Yandex Metrica
SON DAKİKA
Google dezenformasyona para kazandırıyor: Yalan haberin en çok desteklendiği ülke Türkiye

Google dezenformasyona para kazandırıyor: Yalan haberin en çok desteklendiği ülke Türkiye

Google üzerinde yapılan bir araştırma, Google'ın en çok Türkiye'de yalan haber dolaşmasına izin verdiğini ortaya çıkardı. Türkiye'de yalan haber yayan internet sitesinin 45'inde Google reklamları yer alıyor.

Genel

23.01.2024, 20:02

Plutzer ödüllü internet haber kuruluşu ProPublica, Google üzerinde yalan haberlerin en çok hangi ülkede dolaşmasına izin verildiğine dair bir inceleme yaptı. Teyit.org'un aktardığına göre araştırma sonuçları Google,'ın en çok yalan haberin yüzde 90 oranla Türkiye'de dolaşmasına izin verdiğini gösteriyor.

Instagram'a ne kadar ceza kesildi? Rekabet Kurumu Facebook'a (Meta) neden... Haberi Görüntüle

YANLIŞ BİLGİ VER, REKLAMLARDAN PARA KAZAN

ProPublica'nın araştırması, google'ın İngilizce haricinde yayın yapan ve yalan haberleri yayan internet sitelerne yüzde 30 ila yüzde 90 oranlarında reklam veriyor. 

18 Mart (bugün) İstanbul'da otobüsler ücretsiz mi, indirimli mi? İETT... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE BİRİNCİ SIRADA

Türkiye'de yalan haberleri ve yanlış bilgileri yayan 50 internet sitesinin 45'inde Google reklamları yer alıyor. Böylece Türkiye internette yanlış bilginin yüzde 90 oranında yayılımı ile diğer ülkelerin önüne geçerek birinci sıraya yerleşiyor.

Listede Türkiye'nin ardından %87 oranı ile Bosna Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan, %80 ile Brezilya, %44 ile İspanya, %38 ile  Latin Amerika ve %30 ile Almanca konuşan ülkeler geliyor.

THY'den dikkat çekem kampanya: 65 yaş ve üstüne yüzde 25... Haberi Görüntüle

GOOGLE DEZENFORMASYONA TEŞVİK EDİYOR

Araştırmalara göre internette en çok içerik üretilen diller arasında Türkçe dördüncü sırada yer alıyor. Fakat Google yalan haberlerin önlenmesine yönelik adım atmadığı gibii yanlış bilgi veren sitelere reklam geliri vererek dezenformasyona teşvik ediyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading