Yandex Metrica

Kethüda kimdir, ne iş yapar? Kethüda ne demek, TDK'ya göre anlamı nedir?

Kethüda kimdir, ne iş yapar? Kethüda ne demek, TDK'ya göre anlamı nedir?

Vatandaşlar özellikle dizilerde ve kitaplarda gördüklerini kavramların anlamını merak ediyor. Bu bağlamda, Kethüda sözcüğünün öğrenmek isteyenler "Kethüda kimdir, ne iş yapar? Kethüda ne demek, TDK'ya göre anlamı nedir?" gibi sorulara yanıt aranıyor.

Genel

07.04.2024, 01:35

Arapça kökenli kelimeler arasında yer alan kethüda sözcüğü günlük hayatta az kullanılan terimlerden birisidir. Osmanlı Devleti'nden günümüze kadar ulaşmış olan sözcüğün anlamı ve kullanım şekilleri sorgulanıyor. Peki, Kethüda kimdir, ne iş yapar? Kethüda ne demek, TDK'ya göre anlamı nedir?

Eman Muzaffer kimdir? Müge Anlı'ya katılan İman'ın hikayesi nedir? Eman Muzaffer kimdir? Müge Anlı'ya katılan İman'ın hikayesi nedir? Haberi Görüntüle

KETHÜDA KİMDİR?

Kökeni Arapça olan kethüda kelimesi, Osmanlı devletinde önemli bir yere sahipti. Günümüzde ise padişahlık dönemi sona erdiği için artık pek fazla değerlendirilmeyen bir sözcüktür. Yine de birçok farklı yazılı kaynak ve eserde karşılaşılan bir kelime olduğunu ifade etmek mümkün.

Çalışma arkadaşını döve döve öldürdü: Sebebi ise şaşkınlık yarattı! Çalışma arkadaşını döve döve öldürdü: Sebebi ise şaşkınlık yarattı! Haberi Görüntüle

KETHÜDA NE DEMEK, TDK ANLAMI NE?

Osmanlı devlet ve teşkilatında bazı görevler için kullanılan unvan kethüda olarak bilinmektedir. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu anlama doğrusunda birçok farklı eserde ve yazılı kaynakta öne çıkar.

Hastaneyi birbirine kattı: Gözaltına alınan eşek kaçmaya çalıştı! Hastaneyi birbirine kattı: Gözaltına alınan eşek kaçmaya çalıştı! Haberi Görüntüle

KETHÜDA NE İŞ YAPAR?

Üst düzey devlet görevlilerinin yardımcıları ya da saray hizmeti veren belirli esnaflar kethüda olarak bilinmektedir. Bu bağlamda arabacılar, kilerciler ya da şamdancılar ön plana çıkıyor. Devlet ve teşkilatları için önemli görevleri bulunmaktadır ve o dönem yoğun şekilde hizmet verdiklerini dile getirmek mümkün.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading