Yandex Metrica

Şentop: İnsanları doğdukları coğrafyada tutabilmenin şartı, huzur ve asayiştir

Şentop: İnsanları doğdukları coğrafyada tutabilmenin şartı, huzur ve asayiştir

Ankara Üniversitesi'nin 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde konuşan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, insanları kendi doğdukları coğrafyada tutabilmenin şartının huzur ve asayiş olduğunu vurguladı.

Genel

21.03.2024, 21:13

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Ankara Üniversitesi'nin 75'inci yıl kutlama programı ve 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni'ne katıldı. Şentop, buradaki konuşmasında dünyadaki göç sorununa yönelik, "Bugün sınırları kapatalım, duvar çekelim' demekle, günü kurtaracak tedbirlerle uğraşacağımıza; bizim şimdiden bütün insanları kendi doğdukları, yaşadıkları coğrafyada tutabilecek, orada yaşamalarını sağlayabilecek imkanları, projeleri ortaya koymamız lazım." ifadelerini kullandı ve bunun en temel şartının öncelikle huzur ve asayiş olduğunu belirtti.

B sınıfı sürücü ehliyeti olanlar için duyuru: Sadece 3 gün süre verildi! B sınıfı sürücü ehliyeti olanlar için duyuru: Sadece 3 gün... Haberi Görüntüle

'HERKESİN HER TÜRLÜ BİLGİYE RAHATLIKLA ULAŞMA İMKANI VAR'

TBMM Başkanı Şentop, sözlerine yeni akademik yılının hayırlı olmasını dileyerek başladı ve Ankara Üniversitesi'nin öneminden bahsetti. Türkiye'de mevcut üniversite sayısının 207 olduğunu, bunlardan 129'unun devlet, 78'inin vakıf üniversitesi olduğunu hatırlatan Şentop, son 20 yılda  öğretmen sayısındaki artıştan akademisyen sayısının artışına kadar eğitim öğretim alanında çok büyük mesafeler alındığını dile getirdi. Şimdi ise bu sayısal verileri kaliteye çevirebilmek gerektiğine dikkat çeken Şentop, "Bu da üniversitelerdeki hocalarımız ve öğrencilerimiz görevi" dedi.

Eğitim sisteminde eskiden bilgiye ulaşmanın oldukça zor olduğunu ifade eden Şentop, şimdi ise bütün alanlarda bilgiye ulaşmanın çok kolay olduğuna dikkat çekti. Özellikle internet üzerinden olmak üzere açık kaynaklar, kütüphaneler sayesinde herkesin dilediği bilgiye çok rahat ulaşma imkanı olduğunu belirten Şentop, esas sorunun, ulaşılan bilginin doğru olup olmadığını ölçebilmek, tartabilmek ve bu bilgiyi yorumlayıp kullanabilmekle, bundan bir sonuç çıkarabilmek olduğunu vurguladı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türk bilim insanlarının başarılarını hatırlatarak, "Biz Türkiye üniversiteleri olarak, insanlığın bilim dünyasına yine iddialarla katkı sunabilecek bir özgüveni ortaya koymalıyız. Bu anlamda sadece batıda gelişmiş olan bilimsel çalışmaların bir tekrarı değil, onları yeniden yorumlayıp üzerine katkılar sunarak geliştirecek bir imkanı ortaya koyabiliriz" dedi.

Suluca köyü nerede? Tarkan'ın Trendyol reklamındaki köyler (Kürkçüler, Yürekli, Dağcı) hangi ilde? Suluca köyü nerede? Tarkan'ın Trendyol reklamındaki köyler (Kürkçüler, Yürekli, Dağcı)... Haberi Görüntüle

'DÜNYANIN YENİDEN ŞEKİLLENECEĞİ DÖNEMLERİN ARİFESİNDEYİZ'

Şentop, konuşmasının devamında insanlık tarihinin önemli bir dönüm noktasında bulunulduğunu vurguladı ve dünyanın yeniden şekilleneceği dönemlerin arifesinde olduğumuzu belirtti. Şentop, "Bunun sıkıntılarını yaşayan bir dünya tablosuyla karşı karşıyayız." dedi ve son zamanlarda gittikleri her yerde, yurt dışında yaptıkları görüşmelerde en önemli konulardan birisinin iklim değişikliği konusu olduğuna dikkat çekti. Şentop, "Ama bunun kadar; belki daha sıcak hissedildiği için tartışılan göç konusu. Ben bugün göçle ilgili yaşanan sıkıntıları başta Avrupa ülkeleri olmak üzere oradaki muhataplarımıza anlatıyorum. Yaşadığımız sıkıntıların sadece bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Çok daha büyük sıkıntılarla dünyanın karşı karşıya kalacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Küçülen zıbını sakın atmayın! Bu yöntem sayesinde paranız cebinizde kalacak Küçülen zıbını sakın atmayın! Bu yöntem sayesinde paranız cebinizde kalacak Haberi Görüntüle

'EN TEMEL ŞART HUZUR VE ASAYİŞTİR'

Dünya genelindeki göç sorunu hakkında değerlendirmeler yapan Şentop, "Bugün sınırları kapatalım, duvar çekelim' demekle, günü kurtaracak tedbirlerle uğraşacağımıza; bizim şimdiden bütün insanları kendi doğdukları, yaşadıkları coğrafyada tutabilecek, orada yaşamalarını sağlayabilecek imkanları, projeleri ortaya koymamız lazım. Bunun en temel şartı öncelikle huzur ve asayiştir. İnsanlar can güvenliği olmayan yerlerde, coğrafyalarda yaşamaya zorlanamaz. Ne kadar tutsanız sonuçta kendi doğdukları yerlerden göç etmeye başlıyorlar. Yine asgari insani şartlar içerisinde bu nüfusu yine kendi coğrafyasında, doğduğu topraklarda yaşatabilecek imkanları sunmamız lazım. Bugün belki mümkün olduğu kadar fazla kazanmak, sömürüyle kazanmak hoş olabilir ama bundan 50, 100 sene sonra kendi oturduğumuz mekanlarda huzur içerisinde yaşayamayacağız" dedi.

Türkiye'nin geleceğe yönelik projeksiyonlar içerisinde dünyada etkili olacak 5 ülkeden birisi olduğunu dile getiren Şentop "Dünyada nüfus ve ekonomi olarak çok daha büyük ülkeler var fakat bu ülkelerin tesir kabiliyeti yok. Türkiye bu anlamda dünyada tesir gücüne sahip bir ülke" ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading