Yandex Metrica

Hocalı katliamı nedir, nerede ve ne zaman oldu?

Hocalı katliamı nedir, nerede ve ne zaman oldu?

Ermeni güçlerin bundan tam olarak 30 yıl önce Dağlık Karabağ'da gerçekleştirdiği Hocalı kasabasında katliamın acısı hâlâ ilk günkü gibi hissediliyor. Hocalı katliamı olduğunda takvimler 26 Şubat 1992'yi gösteriyordu. Peki Hocalı katliamı nedir, nerede ve ne zaman oldu?

Genel

28.01.2024, 06:59

Hocalı katliamı olarak bilinen ve bundan 30 yıl önce Dağlık Karabağ'ın Hocalı kasabasında Ermeniler tarafından yapılanlar hiç unutulmadı. Bugünkü gibi acısı taze olan Hocalı katliamının yıl dönümünde internette "Hocalı katliamı nedir, nerede ve ne zaman oldu?" diye arama yapılmaya başlandı. Peki Hocalı katliamı nedir, nerede ve ne zaman oldu?

Eman Muzaffer kimdir? Müge Anlı'ya katılan İman'ın hikayesi nedir? Eman Muzaffer kimdir? Müge Anlı'ya katılan İman'ın hikayesi nedir? Haberi Görüntüle

HOCALI KATLİAMI NEDİR? HOCALI KATLİAMI NE ZAMAN OLDU?

Hocalı Katliamında, 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında Azeri siviller Ermenistan'a bağlı kuvvetler tarafından toplu olarak öldürüldü. Bu olaya Hocalı Katliamı denilirken tarihte ise kara bir leke olarak bulunuyor.

22 Nisan bugün okul var mı? 22 Nisan'da okullar açık mı? 22 Nisan bugün okul var mı? 22 Nisan'da okullar açık... Haberi Görüntüle

HOCALI KATLİAMINDA KAÇ KİŞİ ÖLDÜ?

Hocalı katliamında toplam 613 kişide 83 çocuk, 106 kadın ve 70'ten fazla yaşlı insan öldürüldü. Katliamda toplam 487 kişi ise ağır yaralandı. 1275 kişinin ise rehin alındığı olayda 150 kişiden haber alınamadı.

Son dakika: Malatya’da yolcu otobüsü şarampole devrildi! Çok sayıda yaralı var Son dakika: Malatya’da yolcu otobüsü şarampole devrildi! Çok sayıda yaralı... Haberi Görüntüle

HOCALI KATLİAMI NEDEN OLDU?

Ermeniler, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla Azerbaycan'a karşı toprak iddiasında bulunmaya başlayan ve saldırıya geçti. Ermeniler 1991'in son günlerinde ablukaya aldıkları, bölgenin tek havaalanına sahip ve stratejik önemdeki Hocalı'yı ele geçirmek için harekete geçti. Aylar süren saldırılarını 25 Şubat 1992'de çoğaltan Ermeniler, gece Sovyet Rus ordusunun o zaman Hankendi'de bulunan 366. motorize alayının da desteğiyle üç koldan saldırdı. Sadece işgalle yetinmeyen Ermeniler, sivilleri toplu şekilde katlederek esirlere acımasızsa işkencede bulundu. Böylelikle Ermeniler 20. yüzyılın en kanlı katliamlarından birine imza attı. O dönemde çekilen görüntüler ve fotoğraflar, katliamın büyüklüğünün kanıtı olarak tarihe geçti.

B sınıfı sürücü ehliyeti olanlar için duyuru: Sadece 3 gün süre verildi! B sınıfı sürücü ehliyeti olanlar için duyuru: Sadece 3 gün... Haberi Görüntüle

AVRUPA BU DURUMU NASIL KARŞILADI?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 22 Nisan 2010 tarihli kararında, Hocalı'da yapılanlar, savaş suçları veya insanlık aleyhine suçlarla eşdeğer eylemler olarak tanımlandı. Bu zamana kadar 15 ülkenin parlamentosu ve ABD'nin 16 eyaletinin meclisi Hocalı'da yapılanları kınayan ve soykırım olarak gören kararları kabul etti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading