Yandex Metrica
SON DAKİKA
İngiltere'de altı Osmanlı hanedan üyesinin portresi satışa çıkıyor

İngiltere'de altı Osmanlı hanedan üyesinin portresi satışa çıkıyor

İngiliz müzayede evi Christie's 28 Ekimde gerçekleşecek müzayedede altı Osmanlı hanedanının portresini satışa çıkarıyor.

Genel

23.01.2024, 18:10

İngiltere'nin başkenti Londra'da 28 Ekim günü Orhan Gazi, 1. Bayezid, İsa Çelebi, 1. Mehmed, 1. Selim ve 2. Selim olmak üzere altı hanedan üyesinin portresini satışa sunuyor. 

4. Mehmet'in Fransa Kralı Louis'ye gönderdiği iyi niyet mesajını içeren ferman ile beraber Türk halıları, Kabe örtüsü, İznik çinileri, yazma eserler, işlemeli kaplar ve portreler de açık artırmaya çıkarılacak. 

16. yüzyıldan kalma portrelerin Osmanlı Sadrazamı Sokollu Mehmed Paşa'nın isteğiyle Venedik'te bulunan orijinal setten kopyalandığı biliniyor. 

Christie's uzmanlarından Behnaz Atighi Moghaddam, yaptığı açıklamada, portrelerin başlangıçta 14'lük bir grubun parçası olduğunu ancak bugüne sadece altısının kaldığını ifade etti.

Eserlerin harika durumda olduğunu açıklayan Moghaddam, 'Üslup olarak 16. yüzyılda eserler veren en ünlü Venedikli sanatçılardan biri olan Veronese'ya atfediliyorlar.' dedi.

Portrelerin Gustav Adelmann von Adelmannsfelden'in koleksiyonundan geldiğini ifade eden Moghaddam, eserlerin değerinin 800 bin ila 1.2 milyon sterlin arasında satılmasının beklendiğini söyledi.

Öte yandan Christie's Doğu Kilimleri ve Halıları Departmanı Başkanı Louise Broadhurst da 16. ve 17. yüzyılın sonlarından üç Türk halısının da satışa sunulacağını açıkladı. 

Halılardan ikisinde Loto tasarımının görüldüğünü akataran Broadhurst, "Bu tasarım, ilk kez Batı eserlerinde 16. yüzyılda yaşamış olan İtalyan ressam Lorenzo Loto'nun resimlerinde yer almıştı. Türkiye'den ticaret yollarıyla Batı'ya ulaşan kültürler arası bir sanat alışverişi görüyoruz. O zamanlar 16. yüzyılda çok popülerdiler ve masalarda, zengin İtalyan saraylarında ve Batı'daki diğer kraliyet ve aristokrat ailelerinde dekorasyon amaçlı kullanıldılar." diye konuştu.


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading