Yandex Metrica
SON DAKİKA
Kolonun kesildiği nasıl anlaşılır? Kolon kesildiğinde vatandaşlar ne gibi tedbirler alabilir?

Kolonun kesildiği nasıl anlaşılır? Kolon kesildiğinde vatandaşlar ne gibi tedbirler alabilir?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem sonrası kolon kesikleri yine gündeme gelmiş durumda. Vatandaşlar kesilen kolonların nasıl anlaşıldığı araştırılmaya başlandı. Peki, Kolonun kesildiği nasıl anlaşılır? Kolon kesildiğinde vatandaşlar ne gibi tedbirler alabilir?

Genel

30.01.2024, 17:15

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen deprem sonrası binalardaki kolon kesikleri gündeme gelmişti. Vatandaşlar kolon kesikleri hakkında araştırmalara başladı.

İstanbullular için 15 Mart uyarısı! Tedbirini almayan resmen yanacak: Avcılar,... Haberi Görüntüle

1) KOLON BİR BİNA İÇİN NE ANLAMA GELİR?

Kolonların yapının asli taşıyıcıları olduğunu söyleyen Prof. Dr. ErcanYüksel, “Düşey ve yatay yükleri taşımak için kullanılan sistemler çerçeve olarak adlandırılır. Bu çerçevelerin düşey elemanları da kolonlardır. Dolayısıyla sistem üzerinde taşınan yüklerin emniyetle katlar arasında ve temele aktarılmasını sağlarlar. Binalar için bu denli önemli olan kolonlar deprem sırasında da yapının en önemli elemanıdır. Bunlardan birinin dahi kesilmiş olması yapı davranışını tamamen değiştireceği için kabul edilemeyecek çok ciddi bir hatadır” dedi.

Ercan sözlerine şöyle devam etti:

“Bir evde kaç kolon olacağı sorusunun da net bir cevabı yok. Burada elimizdeki en önemli resmî belge, o binanın oluşturulması için inşaat mühendisleri tarafından hazırlanan projelerdir. Bunlar yaptıkları hesap sonuçlarına dayalı olarak gerektiği kadar kolon yerleştirirler.”

Instagram'a ne kadar ceza kesildi? Rekabet Kurumu Facebook'a (Meta) neden... Haberi Görüntüle

KOLONU KESİK BİNA DEPREMSİZ DE ÇÖKEBİLİR Mİ?

Kolonu kesilmiş binayı depremde neler bekler, yarattığı risk nedir?

Prof. Yüksel, kolonu kesilmiş bir binayı 5 büyüklüğündeki bir depremin yıkabileceğini hatta deprem haricinde de çok büyük bir yıkımla karşılaşılmasının mümkün olduğunu belirterek, bu işlemi yapan kişilerin başlarına gelebilecek olayın ‘cahil cesaretiyle’ hareket ettiğini söylüyor.

“İnşaat mühendisleri yapının mimari projelere uygun olacak şekilde uygun yerlere gerekli olduğu miktarda kolon yerleştiriyor. Hesaplar da bu kolonların bulunması durumuna göre yapılıyor. Yani bunlardan biri ortadan kaldırılırsa yapılan hesap modeli de tamamen değişiyor ve yapı o yükleri taşıyamaz hale geliyor. Önemli bir etki olan ve sistemin gerçek kapasitesini ortaya çıkaracak olan deprem yüklemesi söz konusu olduğunda kolonların eksikliği durumunda yapının da göçmesi kaçınılmaz.”

Rüyada saat görmek ne demek? Rüyada saat takmak ne anlama... Haberi Görüntüle

VATANDAŞ KOLON KESİLDİĞİNİ NASIL ANLAR?

Yüksek binaların altında bulunan bazı dükkanlar, içeriyi büyütmek adına kolon kesimine başvuruyor.

Bunun kesinlikle kabul edilemeyecek bir şey olduğunu söyleyen Prof. Ercan, vatandaşın bunu nasıl anlayabileceğini ise şu şekilde açıkladı:

“Öncelikle altında her market olan bina için kolonları kesmiş diyemeyiz. En kolay akla gelen yıkılma sebeplerinden biri olması dolayısıyla en çok bu dillendiriliyor. Kolonun kesildiğini anlamak zor olsa da bazı şekillerde fark etmek mümkün. Kendi dairenizde kolonun nerde olduğunu biliyorsanız alt katlara indiğinizde o kolonu görmüyorsanız kesilme işleminin gerçekleştiği anlaşılabilir. Çünkü kolonun temele kadar sürekli olması gerekli.”

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading