Marmara Denizi'nde panik! Tehlikenin adı "oksijen azlığı"
Doç. Dr. Mustafa Yücel, Marmara Denizi'nde sinyal vermeye başlayan yeni bir tehlikeden bahsetti. Bu defa sorunun kaynağı 'oksijen azlığı'.

Marmara denizi'nde uzun zamandır görev yapan Bilim-2 Gemisi ile çalışma ve araştırmalar yürüten ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'ndeki bilim insanlarına göre müsilaj ciddi oranda azalırken, önemli derecede oksijen azlığı ortaya çıktı ve bu da yeni bir tehlike teşkil ediyor.
FAZLA MİKTARDA AZOT VE FOSFOR YÜKLERİ
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel, AA'ya yaptığı açıklamalarda, geçtiğimiz aylarda Marmara Denizi'nin kabusu olan müsilaj sorunuyla alakalı seferlerini temmuz ayının ortalarında sona erdirdiklerini ve eylül ayıyla beraber Marmara Denizi'ne geri döndüklerini söyledi. Müsilajın yanı sıra özellikle son yıllarda fazla miktarda azot, fosfor yüklerinin sardığı Marmara'da oksijen azlığı olduğuna dikkat çeken Yücel, fazla miktardaki azor ve fosfordan kaynaklı olarak bir taraftan fazla biyolojik üretkenlik, diğer taraftan da oksijen miktarındaki azlığın daha da kötüleşerek arttığını vurguladı.
Deniz ekosistemlerinde genellikle hem yaz mevsiminde hem de yaz aylarının sonuna yaklaştıkça oksijen miktarında azalma olduğunu ve Marmara'daki güncel durumunda bunun aynısı olduğuna dikkat çeken Yücel, Marmara'nın özellikle son aylarda oksijen değerlerinin bu durrumla eş değer ya da daha da az seviyede oksijen değerleri olduğunu kaydetti.
BALIĞA YETECEK KADAR OKSİJEN YOK
Marmara denizi'nde varlığı azalan müsilajın ötesinde bir sorunu dile getiren Yücel, müsilajın gözden kaybolmakla yok olmuş olmadığını belirtti. Daha önceki açıklamalarında yüzeydeki 25-30 metreden sonrasında balıklara yetecek kadar oksijenin kalmadığını hatırlatan Yücel, 20 metreden sonra bir balığın girebilecei oranda oksijen kalmadığına ifade etti.