Marteniçka nedir? Marteniçka’nın hikayesi ne? Kırmızı ve beyaz ipliklerden yapılan gelenek
Bulgar geleneğini eski bir parçası olarak bilinen Marteniçka balkan coğrafyasında bilinmektedir. Marteniçka ile ilgili araştırmalar Mart ayının gelmesiyle artış durumda. Kırmızı ve beyaz ipliklerden yapılan bu gelenekle ilgili faklı inanışlar bulunuyor. Peki, Marteniçka nedir? Marteniçka’nın hikayesi ne? Kırmızı ve beyaz ipliklerden yapılan gelenek

Mart ayının gelemesiyle beraber baharı karşılamak için takınlan Marteniçka’nın birçık hikayesi bulunmaktadır. Marteniçka nedir? Marteniçka’nın hikayesi ne? Kırmızı ve beyaz ipliklerden yapılan gelenek
MARTENİÇKANIN HİKAYESİ NE?
1 Mart'ta bahara hoşgeldin demek için takılan marteniçkaların ortaya çıkışına dair pek çok rivayet bulunur. Rivayetlerin birine göre; hikaye Nuh Tufanı'na kadar dayanır. Kara parçası gördüğünü haber veren güvercin ağzında beyaz bir ip parçası taşımaktadır. Fakat yolda yaralanır ve ipe kan damlar.
İkinci hikaye de oldukça benzer. Bir kırlangıç ilk Bulgarlar arasında habercilik yapar. Verimli bir toprak bulduğunu haber veren kırlangıç, yolda yaralanır. Mesajın üzerine kanı damlar. Mesajı açan kişi de bu kırmızı-beyaz nesneyi kutsal bulup koluna takar. Sonra gelenekselleşir, başkaları da benzer bir nesne yani Marteniçkaları takmaya başlarlar.
MARTENİÇKA NASIL ÖRÜLÜR?
Bileğinizin kalınlığına göre, istediğiniz bilek boyundan biraz uzun gelecek biçimde hem beyaz hem de kırmızı ip kesin. Sonra beyaz ve kırmızı ipi uç uca bağlayın.
Düğüm noktası ortada kalacak biçimde, bir elinizle kırmızı ipin boşta kalan ucundan tutun, ipi gerdirin. Diğer elinizle de beyaz ipin boştaki ucundan tutun ve gerdirmeyi bırakmadan, beyaz ipi saat yönünde çevirmeye başlayın.
İpi çevirmekte zorlandığınız noktada gerdirmeyi bırakın, kırmızı ve beyaz ip birbirine dolanacak. Son olarak diğer uca da düğüm atın. İşte marteniçkanız hazır…