Yandex Metrica

İstanbul'da yeni sivrisinek alarmı: Asya Kaplanı Sivrisineği

İstanbul'da yeni sivrisinek alarmı: Asya Kaplanı Sivrisineği

Doç. Dr. Kerem Öter, son yıllarda İstanbul'da yeni bir sivrisinek türüyle karşılaşıldığını ve bu sivrisinek türünün 20 hastalığı taşıyan Asya Kaplan Sivrisineği olduğunu söyledi.

Genel

23.01.2024, 17:38

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kerem Öter, son zamanlarda İstanbul'da yeni bir sivrisinek türüyle karşılaşıldığını ve bu sivrisinek türünün Asya Kaplan Sivrisineği olarak tanınan Aedes albopictus olduğunu belirtti.

Küçülen zıbını sakın atmayın! Bu yöntem sayesinde paranız cebinizde kalacak Küçülen zıbını sakın atmayın! Bu yöntem sayesinde paranız cebinizde kalacak Haberi Görüntüle

2O HASTALIĞI TAŞIYOR

Söz konusu sinek türünün kendine has taşıyabildiği 20 civarında hastalığın bilindiğini ama birinci dereceden sorumlu tutulduğu hastalıkların Chikungunya ve dang humması olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Öter, bu türe ilk defa 1980'de Arnavutluk'ta rastlandığını, geçen 40 yıl boyunca Avrupa'da çok yayıldığını anlatarak, şu bilgileri verdi:

"Asya Kaplan Sivrisineğini ülkemiz içinde 10 sene önce İpsala sınırında bulduk ve 4-5 yıldır da İstanbul'da yerleşti, popülasyon artmaya başladı. Geçen sene ve bu sene artık popülasyonlar o kadar yükseldi ki vatandaşlardan da şikayetler gelmeye başladı. Bu sivrisinek aslında iyi bir uçucu değil. Yani bu ülkeler arası hareketi uçarak değil, yumurtalarının pasif olarak taşınmasıyla oluşuyor. Bu işin en suçlusu da lastikler, kullanılmış araba lastiklerinin geri dönüşüm prosedürleri sorumlu bulunuyor."
 

Kaynak: TRT Haber

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading