Yandex Metrica
SON DAKİKA
Karadeniz alarm veriyor! Biyolojik çeşitlilik yok olmak üzere

Karadeniz alarm veriyor! Biyolojik çeşitlilik yok olmak üzere

Küresel ısınmasının etkileri sebebiyle sel ve heyelan vakalarının arttığı Karadeniz'de deniz suyunun sıcaklığı da arttı. Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertuğrul Ağırbaş açıklamasında, deniz suyunun 2 derece arttığını belirtti.

Genel

23.01.2024, 19:07

Karadeniz'de küresel ısınmanın etkisiyle görülen ani ve şiddetli yağışların sel ve heyelanlara yol açtığı Karadeniz'de hava sıcaklıklarının da geçen hafta 32 dereceye kadar yükseldiği görüldü. 

Kısa süre önce yağan karın ani sıcaklıklara bağlı olarak bir anda erimesi sonucu deniz suyu sıcaklığının ısındığı tespit edildi.

Eğitime kar engeli! Hakkari Valiliği duyurdu: Eğitime 1 gün ara... Haberi Görüntüle

DENİZ SUYU SICAKLIĞI 2 DERECE ARTTI 

Rize'de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri tarafından yapılan çalışmada, Karadeniz'de son 50 yılın mart ayı ortalaması olan 8,1 santigrat derecelik sıcaklığın 10 santigrat dereceye kadar yükseldiği belirlendi. 

Doç. Dr. Ertuğrul Ağırbaş, son 50 yıllık verileri incelediklerinde deniz suyu sıcaklıklarının anormal seviyede ısındığını tespit ettiklerini belirtti. 

THY'den 5 ülkeye gidecek olanlara uyarı: Girişinize izin verilmeyebilir! Haberi Görüntüle

OKSİJENSİZ BÖLGELER BÜYÜYOR

Ağırbaş, "Isınmaya bağlı olarak denizel ortamda oksijensiz ortamlar daha fazla artabiliyor" diye konuştu. 

Sıcaklıklar sebebiyle, Karadeniz'de oksijenli bölgenin azaldığına dikkat çeken Ağırbaş, "Yine son yıllarda soğuk ara yüzey tabakanın tamamen ortadan kalktığı da rapor edilmekte. Bu da biyoçeşitliliği ve balıkçılığı önemli oranda etkilemekte" ifadelerine yer verdi. 

Son tarih belli oldu! Ehliyeti olanlar dikkat: Yaptırmazsanız 15 TL... Haberi Görüntüle

BALIK TÜRLERİ DE AZALDI

Balık türlerinin de Karadeniz'de azaldığını ifade eden Ağırbaş, "İklim değişikliğine bağlı olarak artan deniz suyu sıcaklıkları, ticari önemi olan balık türlerinin avcılığını da ciddi oranda etkilemiş durumda. Önceki yıllara kıyasla ticari olarak avlanan balık türü sayısı, çok fazla miktardayken artık bir elin parmaklarını geçmeyecek derecede azalmış durumda" sözlerini kaydetti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading