberde, Söke dalyanlarındaki balık yumurtalarının da güzelliğinden bahsediliyor.

Genel

03.02.2024, 19:26

İstanbullular için 15 Mart uyarısı! Tedbirini almayan resmen yanacak: Avcılar,... Haberi Görüntüle

Anadolu Gazetesi (20 Temmuz 1939)

18 Mart (bugün) İstanbul'da otobüsler ücretsiz mi, indirimli mi? İETT... Haberi Görüntüle

Almanyaya canlı yılan balığı ihracatı arttırılıyor


Söke dalyanlarından azamî istifade mümkündür. Fakat balıkçılığa da biraz ehemmiyet verilmesi lâzımdır.

Tabiatın vilâyetimize bahşettiği çeşidli ve bol toprak mahsülleri yanında, deniz hayvan istihsalâtı da mühim bir yer tutar.

Vilayetimizi baştan sona kateden Menderes nehrinden çıkarılan Sazan, Yayın ve Sarı balıklar yalnız vilayet çevresinde istihlâk edilebilir. Fakat Menderes mensabı civarındaki dalyanlardan istihsal olunan balıklar, Türk balık ticaretinde vilâyetimize oldukça mühim bir mevki temin eder. 

Söke dalyanlarının balık yumurtaları da çok nefis ve meşhurdur. Halen yıllık yumurta istihsalâtı 500 kilodur. Fakat Sakız burunu dalyanında yaptırılan fennî tesisatla önümüzdeki seneler bu miktarın 1000-1500 kiloya yükseleceği umuluyor. 

Geçen yıl Sökeden diri yılan balığı ihracatı da başlamıştır. Hususî kaplarla, canlı olarak Almanyaya 30.000 kilo yılan balığı gönderilmiş, kilosu 30 kuruştan satılmıştır. 

Bu yıl işe daha çok ehemmiyet verilecek, ihraç miktarı daha çok yükseltilecektir. Sakız burunu dalyanının bir hususiyeti şudur. Bu dalyan Menderesin taşıdığı resubatla Ege denizinin dolmasından hasıl olan Bafa gölü ile Menderesin arasındadır. Ve nehre açılan hususî bir kanal üzerindedir. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading