İlk ahşap uydu uzay boşluğuna fırlatıldı! LignoSat uzayda!

İlk ahşap uydu uzay boşluğuna fırlatıldı! LignoSat uzayda!

Dünyanın ilk ahşap uydusu göreve başladı. Uzaya fırlatılan LignoSat ile ne amaçlanıyor? Ahşap uydunun fardası ne?

Dünyada ilk kez uzaya ahşap uydu fırlatıldı. LignoSat adlı ilk ahşap uydu, uzay istasyonundan fırlatılarak görevine başladı. Uydu, ortalama 6 ay boyunca yörüngede kalacak. 

Dünya'nın ilk ahşap uydusu LignoSat, sürdürelebilirliğe hizmet ediyor. Kyoto Üniversitesi ve Sumitomo Foresty tarafından tasarlanan LignoSat, uzay aracı tasarımında çevreci malzemelerin kullanımına öncülük ediyor. 

LignoSat, manolya ağacından yapılan 1U boyutunda, uzayın zorlu koşullarına dayanacak şekilde tasarlandı. 

Uydu yaklaşık 6 ay boyunca yörüngede kalacak, bu süreçte Dünya'ya veri gönderecek.

AHŞAP İLE UZAYDA YENİ DÖNEM

Bu ahşap uzay aracı, tasarımı uzay araştırmalarında yeni bir dönem olabilir. Ahşabın uzay ortamında dayanıklılığını kanıtlaması, ileride daha sürdürülebilir uyduların üretilmesinin önünü açabilir.

Bugün kullanılan uyduların çoğu, alüminyum benzeri ürünler kullanılarak yapılıyor. Bu uydular, Dünya atmosferine girdiklerinde yanarak metalik tozlara sebep oluyor ve bu tozlar çevre kirliliğine yol açıyor.

NEDEN AHŞAP UYDU DAHA AVANTAJLI

Ahşap malzemelerin üretimi dahha az eneji gerektirdiği için çevreye zararı daha az ve ahşap uydular, atmosfere girdiklerinde tamamen yanarak çevreye zarar vermiyor.

Japon Uzay Ajansı (JAXA), bu faydalı proje için ISS'de farklı ağaç türleri üzerinde farklı deneyler yaparak en dayanıklı ürünü seçilmesi için destek verdi.

LignoSat'ın başarılı olması halinde, proje SpaceX gibi şirketlere sunulabilir. SpaceX, dünyanın en büyük uydu operatörü ve bu uydular hava kirliliğine önemli ölçüde katkıda bulunuyor.

Avatar
Hilal Koçak