2023 yılı itibariyle 5 yaşına gelen her çocuk okulöncesi eğitim görmek zorunda. Hükümet bunu gerçekleştirmek için yeni derslik ve anaokulları yapılacağı açıkladı. Milliyet gazetesi eğitim yazarı Abbas Güçlü'ye göre anne-babaların kafasında bu konuda pek çok soru işareti var.
Gazetedeki son yazısında Güçlü, "Yapılan açıklama ve konulan hedeflere göre, 5 yaş yani okulöncesi eğitim zorunlu eğitim kapsamına alınacakmış" diyerek bundan sonra atılacak adımların ne anlama geleceğine ilişkin şu soruları sordu:
"Örneğin:
- Okulöncesi eğitimin zorunlu hale getirilmesi ve tüm okul öncesi eğitim kurumlarının tek çatı altında toplanması için herhangi bir yasal düzenlemeye gidildi mi? Yani sözün ötesine geçildi mi?
- Yeterli fiziki alt yapı oluşturuldu mu? Bu konuda ciddi adımlar atıldı mı, örneğin yatırım bütçesi artırıldı mı?
- Eğitimde olduğu gibi öğretmen yetiştirmede de en önemli süreç okulöncesi öğretmeni yetiştirmektir. Peki, bu konuda hangi düzenlemelere gidildi? Eğitimi kim verecek?
- Tam gün mü olacak, yarım gün mü yoksa birkaç saat mi?
- Tevhidi Tedrisat Kanunu göz ardı edilmeye devam edilecek mi?
- Sağlıklı beslenmeleri konusunda düzenli kaynak ayırılacak mı?
- Kreş ve anaokulu ayrımı nasıl gerçekleşecek, okulöncesi eğitim kurumlarında kreşler de olacak mı?
- Okul öncesi eğitimin ne anlama geldiği konusunda kamuoyuna yeterince bilgilendirme yapıldı mı? Okulöncesi eğitimin okul değil, okula hazırlama olduğu, bu eğitimi alamayanların, sonraki eğitim kademelerinde ve yaşamda geride kaldığı yeterince vurgulandı mı?..
Bu konuda yapılması gereken o kadar çok iş var ki dört duvarla eğitimin olmayacağını, hele hele okulöncesi eğitimin hiç olmayacağını ne zaman anlayacağız, ne zaman anlatacağız ve ne zaman gerçek anlamda hayata geçireceğiz?"
Polis bu düzeneğe ilk defa rastladı! Görüntüleri izleyene gözlerine inanamadı:...4-5 YAŞ 2023'TE YÜZDE 100'E ÇIKACAK
Konuya ilişkin bugün basın mensuplarına açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise yapılacakları ayrıntılı biçimde anlattı fakat anaokulu-kreş belirsizliğinin devam ettiği görüldü.
Okulöncesi eğitime erişimin 5 yaş olduğunu dile getiren Özer, "5 yaşta okullaşma oranı yüzde 78. Ancak 3 yaş grubunda yüzde 14; 4 yaş grubunda ise yüzde 35'ler seviyesinde" dedi. Özer, önümüzdeki yıl sonuna kadar 3 yaşa ilişkin okullaşma oranını yüzde 14'ten yüzde 50'ye, 4 yaştakilerin yüzde 70'lere, 5 yaşa yönelik okul oranını ise yüzde 90'ların üzerine çıkaracaklarını söyledi.
2023 itibariyle 4 ve 5 yaşta okulöncesi erişimi yüzde 100'e çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizen Özer, "Şu anda bağımsız anaokulu ve ana sınıflarında yaklaşık 1 milyon 220 bin öğrenci eğitim alıyor. Yeni oluşturulacak kapasite ile bunu 2,5 milyona çıkaracağız. Böylece okul öncesi eğitim kapasitesinde yüzde 100'lük bir artışı sağlamış olacağız" diye konuştu.
Hedefe ulaşabilmek için okullarda atıl vaziyetteki eğitim binalarının kullanımına ağırlık verilecek; temel eğitimde 10 bin okul projesi kapsamında 3 bin yeni anaokulu yapılacak ve aynı proje ile 40 bin yeni ana sınıfı açılacak. Özel anaokulları, bakımevleri ve kreşlerin okulöncesi eğitimde kullanılıp kullanılmayacağına dair detaylı bilgi henüz verilmiş değil.