Yandex Metrica
SON DAKİKA
Gök gürültüsü ve şimşek çaktığında okunacak dualar! Gök gürültüsü nasıl oluşur?  Şimşek neden oluşur

Gök gürültüsü ve şimşek çaktığında okunacak dualar! Gök gürültüsü nasıl oluşur? Şimşek neden oluşur

Marmara bölgesinde sağanak yağış başladı. Birçok insan vatandaş, gök gürültüsü ve şimşek çaktığında okunacak duaları araştırıyor. Peki, Gök gürültüsü nasıl oluşur? Şimşek neden oluşur?

Genel

11.03.2024, 19:23

Doğa olayları insanların araştırdığı bir konudur. Birçok insan uykularını kaçıran gök gürültüsü ve şimşek doğa olaylarının nasıl oluştuğunu merak etmektedir. Peki, Gök gürültüsü nasıl oluşur?  Şimşek neden oluşur? Gök gürültüsü ve şimşek çaktığında hangi dualar  okunur? İşte detaylar...

İstanbullular için 15 Mart uyarısı! Tedbirini almayan resmen yanacak: Avcılar,... Haberi Görüntüle

GÖK GÜRÜLTÜSÜ NASIL OLUŞUR?

Gök gürültüsünden önce ya şimşeğin çaktığını ya da yıldırımın düştüğünü görürüz. Bunun nedeni tabii ki ses hızının ışık hızından çok daha yavaş olmasıdır. Basit bir tanım yapacak olursak gök gürültüsü, şimşek ve yıldırım sırasında oluşan, patlamayı andıran çok güçlü seslere denir.Şimşek nedeniyle oluşan yıldırım çevresindeki havada çok büyük bir basınç ve sıcaklık yükselmesi meydana gelir. Yıldırım demetlerini çevreleyen bölgede oluşan bu ani sıcaklık ve basınç değişimi sebebiyle hava çok hızlı bir şekilde genleşir. Genleşme sırasında sonik adı verilen ses dalgaları oluşur. İşte bu dalgalar gökyüzünde gürültü meydana getirir. Bu gürültüye de gök gürültüsü adı verilir.

Rüyada saat görmek ne demek? Rüyada saat takmak ne anlama... Haberi Görüntüle

ŞİMŞEK NSIL OLUŞUR?

Şimşek, bir bulut kümesi aşırı miktarda + veya - elektrik yükü ile yüklendiğinde meydana gelen, gözle görülür elektrik boşalmasıdır. Elektrik yükünün hava direncini kıracak kadar çok olması gerekir. Şimşek ve yıldırım sadece kümülonimbüs bulutlarında görülür. Diğer bulutlarda sadece enerji akımı sayesinde görülebilir. 

Bugün iki sefer iptal edilmişti! THY ile yolculuk yapacaklara duyuru:... Haberi Görüntüle

ŞİMŞEK ÇAKTIĞINDA OKUNACAK DUA

 İstanbul ve çevresinde etkili olan gök gürültüsü ve şimşekler çakmaya başladı. İbn Ömer (r.a.) anlatıyor: Resûlullâh (s.a.v.) gök gürleyip, şimşek çakınca şu duâyı okurdu: Allâhümme lâ-taktülnâ bi-gadabike velâ-tühlikünâ bi-azâbike ve'âfinâ kable zâlik.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading