Yandex Metrica

Facebook, Instagram ve WhatsApp'tan 14 Mayıs için özel operasyon merkezi

Facebook, Instagram ve WhatsApp'tan 14 Mayıs için özel operasyon merkezi

Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarının bünyesinde barındıran Meta, 14 Mayıs 2023 seçimlerinin güvenliği için 'Seçim Operasyon Merkezi' kurulduğunu açıkladı.

Genel

06.02.2024, 16:43

Sosyal medya kurumlarının Türkiye'de milyonlarca vatandaşın algılarını muhalefete desteklemeleri yönünde yönlendirdiği iddiaları gündemdeki yerini korurken Mark Zuckerberg'in sahibi olduğu Meta şirketinden dikkat çeken bir adım geldi. 

Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi uygulamaların çatı kurumu olan Meta, 14 Mayıs 2023 seçimleri sürecinde sosyal medya içeriklerini denetlemek, asılsız bilgilerin yayılmasının önüne geçmek amacıyla 'Türkiye Seçim Operasyon Merkezi' kurulduğunu duyurdu. 

Dijital mecralarda seçimlere yapılabilecek olası müdahaleleri engelleme amacıyla uzman ekiplerden oluşan bir merkez kurulduğunu bildiren Meta, yayınladığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Seçimlere müdahaleyi engellemek için uzmanlaşmış ekipler oluşturduk. Bu oluşturduğumuz ekipler sayesinde, sofistike ağlar kullanarak kamusal tartışmaya müdahale etmeye çalışan bazı Sayfalar, Gruplar ve Hesaplara, yani koordineli kötüye kullanım (CIB) konusuna odaklandık.

2017’den bu yana, koordineli kötüye kullanımlar (CIB) nedeniyle dünya çapında 200’den fazla ağı kaldırdık; platformlarımızda bu tarz bir faaliyet tespit ettiğimizde, özellikle de seçimlerle ilgili olduğu durumlarda, aksiyon alıyoruz. Tespit ettiğimiz CIB ağlarını takip etmeye, kaldırmaya ve detaylarını herkese açık olarak paylaşmaya devam edeceğiz."

Meta açıklamasına göre, 'Türkiye Seçim Operasyon Merkezi şu konu başlıklarına ilişkin görev yürütecek:

  • İnsanları Güvende Tutmak İçin Zararlı İçerikleri Kaldırma
  • Asılsız Bilgi ve Asılsız Haberle Mücadele
  • WhatsApp'ta Viral Mesajlar ve Siyasi Reklamlar ve Şeffaflık
Milyonlarca araç sahibi için son dakika uyarısı: Uymayana 35.119 TL para ve trafikten men cezası! Milyonlarca araç sahibi için son dakika uyarısı: Uymayana 35.119 TL... Haberi Görüntüle

ŞÜPHELER TWITTER ÜZERİNDE YOĞUNLAŞINCA... 

Seçim öncesi PKK ve FETÖ hesaplarının öne çıkarıldığı iddiaları son günlerde özellikle Twitter konusunda gündeme gelmişti. 

Elon Musk öncesi dönemde ağırlıklı olarak Demokrat Parti güdümündeki Twitter yönetimi görülmesi istenmeyen mesajları sistematik biçimde engellemiş, fenomen hale gelmiş binlerce hesaba gizli sansür uygulamıştı. 

Dönemin sansürcü grubu, Twitter'da 'Trendler Kara Listeleri', 'Kara Listede Ara', 'Yükseltmeyin', 'Gölge Banlama' gibi kategoriler oluşturarak insanları bu gizli filtre sisteminin içine sokup onları sosyal medyada 'görünmez' hale getirmişti. 

Bu uygulamaların Türkiye'de iktidar muhaliflerini öne çıkarmak için kullanıldığına yönelik yaygın kanaatin oluşması üzerine Elon Musk talimat vererek Twitter'ın algoritmalarını açıklamıştı. 

14 Mayıs için 'seçim güvenliği' kılıfı altında özel operasyon merkezi oluşturan Meta'nın, mesaj yayılım algoritmalarını adaletsiz kullanabileceğinden endişe ediliyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading