O ilimizde Kovid hastalarının yarısı 30 yaş altı!
Sağlık Bakanlığının açıkladığı verilere göre, koronavirüs vaka sayılarının düşük olduğu Van'da hasta sayısının yarısı 30 yaş altı gençlerden oluşuyor.

Kovid-19'la mücadele kapsamında oluşturulan mobil ekiplerin kurdukları stantlarda ve kırsal bölgelerde yürüttükleri çalışmalar sayesinde Van'da vaka oranları en düşük seviyeye geriledi.
Bakanlık tarafından açıklanan her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayısında Van, 25 Eylül-1 Ekim döneminde 35,76, 2-8 Ekim döneminde 33,41 ve 9-15 Ekim döneminde 34,45 ile en düşük illerden biri oldu.
İkinci doz aşı oranında da yüzde 67'ye ulaşan Van'ın aşılamada mavi kategoriye geçmesi için çalışan sağlık ekipleri, henüz yaptırmayanlara aşı olmaları çağrısında bulundu.
İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, sağlık çalışanlarının kent genelinde gayretli ve özverili çalışmalar yürüttüğünü söyledi.
Sünnetçioğlu, Van'daki tüm hastanelerde ve aile sağlığı merkezlerinde görev yapan sağlık çalışanlarının dönüşümlü olarak mobil ekiplere katılarak, kırsal bölgelerde aşı çalışmalarına destek verdiğini aktardı.
Bu çalışmalar sonucu Van'ın "sarı" kategoriye geçtiğini belirten Sünnetçioğlu, şunları kaydetti:
"Kent merkezi ve tüm ilçelerde aşı stantları oluşturduk. Bunun yanında mobil ekiplerimiz köylere, evlere kadar gidip insanların aşılarını yapıyor. Şimdiye kadar personelimiz hiç yılmadı, canla başla çalışıyor. Bu çalışmaları hiçbir vatandaşımızın hastaneye düşmemesi, yoğun bakımlarda yatmaması için ve ölümlerin olmaması için yapıyoruz. Mavi kategoriye bir an önce ulaşmalıyız."
YOĞUN BAKIMDAKİ HASTALARIN YÜZDE 80'İ AŞISIZ
Özellikle gençleri ve hamile kadınları aşı olmaya davet eden Sünnetçioğlu, sorumluluğun artık gençlerde olduğunu ve bağışıklığın sağlanması için bu kesimlerin de en kısa sürede aşılarını yaptırmaları gerektiğini vurguladı.
"Vakalarımızın neredeyse yüzde 50'si 30 yaş altı ve bir kısım vakalarımız da hamile hastalarımız. Onun için tüm gençlerimizi ve hamile kardeşlerimizi aşı yapmaya davet ediyoruz. Hamilelerde bağışıklık sistemi biraz daha düşüyor. O yüzden mutlaka aşılarını yaptırmaları gerekiyor."
Sünnetçioğlu her sokakta ve caddede aşı çadırlarının olduğunu, ekiplerin vatandaşın ayağına kadar gittiğini aktardı.
Aşı yaptırmayan insanların pişmanlıklarına da tanıklık ettiklerini anlatan Sünnetçioğlu, yoğun bakım hastalarının genellikle ya aşısız ya da tek doz aşı yaptırmış kişilerden olduğunu belirtirken aynı zamanda bu hastaların aşı olmadıkları için pişmanlık çektiklerini ifade ederek herkesi aşı olmaya davet etti.