Elektrik faturasında 800 TL'lik indirim sağlıyor! Gaziantep'teki bu ekip çamaşır makinesi motorundan üretiyor

Gaziantep’te Teknopark içerisinde inovasyon çalışmalarına devam eden İsmail Ertuğrul Uyasır ve ekibi evlerdeki çamaşır makinesi motorundan 2 dairenin enerji ihtiyacını karşılayacak bir cihazı resmen geliştirmenin mutluluğunu yaşadı.
Aralarında mühendislerin de yer aldığı İsmail Ertuğrul Uyasır ve ekibi, 2018 senesinde bir şirket kurarak Gaziantep Üniversitesi Teknopark'ta enerji, havacılık, hava araçları teknolojisi üzerine çalışmalara katıldı. Uyasır’ın ekibi çalışmalara daha da yoğunluk vererek tasarruf ve güç yükseltme işine yöneldi.
Projenin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan onay almasının hemen sonrasında 1 yıl süresince çalışan bu ekip evlerdeki çamaşır makinesi motorunu kullanarak şebekeden aldıkları enerjiyi tamı tamına 12 katına kadar çıkardı.
YÜZDE 90 TASARRUF
Bu cihazın 2 dairenin enerji ihtiyacını karşıladığı ortaya çıkarken cihazın dünyada tek olduğunu söyleyen Uyasır, ev elektriğinde yüzde 90’a varan tasarruf elde edebileceklerini ve cihazın Rize’de hidroelektrik santraline kurulacağını sözlerine ekledi.
Cihazın yerli ve milli olduğuna dikkat çeken Uyasır, “Bu cihaz şebekeden 400 vat bir güç çekiyor, 10 kilovata kadar bir güç veriyor. Bu da kendi alanında dünyada tek, uzun uğraşlar sonucunda meydana gelen bir cihaz oldu. Özel bir alternatörümüz var. Bizim kendi yaptığımız bir alternatör. Alternatörün ihtiyacı olan torku biz belirli ağırlık döngüleri ile sağlıyoruz. Bunu şöyle anlatabilirim, bir çamaşır makinesi motorundan 2 daireyi aydınlatacak ve tüm enerji ihtiyacını karşılayacak enerji üretecek bir cihaz yaptık. Yani bir çamaşır makinesi motorunun döngüsü ile sağladığımız enerji ile 3+1 olan, geniş 2 dairenin tüm enerji ihtiyacını karşılayacak, gelen enerjiyi 3-4 ampere kadar çıkarabilecek bir cihaz yapmış olduk. Tüm testleri bitirildi ve bakanlık dahil gerekli her yerden onaylarını aldık. Bir ev normalde 5 kilovata kadar bir güç tüketiyor. Aylık elektrik faturası 900 TL kadar olur. Bizim cihazı araya koyduklarında aylık fatura 100-120 TL arasında gelecektir. Neredeyse yüzde 90 bir tasarruf sağlanmış olur” ifadelerine yer verdi.
Cihazın Rize Belediyesi’ne gönderileceğini söyleyen Uyasır, “Şu an bu cihazımız Rize Belediyesi’ne gidecek. 900 kilovat enerji üreten bir hidroelektrik santralinin gücünü biz 4 megavata kadar yükseltebiliyoruz. Yapmış olduğumuz çalışmalar bunu gösterdi. Cihazımız tamamen yerli ve milli bir ürün. Bu cihaz her türlü fabrikada, sanayide, tekstilde, teknolojide, evler dahil elektriğin olduğu aklımıza gelen her yerde kullanılabilir” dedi.
TRHABER