Yandex Metrica

D'Hondt sistemi nedir? Milletvekili seçilme oy sayısı nasıl hesaplanır?

D'Hondt sistemi nedir? Milletvekili seçilme oy sayısı nasıl hesaplanır?

2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerin 14 Mayıs’ta gerçekleşecek. D'Hondt sistemi ilk kez bu yıl seçimlerde kullanılacak. Bu sistemin nasıl çalıştığı ve Milletvekili oy sayısını nasıl hesapladığı araştırılıyor. Peki, D'Hondt sistemi nedir? Milletvekili seçilme oy sayısı nasıl hesaplanır?

Genel

23.01.2024, 20:38

Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinde ilk defa kullanılacak olan D'Hondt sistemi sistemi vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Milletvekili oy sayılarına hangi yöntemle hesapladığı ve sistemin nasıl çalıştığı merak konusu oldu. Peki, D'Hondt sistemi nedir? Milletvekili seçilme oy sayısı nasıl hesaplanır?

Küçülen zıbını sakın atmayın! Bu yöntem sayesinde paranız cebinizde kalacak Küçülen zıbını sakın atmayın! Bu yöntem sayesinde paranız cebinizde kalacak Haberi Görüntüle

D’HONT SİSTEMİ NEDİR?

D’Hondt sistemi, Ghent Üniversitesi medeni hukuk bölümünden akademisyen Belçikalı Victor D’Hondt tarafından 1878’de tasarlanmış nispi temsil sistemine denmektedir. Bu uygulamanın Arjantin, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Doğu Timor, Ekvador, Finlandiya, Galler, Hırvatistan, İskoçya, İsrail, İzlanda, Japonya, Kolombiya, Macaristan, Makedonya, Paraguay, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Şili ve Kuzey Kıbrıs'ta kullanıldığı bilinmektedir.

Çalışma arkadaşını döve döve öldürdü: Sebebi ise şaşkınlık yarattı! Çalışma arkadaşını döve döve öldürdü: Sebebi ise şaşkınlık yarattı! Haberi Görüntüle

D’HONT SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR?

D'Hondt sistemi ile bir siyasi parti bir seçim bölgesinde bir milletvekili çıkardığında oyları ikiye, iki milletvekili çıkardığında oyları üçe, üç milletvekili çıkardığında oyları dörde, dört milletvekilindeyse toplam oyları beşe bölünüyor.

Sistem bu sayede yüksek oy alan partilere daha fazla vekil çıkarma imkânı verirken, küçük partilerin vekil çıkarmasının da önüne geçiyor

Örneğin; A Partisine 1. olduğu için bir milletvekili verilir. A Partisinin oyu 2'ye bölünür. A Partisinin oyu hâlâ en çok olduğu için A Partisinin oyu bu sefer 3'e bölünür. (60.000/3=20.000) Bu işlemden sonra en çok oy B Partisinde olduğu için B'ye bir milletvekili verilir ve oyu 2'ye bölünür. (25.000/2=12.500) Kalan sayılar arasında en büyük A olduğu için bir milletvekili daha verilir ve A'nın oyu bu defa 4'e bölünür. (60.000/4=15.000) Ortaya çıkan sayılar arasında en büyük oy yine A'nın oyu olduğundan yine bir milletvekili verilir ve bu kez de oyları 5'e bölünür (60.000/5=12.000). Bu işlemden sonra en büyük oy C'ye aittir ve C'nin hanesine 1 milletvekili eklenir; C'nin oyları 2'ye bölünür (14.000/2=7.000). Bu 7. ve son işlem sonucunda en büyük sayı B'ye ait olduğu için son milletvekilini B Partisi alır.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading