Yandex Metrica

Ekşi Sözlük tartışmaları büyüyor! Kapatılacak mı?

Ekşi Sözlük tartışmaları büyüyor! Kapatılacak mı?

Ekşisözlük'ün özellikle son zamanlarda bir sosyal paylaşım sitesinden çok, algı yönetimi için kullanılan bir istihbarat odağına dönüşmesi dikkatleri çekiyor. Sözlük yazarlarının işleyişe yönelik iddiaları ise dikkate değer.

Genel

23.01.2024, 17:46

'İtibar suikastı', 'çarpıtma haber', 'provokatif içerik' ve 'nefret söylemi' iddialarıyla şimdiye dek sayısız kez gündeme gelmiş Ekşi Sözlük portalı, onbinlerce yazarın açtığı başlıklardan sadece muhalif olanları öne çıkarmasıyla yine tartışmaların odağına oturdu. Sitenin yanlı tutumunu derinlemesine analiz eden Twitter kullanıcıları, Ekşisözlük ana sayfasındaki başlıkların site yönetimi tarafından kasıtlı olarak cımbızlandığını ve 'hükümet muhalifi içeriklerin ön plana çıkarıldığını' belirtiyor. 

İddiaya göre Ekşi Sözlük yazarlarından biri eğer CHP, İYİ Parti yahut HDP aleyhine bir başlık açmışsa bu içerik anında sümenaltı edilip ana sayfa gündeminden çıkarılıyor; yerine ise AK Parti ve MHP karşıtlarının yazıları, hatta radikal sol söylemler listenin baş köşesine oturtuluyor. 

Türkiye'nin ilk sosyal medya platformlarından Ekşi Sözlük sitesinde karşılaştığı manzarayı anlatan >'Abese_irca' rumuzlu bir kullanıcı, yaptığı deney sonrası nelerle karşılaştığını şöyle anlattı: 

"Sol frame, yani yazarların açtıkları konu başlıklarının olduğu liste. Sol üstte 'gündem' butonu var. Burası en çok tıklanan ve okunan başlıkların listelendiği yer. Ekşi Sözlük'ün okurlarını yönlendirmesi işte buradan başlıyor. Sizin açtığınız herhangi bir başlık eğer CHP, İYİ Parti, HDP ya da bu parti liderlerinin ve siyasetçilerinin aleyhindeyse, başlığınız bir anda kaybediliyor ve siteye girenlerin başlığı okuması engelleniyor. Ben bunu dün Koç Holding'le alakalı olarak da denedim, sonuç aynı.

Ekşi Sözlük siyaseten ve ekonomik ilişkiler içinde olduğu birtakım kurumları ve isimleri koruyor. Ekşi Sözlük deyip geçmeyin. 400 bin katılımcısı, 5 milyon okuyucusu var ve çoğunluğu 25 yaş altı genç insanlar. Bu gençlerin çoğu gündemi yalnızca sosyal medyadan ve ekseriyetle Ekşisözlük'ten takip ediyor. Ekşi Sözlük kitlesine kendi ideolojik yapısı doğrultusunda bir gündem sunuyor. Sosyal medya çarpıtmalarından oluşan bu gündeme doğru bilgi girişi yapmanız, moderasyon tarafından engelleniyor.

Ekşi Sözlük başlıkları Google aramalarında da en ön sıralarda çıkıyor. Gençleri kendilerine yönlendiriyorlar. Kendi ideolojik yapısı doğrultusunda bir gündem sunuyor. Sosyal medya çarpıtmalarından oluşan bu gündeme doğru bilgi girişi yapmanız, moderasyon tarafından engelleniyor. Ekşisözlük başlıkları Google aramalarında da en ön sıralarda çıkıyor. Gençleri kendilerine yönlendiriyorlar.

Suluca köyü nerede? Tarkan'ın Trendyol reklamındaki köyler (Kürkçüler, Yürekli, Dağcı) hangi ilde? Suluca köyü nerede? Tarkan'ın Trendyol reklamındaki köyler (Kürkçüler, Yürekli, Dağcı)... Haberi Görüntüle

MUHAFAZAKAR SÖYLEMLER SANSÜRLENİYOR

Şimdi Ekşi Sözlük'ün muhafazakar söylemlere nasıl sansür uyguladığını CHP ve HDP söylemlerini ise nasıl kolladığına bakalım. Ekşi Sözlük'te her girilen entry tanım cümlesi içermek zorundadır. Örnek olarak 'araba' başlığına 'motorlu taşıt' şeklinde bir tanım girdikten sonra konuyla alakalı yazmak istediklerinizi yazarsınız. Tanım olmazsa entry silinir ve yazar çaylak yapılır. Bu kural bugün yalnızca AK Parti'li yazarlar için işletiliyor, diğer bütün kurallar gibi. Sözlük şu an milyonlarca tanımsız ve formata aykırı entry ile dolu olmasına rağmen. 

Eğer AK Parti'li iseniz bütün kurallara uymak zorundasınız. Sözlüğü açıp inceleyen herkes bunu görebilir. Ben yaklaşık 10 senede 30'a yakın hesabı kapatılmış birisi olarak muhtemelen sözlük kurallarını en iyi bilen yazarım. Detaylarına kadar öğrenmek zorunda kaldım. Şimdi Ekşi Sözlük'te bir deney yapalım. 'Akp seçmeni' başlığına girip AK Parti seçmenine hitaben yazılmış, şikayet edilmiş olmasına rağmen günlerdir orada duran hakaret içeren bir entryi kopyalayıp 'CHP seçmeni' başlığına yapıştıralım. Bakalım Ekşi Sözlük sistemi nasıl işliyor?

Entryler arasından en hafif hakaret içereni seçip kopyalıyorum. Biz yukarıdaki entrye ek olarak tanım cümlesi de girelim ve bekleyelim. Entry girileli 30 dakika olmadan siliniyor. Yani Ekşisözlük'te Ak Parti seçmenine istediğiniz şekilde küfür edebilir ama CHP seçmenine tek kötü söz söyleyemezsiniz.


Netleştirmek için örnekleri çoğaltalım. Mesela muhafazakar camiadan birisi hakkında yazılanlara bakalım, Ekşisözlük nelere izin vermiş sonra çok daha hafifini bir CHP'li üzerinde deneyelim. Deneklerimiz Fatih Tezcan ve CHP'li Tanju Özcan olsun.

Şimdi de CHP'li Tanju Özcan hakkında birşeyler yazalım. Mahkemelerce suç teşkil etmeyen bir sıfat mesela 'feminen'. Tanju Özcan ile ilgili bir başlığa girip feminen yazıyorum ve işte sonuç. Ekşisözlük kendi evreninde alternatif bir ceza kanunu uyguluyor.

Bu ceza kanununa göre AK Parti'ye ve seçmenine her türlü küfrü ve hakareti edebiliyorsunuz. Genç okurlara AK Parti'nin küfür edilmesi meşru olan illegal bir yapı olduğu fikri verilirken CHP ise dokunulamaz ve eleştirilemez bir kurtuluş yolu olarak sunuluyor. Aslında daha anlatacak çok fazla benzer durum ve örnek var ama uzatmak istemiyorum. Belki başka bir floodda Ekşisözlük çalışanı 'K..' ile CHP arasındaki bağlantıyı da anlatırım."

Milyonlarca araç sahibi için son dakika uyarısı: Uymayana 35.119 TL para ve trafikten men cezası! Milyonlarca araç sahibi için son dakika uyarısı: Uymayana 35.119 TL... Haberi Görüntüle

HALKI AYAKLANMAYA DAVET EDEN BAŞLIK

Ekşi Sözlük'te yer alan bir konu başlığı skandalın boyutunu artırmaya yetiyor. "Halkın ayaklanması için daha ne olması gerekiyor?" şeklinde, halkı isyan ve ayaklanmaya davet eden başlık, Ekşi Sözlük'te gündem yapılarak, darbe çağrılarına sitede yer verilmiş olması sosyal medyada eleştiri yağmuruna tutuldu.

Hastaneyi birbirine kattı: Gözaltına alınan eşek kaçmaya çalıştı! Hastaneyi birbirine kattı: Gözaltına alınan eşek kaçmaya çalıştı! Haberi Görüntüle

MANİDAR İSİMLER EKŞİ SÖZLÜK SAVUNUCULUĞUNA SOYUNDU

Ekşi Sözlük'te alenen ülkenin huzuruna kast eden yorumların ve başlıkların sayısı azımsanmayacak boyuttayken bazı isimlerin Ekşi Sözlük'ü savunması dikkat çekti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading